Na obrobju Ljubljane, nad Turjakom, se vzpenja hribovska vasica Gradež, v kateri se skriva zakladnica ohranjene dediščine, v kateri je najbolj znamenita sušilnica sadja, ki letos praznuje osemdeset let obstoja.
Gradež, ki leži na višini 600 metrov, je ena najstarejših vasi v občini Velike Lašče; od Ljubljane je oddaljena le 25 kilometrov. Ime je dobil po starem gradišču na sosednji Sloki Gori, kjer so se začele prve poselitve; dvor Grades je prvič omenjen v turjaških listinah leta 1352.
Leta 2003 je bilo v vasi ustanovljeno Društvo za ohranjanje dediščine, ki skrbi, da nekdanje šege in navade ne bi utonile v pozabo. Ministrstvo za kulturo mu je podelilo status društva v javnem interesu na področju kulture, Turistična zveza Slovenije pa status turističnega društva.
Člani društva si prizadevajo za ohranitev kulturne in naravne dediščine ter ekološke kmetijske in turistične dejavnosti. Skrbijo, da ostajajo živi stari recepti in ročne spretnosti (izdelovanje zobotrebcev, papirnatih rož, predpražnikov iz ličkanja, košar in metel), ter obujajo nekdanje šege (večer na vasi, »mačkarada« …). V društvu deluje tudi skupina ljudskih vokalistk Suhe češplje, ki igrajo na priročne domače »inštrumente«: perilnik, žago, grablje, košaro (procko), česalnik za lan, vedro in lončene base.
Sušilnica sadja in Praznik suhega sadja
Največja znamenitost v vasi pa je sušilnica sadja na drva iz leta 1938, ki je v Sloveniji edina še delujoča vaška sušilnica. Lani je bila znova obnovljena, načrtujejo pa tudi dozidavo spominske sobe. Ekološko pridelano sadje sušijo brez škodljivih dodatkov. Poleg sušilnice so v Gradežu na ogled še zbirka stare opreme in orodja, črna kuhinja iz leta 1856, gostilniška klet iz 18. stoletja, čebelnjak, stari vodnjaki, kozolci, hiša skladatelja Marija Kogoja, dve Marijini kapelici …
Vse te znamenitosti pa si je mogoče ogledati na osrednji prireditvi v vasi, Prazniku suhega sadja, ki bo 16. septembra od 12. ure naprej.
Prireditev, ki jo prireja tamkajšnje društvo, obsega prikaz sušenja sadja v peči na drva in drugih tradicionalnih opravil, razstavo ohranjene dediščine, gobarsko razstavo, tržnico z izdelki domače obrti, srečelov s samimi »polnimi« srečkami in jedi, pripravljene na tradicionalen način: prosena kaša s suhimi slivami, ajdova kaša z jurčki, golaž iz kotla (poleg klasične ponudbe mesa) in domače slaščice po starih receptih.
Ob 14. uri bo kulturni program, ob 15. uri bodo za otroke organizirali Parnasovo delavnico, pastirske igre in lokostrelstvo.
Popoldne se bo začela veselica z ansamblom.
Pohod po Trubarjevi rojstni fari
Poleg Praznika suhega sadja pa bo 16. septembra tudi Pohod po Trubarjevi rojstni fari (za Pot po Trubarjevi rojstni fari je društvo leta 2016 prejelo priznanje TZS za najboljšo tematsko pot v regiji UE Ljubljana). Ta poteka od Doma krajanov Turjak po učni gozdni poti do Trubarjeve domačije na Rašici, cerkve sv. Kancijana v Škocjanu, kjer je bil Trubar krščen, in na Gradež, na osrednjo prireditev.
Zdenka Zabukovec, Društvo za ohranjanje dediščine
V Lovrencu na Pohorju je prav tako še delujoča sušilnica sadja na drva in najstarejša vvSliveniji