Preplet sodobnega oblikovanja, tradicije in kulinarike

Sladkorna čipka

0
1321

Sladkorna čipka je tekstilno-kulinarični oblikovalski projekt v nastajanju, ki preizkuša nove oblike posredovanja umetnosti. S čipko v skodelici kave ali kot samostojno sladico vrača elemente tekstilne tradicije v vsakdanje okolje, predvsem zato, da bi v spontani interakciji spodbudila ljudi k premisleku o bogastvu slovenske tradicionalne kulture klekljanja.

Projekt Sladkorna čipka je zasnovala Katja Richter, magistra oblikovanja tekstilij in oblačil, ki je motive tradicionalnih slovenskih klekljanih čipk prenesla v idejo estetsko dovršenih jedilnih »tekstilij« za vsakdanjo uporabo in za posebne priložnosti. Poleg iskanja presečišč med zgodovino, turizmom in najsodobnejšo tehnologijo je posegla na področje oblikovanja jedi, ki je v Sloveniji še premalo zastopano. Za idejo o sladkorni čipki je avtorica prejela naziv Snovalec 2016, zdaj pa ustvarja slovenske turistične jedi z imenom LACEnia, lacy foods from Slovenia (čipkaste jedi iz Slovenije).

»Ko sem razmišljala, na katero področje naj usmerim svojo študijsko specializacijo, mi je po glavi hodila ena sama perverzna misel, in sicer da bi bilo to ‘nekaj za pojesti’. Odprem hladilnik in razmišljam, kako lepo bi bilo združiti moje modno kreatorstvo in kulinariko,« razlaga Katja Richter.

Jedilne čipke so nevsiljivo povabilo v sladki gurmanski svet. »V zdajšnjem času je predstavljanje in oblikovanje hrane ključni element, ki lahko obenem pripomore tudi k promociji različnih izdelkov ali storitev. Redkeje pa v jedeh dobijo prostor zamisli, ki so povezane s kulturno dediščino in sodobnim oblikovanjem,« pripoveduje avtorica projekta Sladkorne čipke.

Skodelica kave, denimo, tako ni zgolj sredstvo za zadovoljitev potrebe po pijači, temveč je tudi sredstvo sporočanja – v tem primeru z jedilno tekstilno umetnostjo. »Ker postrežba kave ni statična in ker vključuje več ljudi, lahko plavajoča sladkorna čipka v kavi zaživi in spodbudi interakcijo z gledalcem. Urbani mediji ponujajo nenavadne načine posredovanja likovne umetnosti, odlikuje pa jih predvsem njihova nevsiljivost. Dotaknejo se namreč samo tistih, ki vanje uperijo svojo pozornost. Tako je jedilna čipka več kot samo navadna dekoracija. Je priložnost, da se z lepoto in gracioznostjo slovenskih tradicionalnih čipk v sodobnem mediju srečajo ljudje, ki z njo nimajo neposrednih stikov, četudi bi si jih želeli,« je pojasnila Katja Richter.

U. L. L.

CIPKOljubka
Čipkoljuba Katja danes kuha,
morda iz čipk nastane juha.
Le kaj bo za kosilo,
gotovo kakšno čipkasto jedilo.
Pri klekljanju špagetov,
veliko je zapletov.
Novica hitro se razve,
pojavi se meni številka dve.
Poleg sira in salame,
čipkaste so še banane.
Sladkorne čipke za desert,
pojedel bi še vsak ekspert.
Čipkosnede sosede se zato boje,
da čipkožer vsega ne poje!
Katja Richter

Prejšen članekBlog, ki spodbuja družine k izletom in potovanjem
Naslednji članekPreplet tradicije in sodobnosti

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here