Uvodnik: Čas za aktivnosti na prostem

Drage bralke, spoštovani bralci!

Smo na vrhuncu poletja, zato smo Lipov list posvetili aktivnostim v naravi. Po nekaterih podatkih kar 88 odstotkov gostov, ki obiščejo Slovenijo, kot primarni motiv izpostavlja naravo in aktivnosti v njej. Najbolj jih pritegnejo pohodništvo, kolesarjenje, dolina Soče, se pravi vodni športi, a tudi jadralno padalstvo, vedno bolj priljubljeno postaja soteskanje. Gre za mešanico alpinizma in jamarstva, pri katerem sledite toku vode, nam je pojasnil vodnik po soteskah Žiga Humar.

Pri vseh naštetih aktivnostih je seveda zelo pomembno, da se jih lotevamo ob lepem vremenu. »Nevihta te zunaj ne sme ujeti – in pika.« je obiskovalcem na srce položil Matej Kandare, direktor Slovenia Outdoor, interesnega združenja, ki v Sloveniji povezuje celoten segment aktivnosti na prostem. Če si boste iz celotnega Lipovega lista zapomnili samo ta nasvet, smo ogromno naredili za ozaveščanje.

Pogačnikov dom na Kriških podih

Velja tudi zame, saj je kar nekaj mojih spominov povezanih z vremenskimi nevšečnostmi v gorah. Denimo vzpon na Kriške pode, ko naju je s sestro med vračanjem ujelo hudo neurje s točo, ki je tako močno padala na golo kožo, da sva kar kričali. V dolino sva prišli premočeni do kože in povsem premraženi, na nekaterih mestih pa sva le s težavo prečkali hudourniške potoke, ki so nastali v trenutku. Primernih oblačil nisva imeli.

Podobna usoda je lani doletela kolege iz Danske, ki sem jim pomagala pri načrtovanju tridnevne ‘lahke planinske poti’ po gorah Triglavskega narodnega parka. Pred odhodom sem jih sicer opozorila, da se obetajo nevihte in jim pot odsvetujem, a me žal niso poslušali. V slovenskih gorah, ki so tako med domačimi kot tujimi planinci žal pogostokrat podcenjene, so se znašli v času velikih poplav in so imeli res pravo srečo, da so se še pravočasno vrnili v dolino.

Letos smo z družino začetek počitnic kronali s tridnevnim potepanjem po ‘lahkih planinskih poteh’ Triglavskega narodnega parka, ki so se glede na čas trajanja in višinsko razliko izkazale za vse prej kot lahke. Tudi zaradi velikih snežnih zaplat, ki so v zgodnjem poletju v visokogorju precej pogoste in znajo biti tudi precej nevarne.

Vodnikov dom na Velem polju.

Z Vodnikovega doma se je odprl prečudovit pogled na Triglav, in ko sem prebrala, da za vzpon na našo najvišjo goro potrebujemo samo še tri ure, si nisem mogla pomagati, da me ne bi zamikalo. Streznil me je šele nasvet oskrbnika koče, da so v tem času za vzpon na Triglav zaradi snega potrebne dereze in seveda izkušnje. »Hočemo, da ljudje vzpon na Triglav začnejo sprejemati kot zahtevnega, zato ga priporočamo z vodstvom vodnika. Kar se tiče Triglava, jasno sporočamo, da vzpon nanj ni nekaj, kar narediš mimogrede. Zato smo ga celo umaknili z naslovnice vodnika Lonely Planet in ga v novejših izdajah ni več tam. Včasih je bilo to omenjeno kot prvo doživetje,« je Kandare povedal o skorajda že romarski poti na našo najvišjo goro.

Polona Frelih, urednica

Zato vam v tokratnem Lipovem listu predstavljamo alternative: številne pohodniške in tematske poti, ki jih bo komisija za Naj pot tudi letos ocenjevala v okviru prenovljenega izbora Moja dežela 2024. Kraje že ocenjujemo, tudi na podlagi turistične ponudbe, zato vam vsak konec tedna postrežemo z namigom za enodnevni izlet, ki jih pripravljamo v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Oglejte si jih na spletni strani Turistične zveze Slovenije.

Pa pot pot noge!

Prejšen članekZ vodnico v naravi po Črni na Koroškem
Naslednji članekNevihta te zunaj ne sme ujeti – in pika