Na varno srečanje z rjavim medvedom

Republiški turistični drobnogled TZS

0
1007

»Gostje, ki pridejo na voden sprehod po gozdu in opazovanje rjavega medveda, so očarani in spoznajo, da obstaja svet, ki se jih dotakne s svojo prvinskostjo. Z izkušenimi vodniki se podajo po sledeh rjavega medveda in ga z visoke opazovalnice spremljajo v njegovem naravnem okolju – gozdu,« razlaga Zdenko Truden, direktor Javnega zavoda za kulturo, turizem in medgeneracijsko sodelovanje Snežnik in Turistično-informacijskega centra Lož.

Lož, ki je mestne pravice dobil že daljnega leta 1477 in je bil najmanjše slovensko mesto, ima s prostrano okolico marsikaj pokazati. Zato se v občini Loška dolina, ki se razprostira na kar 167 kvadratnih kilometrih in ki jo je tokrat (poleg Cerknice) obiskal Republiški turistični drobnogled Turistične zveze Slovenije (RTD TZS), turizem čedalje bolj razvija.

Rjavi medved Foto: Marjan Artnak/www.slovenia.info

Največja privlačnost za obiskovalce od blizu in daleč pa je v zadnjih letih organizirano opazovanje rjavega medveda  in doživetje programa Dan z medvedom. »V popoldanskem času sprejemamo napovedane skupine ali posameznike ter jim predstavimo ključne značilnosti rjavega medveda in njegovo prisotnost v Sloveniji in Loški dolini. To obdajajo prostrani gozdovi, ki so največje strnjeno in nenaseljeno gozdno območje v srednji Evropi, zato so  idealen življenjski prostor številnih živalskih vrst, tudi rjavega medveda. Pred odhodom obiskovalce opozorimo na načela varnega gibanja v gozdu in jih poučimo o tem, kako najbolj doživijo opazovanje. Že ob napovedi obiska jim damo nekaj koristnih nasvetov: odsvetujemo uporabo odišavljenih sredstev, priporočamo pa primerno obutev in oblačila, ki pri gibanju ne oddajajo šumov, ter uporabo daljnogleda in svetilke,« pripoveduje Zdenko Truden.

Po obisku v loškem TIC-u se obiskovalci z vodnikom odpeljejo v gozd, ki je od Loža oddaljen le kakšnih petnajst minut vožnje, in se po kratki hoji povzpnejo na opazovalnico ter v tišini prisluhnejo glasovom gozda. Opazujejo živali, tudi rjavega medveda. Ali se je že zgodilo, da kakšna skupina ni ugledala medveda? »Doslej samo enkrat. V takih primerih obiskovalce povabimo, naj se vrnejo, in jim zaračunamo le polovično ceno,« odgovarja Zdenko Truden.

V lepo in skrbno urejenem TIC-u v Ložu so na prodaj lični spominki, bogato so opremljeni s promocijskim in informativnim gradivom. Obiskovalcem med drugim priporočajo obisk romantičnega gradu Snežnik z ohranjenim pristnim pohištvom iz 19. stoletja in lovskimi trofejami, med katerimi je tudi več kot sto let star rjavi medved.

Besedilo in foto: Duša Podbevšek – Bedrač

Prejšen članekPoziv za podelitev priznanja Sejalec 2018
Naslednji članekMednarodni festival alpskega cvetja v Bohinju

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here