Festival, ki ohranja tradicijo življenja pod Triglavom

Mednarodni festival alpskega cvetja v Bohinju

0
1345
Foto: Turizem Bohinj/www.slovenia.info

Mednarodni festival alpskega cvetja v Bohinju, ki bo letos od 27. maja do 10. junija, je edinstveni dogodek v alpskem prostoru. Je festival, ki časti naravo in sobivanje človeka v njej. Ohranjanje kulturne krajine in naravnih danosti z načinom življenja je Bohinjcem že stoletja samoumevno; a v zadnjem času smo te smernice malce izgubili. S festivalom pa se Bohinjci in obiskovalci povezujemo z naravo in iščemo pristen stik z njo – na delavnicah, predavanjih in strokovnih botaničnih izletih. S festivalom tako poudarjamo tisto, kar znamo in kar se nam zdi pomembno: ohranjamo stoletno tradicijo življenja v slovenskih Alpah pod Triglavom.

Za Bohinjce je festival izjemno pomemben, saj z njim ohranjamo tradicijo sobivanja z naravo v posebnem, krhkem ravnovesju, ki ga oblikujeta človek in alpski svet. Na to smo izjemno ponosni, saj tudi tako ohranjamo prizadevanja preteklih generacij, njihovih izkušenj in dosežkov. V tem duhu je naš mednarodni festival alpskega cvetja harmonično združen s slovensko identiteto – klenim in trmastim človekom, čudovito naravo in poetičnostjo slovenske značajske intime, ki svojo dušo polaga na oltar naše najvišje gore.

Osrednja rdeča nit festivala sta pestro botanično bogastvo samoniklih cvetlic na bohinjskih travnikih in povezovanje domačega prebivalstva in obiskovalcev.

Najboljši dokaz ohranjanja krhke narave je pestro botanično bogastvo samoniklih cvetlic na bohinjskih travnikih. Razpeti med kmetijstvom, pritiskom turistične infrastrukture in obiskovalcev ter naravnimi danostmi (in njihovimi omejitvami) smo Bohinjci izjemno zaščitniški do edinega nacionalnega parka v Sloveniji, ki je tudi eno najstarejših naravnih zaščitenih območij na svetu; zato smo tudi del Unescovega biosfernega območja. Vse to so vrednote, ki jih ohranja in krepi mednarodni festival alpskega cvetja. In prav zato je izjemno pomemben za vso Slovenijo in Evropo.

Letošnji festival, ki bo že enajsti, bo posebno pozornost namenil čebelam, čebelarstvu in trajnostnemu turizmu. Na temo medu in čebel se bodo v dveh tednih zvrstile številne kulturne prireditve, botanična vodenja in različne delavnice.

Jezerska promenada s sobotnimi tržnicami

Prinesite odeje, sezujte čevlje in se z bohinjskimi kulinaričnimi dobrotami z divjeraslimi rastlinami in cvetlicami (kuhinja na prostem) prepustite čudovitemu ambientu neokrnjenega Bohinjskega jezera v središču Triglavskega narodnega parka.

Glavno festivalsko dogajanje bo na promenadi ob Bohinjskem jezeru, kjer bo 27. maja in 3. junija (sobota) največja tržnica medenih izdelkov. Zadnja festivalska sobotna tržnica (10. junija) pa bo postregla z domačimi izdelki, naravnimi zelišči in medenimi izdelki ter predstavitvami apiterapije, medene kozmetike, uporabe zelišč …, medtem ko bodo na jezerski obali poleg botaničnih vodenj delavnice meditacije, joge (celo na supih) in ajurvede.

Rožice na travniku in v kulinariki

Na bohinjskih travnikih je zaradi sonaravnega načina kmetovanja in zavedanja lokalnih prebivalcev o njegovi pomembnosti mogoče opazovati izjemno pestrost samoniklih rastlin. Na območju Bohinja raste več kot štirideset vrst orhidej (na območju Slovenije sedemdeset), ki jih najdemo na travnikih, v gozdovih in na planinah. Med festivalom cvetja si je različne cvetlice mogoče ogledati na vodenih botaničnih izletih z uglednimi strokovnjaki. Seveda je cvetje našlo svojo pot tudi v kuhinjo, o čemer izveste več na kulinaričnih delavnicah nabiranja in priprave jedi iz divjeraslih rastlin. Izbrane bohinjske gostilne pa ponujajo različne festivalske menije po enotni ceni 15 evrov.

Znanost in cvetje

Da bi cvetlično bogastvo Bohinja in zaščiteno območje Triglavskega narodnega parka ohranili za prihodnje rodove, s festivalom razvijamo in krepimo trajnostni turizem. Smernice takšnega razvoja, ki skrbi za ohranjanje narave, snujemo na strokovnih posvetih, delavnicah in mednarodnih konferencah, letos namenjenih narodnim parkom.

Festival ne bi bil že toliko let, če ljudje, ki živijo na Bohinjskem, ne bi verjeli vanj. V pripravo in soustvarjanje programa so intenzivno vključena lokalna duštva in učenci osnovne šole. Festival je tudi priložnost za druženje domačinov z obiskovalci na kulinaričnih večerih, razstavah, ob kulturnem programu, na tržnici, dogajanje pa je zasnovano tako, da vključi skoraj vse bohinjske vasi.

Zlatorogova pravljična dežela

Na koncu sveta so pravljice doma

Pomemben del festivala cvetja je Zlatorogova pravljična dežela v Ukancu, prireditev za otroke in starše. Pripravlja jo vrtec Bohinj z več kot 120 prostovoljci. Pravljična dežela je postavljena v mistični Ukanc, v pravljični kraj na konec sveta (Ukanc po bohinjsko »u konc« pomeni v koncu). Sedem pravljičnih bitij domuje na različnih lokacijah na tem območju. Obiščete jih lahko med pravljičnim koncem tedna (20. in 21. maja), lahko pa se ob obisku tudi preizkusite v spretnostnih izzivih, miselnih in rokodelskih delavnicah ter z vonjem, otipom, okusom in gibanjem spoznate naravo in pravljice in naravo. Prireditev je brezplačna, vabimo pa vas, da se v Ukanc pripeljete z javnim prevozom.

Turizem Bohinj
Foto: Mitja Sodja

Prejšen članekTuristi prihajajo v Vinsko Goro čedalje raje in čedalje pogosteje
Naslednji članekPomlad je kot nalašč za izlet po Kraškem robu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here