Boris Pirc – dobitnik priznanja za izjemni prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije (TDO) 2020

0
1166

Boris Pirc, poslovni sekretar Mestne turistične zveze Ljubljana, se s turizmom ukvarja že 30 let, s prostovoljstvom pa celo več kot štiri desetletja. Je dolgoletni član upravnega odbora Turistične zveze Slovenije, kjer že več kot dve desetletji kot prostovoljec sodeluje pri projektih Moja dežela – lepa in gostoljubna, Turizmu pomaga lastna glava ter Več znanja za več turizma.

Je dolgoletni član upravnega odbora TZS

Njegova prostovoljna dejavnost, ki je zelo iskana, je nudenje pomoči pri sistemski organiziranosti delovanja turističnih društev, kar se morda sliši precej birokratsko, a nekdo pač mora poskrbeti, da so stvari urejene tudi v pravnem smislu. V svoji dolgi karieri je pred zatonom rešil veliko število društev, ki še zdaj bogatijo naše društveno delovanje. Zadnja zgodba o uspehu je Turistično društvo Šiška, ki ji je uspelo na inovativen način dopolniti sistem financiranja svojih dejavnosti. To je namreč poleg pridobivanja mlajših članov in posodobitve vsebine programov osnovna težava številnih turističnih društev. »V Šiški so dobro rešili težavo s financiranjem stroškov, ki nastajajo pri izpeljavi programov. Ustanovili so konzorcij podjetij, ki so pripravljena sodelovati v programih turističnega društva, poleg tega pa so se odločili, da bodo v delovanje vključevali tudi evropske prostovoljce,« pravi.

Njegov cilj je doseči, da bi se župani, občine in zasebni sektor začeli zavedati pomena turističnih društev, ki so tisti člen, ki skrbi za povezovanje in domačnost, brez katere ne more biti uspešnega turizma. Konkretni primer dobre prakse je denimo turistična prireditev, ki na določeno območje pripelje veliko obiskovalcev, ki nato obiščejo še trgovine in ostalo ponudbo v bližini prireditvenega prostora.

Nenehno išče in oblikuje inovativne vsebine, ki lahko postanejo motivacija za vključevanje drugih članov v društvo. Tako sta skupaj s soprogo v program Turističnega društva Zelena jama vpeljala projekt urbano vrtnarjenje oziroma vrtnarjenje na balkonih in strehah, sodelujeta pa tudi pri urejanju lokalnega glasila Zeleni glas. To pa ni edini Borisov skok v novinarske vode. Sodeloval je namreč tudi pri nastajanju glasila Ljubljana, ki ga izdaja Mestna občina Ljubljana.

V nekaterih vsebinah je bil pionir na področju ljubljanskega turizma

Z zavodom Turizem Ljubljana, ki se za razliko od turističnih društev s turizmom ukvarja profesionalno, trenutno najbolje sodelujejo pri promociji in izvedbi prireditev zunaj centra Ljubljane. V središču mesta je bilo namreč preveč turistov, zato so se začeli zavedati, da je treba razvijati tudi lokalne centre. »Turistični produkti, ki so se razvili v Ljubljani, so zahtevni in potrebujejo določeno profesionalizacijo, ob tem pa se ne sme pozabiti na sodelovanje s turističnimi društvi in krajani,« je prepričan Boris.

V nekaterih vsebinah je bil pionir, tudi kar se tiče ljubljanskega turizma, ki je pred epidemijo covida-19 podiral rekorde. V sklopu programa Mestne turistične zveze Ljubljana so namreč že pred jubilejem Rimske Emone zastavili program Rimske Ljubljane. Slednji je sicer potekal v manjšem obsegu, po zaslugi financiranja in organizacije zavoda Turizem Ljubljana pa se je pozneje lepo razvil v sklopu prireditev praznovanja obletnice in se obdržal vse do današnjih dni.

Kot prostovoljec sodeluje v projektih TZS kot so Moja dežela – lepa in gostoljubna , Turizmu pomaga lastna glava ter Več znanja za več turizma

Sodeloval je tudi pri revitalizaciji Sokolskega gibanja v Sloveniji in je eden od soustanoviteljev Svetovne sokolske organizacije, dejaven pa je bil tudi na področju sociale, saj je kot prostovoljec pri Zvezi prijateljev mladine Moste pomagal izpeljati počitniške programe. V društvu Interes je osem let organiziral projekt Muzejski vlak za socialno ogrožene. Izpeljal je tudi projekt nadomestnega civilnega služenja vojaškega roka na področju izobraževanja in spremstva otrok po šolah.

»Že leta 1978 sem začel sodelovati v zveznih in republiških delovnih akcijah, že takrat sem bil tudi udarnik. Vse od takrat sem ostal v prostovoljskih vodah,« je sklenil Boris Pirc, ki je po osnovni izobrazbi gradbenik. »Želim si, da bi se prostovoljstvo še naprej razvijalo, saj bogati človeka in družbo ter omogoča, da zgradimo socialno pravičnejšo družbo, ki se zaveda pomena solidarnosti in sodelovanja v skupno dobro.«

Polona Frelih

Fotografije: osebni arhiv

 

 

Prejšen članekDejana Baša – dobitnica plakete Državnega sveta RS najzaslužnejšim društvenim delavcem – prostovoljcem
Naslednji članekBodo Hrvatje tako zvesti, kot smo bili Slovenci poleti?

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here