Živahna društvena dejavnost v največji slovenski vasi

TD Davča

0
1309

Turistično društvo Davča se je z voljo enajstih mladih Davčarjev rodilo leta 1968 – z mislijo, da lahko vas s svojo bližnjo in daljno okolico obiskovalcem ponudi gostoljubje, druženje, zgodovino tukajšnjih krajev, občutek povezanosti in trdega dela pridnih rok domačinov. Ko so predlagatelji podpisali ustanovno listino, se je v društvo vpisalo še dvajset članov, tako da je TD Davča začelo delo z enaintridesetimi člani.

Terice in davški fantje v elementu Foto: arhiv TD Davča

Skorajda takoj po ustanovitvi je novo društvo pripravilo etnografsko prireditev Dan teric, na kateri zdaj vsako leto tretji teden v avgustu na kmetiji Pri Vrhovc prikažejo stare običaje in navade, povezane s predelavo lanu. Od začetka prirejanja Dneva teric do zdaj je prireditev sicer za nekaj časa zamrla; znova so jo obudili ob koncu osemdesetih oziroma v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Tradicija pridelave in predelave lanu

V Davči, razloženem naselju samotnih kmetij, so do konca šestdesetih let prejšnjega stoletja na vsaki večji kmetiji sejali lan. Opravil, povezanih s predelavo lanu, je bilo veliko, bila so naporna in nič kaj lepa. A naši predniki so delo znali povezati z zabavo in si tako olajšati delo.

Ob Dnevu teric domačini na starih orodjih prikažejo ves postopek pridelave in predelave lanu – od bilke do platna: puljenje na njivi, sušenje v laneni jami, trenje na trlicah, mikanje, česanje, predenje na kolovratu, pranje štren, navijanje v klovčke in tkanje na statvah. Na prireditvi si je mogoče ogledati tudi izdelovanje lanene vrvi in vrtanje lesenih cevi za vodo, ki so jih nekoč uporabljali, da so vodo pripeljali do hiše.

Pri teh opravilih so domačini oblečeni v stara oblačila, za dodatno popestritev dogajanja pa davški fantje pokažejo, kako so osvajali prikupna in samska dekleta pri trenju lanu, in igro »vleči uš«. Nastopajo tudi otroci, ki pokažejo stare otroške igre, s katerimi so se nekoč zamotili, ko ni bilo treba pomagati starejšim pri delu.

Muzej, posvečen lanu

Razstava v muzeju o lanu Foto: arhiv TD Davča

Od leta 2007 je v Davči etnografski muzej, posvečen lanu, z osrednjo razstavo o prikazu pridelave in predelave lanu. Na ogled so najrazličnejša orodja, ki so jih uporabljali pri tem. Statve in trlice, denimo, kjer lahko obiskovalci preizkusijo, kako naporna sta bila predelava lanu in tkanje platna. V muzeju je tudi stalna razstava o davških družinah nekoč in zdaj. Za najmlajše pa prirejajo delavnice, na katerih izdelujejo izdelke iz lanenega platna.

Muzej sprejema vnaprej napovedane skupine.

Pešpot po Davči

Tradicionalni pohod Foto: arhiv TD Davča

TD Davča vsako leto pripravi tradicionalni pohod Pešpot po Davči. Tretjo nedeljo v septembru se pohodniki zberejo na izhodiščni točki v središču Davče. Trasa pohoda se spreminja, saj je Davča največja slovenska vas in je ni mogoče prehoditi v enem dnevu. Tako udeleženci vsako leto spoznajo nov košček vasi ter značilnosti in zanimivosti, ki jih ponuja.

Ker je Davča idealna za pohodništvo in kolesarjenje, si tukajšnje turistično društvo prizadeva, da vsako leto na novo uredi in ohranja že prenovljene pohodne poti. Skrbimo tudi za urejenost okolice Davških slapov in za urejeno Davčo na splošno; vsako leto se udeležimo čistilne akcije v vasi, na kateri odstranimo neprimerne predmete, ki se čez leto nakopičijo v naravi.

Zadnji majnik

S prireditvijo Zadnji majnik še vedno obujamo spomin na romanje k cerkvi davške Marije. Zadnjo nedeljo v maju povabimo medse gledališke skupine, da nam zaigrajo predstavo, hkrati pa se krajani podružimo med seboj.

Promocija Davče

TD Davča si od nekdaj prizadeva za predstavitev in promocijo tukajšnje tradicije – na različnih dogodkih in sejmih, kot sta, na primer, osrednji slovenski turistični sejem Alpe–Adria in dogodek »24 ur klekljanja in domačih obrti v Železnikih«.

Društvo je lani štelo šestintrideset članov. Med njimi je čedalje več mladih; pred dvema letoma se je vanj vključilo deset mladih zanesenjakov, ki aktivno sodelujejo z novimi zamislimi ter pridno pomagajo pri organizaciji dogodkov in pestrem dogajanju v vasi.

Člani TD Davča si prizadevamo za aktivno udejstvovanje na različnih področjih. Zelo dobro sodelujemo z drugimi turističnimi društvi v Selški dolini. Povezani smo s krajevno skupnostjo Davča, prostovoljnim gasilskim društvom Davča (z gasilci smo med drugim aktivno sodelovali pri nakupu in prevzemu gasilske cisterne za PGD Davča) in drugimi društvi v kraju. Medse radi povabimo različne goste, ki nam predstavijo svoja popotovanja in doživetja. Organiziramo tudi različne delavnice, na katerih nam povabljenci prikažejo različne ročne spretnosti, s čimer pridobivamo nova znanja.

Ponosni smo na svoje dosedanje delo; zanj smo prejeli veliko priznanj in nagrad.

Klavdija Kejžar, Nataša Koder, TD Davča

Vas Davča leži na zahodu Škofjeloškega pogorja, na slemenih med Poreznom in Blegošem. Nadmorska višina vasi se razteza med 850 in okoli 1000 metri. Obsežno območje, ki obsega več kot tri tisoč hektarov površin, je naseljeno s samotnimi kmetijami z zaokroženo posestjo (»celki«). Zelo razgibano obliko je hriboviti pokrajini dal potok Davščica, ki skozi tisočletja razjeda skrilasto površino. Soteske in pečine, ki jih je izdolbel, še zlasti v Zali in Javorjevem robu, dajejo prišleku občutek utesnjenosti, obenem pa so kot vhodni portal v Davčo. (Povzeto po portalu www.davca.si.) L. L.
Prejšen članekAna Desetnica: mednarodni festival uličnega gledališča
Naslednji članekV poklon virtuozoma glasbe in poezije

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here