Turisti prihajajo v Vinsko Goro čedalje raje in čedalje pogosteje

TD Vinska Gora

0
1582
Pogled na Vinsko Goro Foto: arhiv TD Vinska Gora

Vinska Gora je bila prepoznavna že v prvih letih po ustanovitvi turističnega društva leta 1987, saj smo v kraju oziroma v tukajšnji večnamenski dvorani gostili številne odmevne prireditve. Te so zaznamovale prvo polovico delovanja društva, medtem ko je bila druga bolj »turistična«: v zadnjih petnajstih letih je društvo pripomoglo k obnovi številnih turističnih zanimivosti v kraju, spodbudilo je povezovanje turističnih ponudnikov, poskrbelo za promocijsko gradivo, postavitev smernih in informacijskih tabel ter oglasnih panojev; zagotovilo je torej vse, kar je potrebno za privabljanje obiskovalcev v Vinsko Goro.

In obiskovalci radi prihajajo, čedalje več jih je. V kraju lahko preživijo zanimiv dan, tudi več dni, saj premore veliko zanimivosti.

Vinska Gora vsaj za en dan

Domačija Domačija Lamperček z oboro divjadi Foto: Mateja Gruden

Ogledajo si lahko staro vaško središče s farno cerkvijo, vaškim periščem in Krstnikovim domom. V eko muzeju Grilova domačija lahko spoznajo življenje malega kmeta pred sto leti. Zeliščarji jim radi pokažejo zeliščni vrt. V Dolini mlinov (na meji z Dobrno) je Vovkov mlin, ki je edini še delujoči na tem območju. Njegov lastnik obiskovalcem rad pokaže, kako se melje žito. Najbolj obiskana točka v dolini pa je Domačija Lamperček z oboro divjadi, lovskim muzejem, dobrotami iz divjačine in prostorom za piknik. Če se turisti povzpnejo na Lopatnik, jih pot privede na turistično kmetijo Tuševo, od koder se odpira čudovit pogled na Zasavsko hribovje in Kamniško-Savinjske Alpe. Na kmetiji se lahko razvajajo v savni, lahko pa tudi prenočijo. Kmetija je sicer znana tudi po odlični kulinarični ponudbi in priljubljena za dogodke zaključenih skupin. Kdor bi si želel v Vinski Gori preživeti več dni,  lahko obišče bližnje Velenje, najmlajše slovensko socialistično mesto z muzejem premogovništva, in prav tako bližnjo Dobrno, enega najstarejših zdraviliških krajev v Sloveniji.

Vinskogorske zanimivosti Foto: Mateja Gruden

Enodnevne izlete za skupine z obiski navedenih zanimivosti (oziroma tistih, ki bi jih želeli obiskovalci doživeti) pripravljajo in vodijo tudi člani TD Vinska Gora. Vsako leto popeljejo po kraju kakšnih petnajst skupin izletnikov.

Pred desetimi leti smo postali aktivnejši pri pripravi različnih prireditev, ki so se razvile v tradicionalne: Ob vaškem perišču, Družinski vikend na Tuševem, Mlinarska nedelja ter spomladanski in jesenski sejem. Vse prireditve so zelo dobro obiskane. Ob letošnjem jubileju pa smo pripravili prvo revijo zmagovalcev festivalov narodno-zabavne glasbe v vinskogorskem večnamenskem domu. Sodelujemo tudi pri drugih prireditvah v domačem kraju in Velenju. Zelo aktivni smo na sejmih in tržnicah, kjer predstavljamo turistično ponudbo našega kraja.

Škrat Biser Foto: Mateja Gruden

V društvu se radi pohvalimo tudi s prvim mladinskim turistično-informacijskim centrom (TIC) v Sloveniji. Mladi turistični zanesenjaki so se poimenovali Biserjeva druščina – po njihovi maskoti, škratu Biseru. Na Mlinarsko nedeljo (septembra) bodo odprli učno pot škrata Bisera, ki bo speljana mimo turističnih točk na vzhodu kraja in deloma po Dobrni.

Pa nazaj k odmevnim začetkom

Revija zmagovalcev festivalov narodno-zabavne glasbe
Foto: arhiv TD Vinska Gora

Veliko dosedanjih članov upravnega odbora TD Vinska Gora je bilo vključenih v organizacijo in sodelovanje pri različnih aktivnostih v kraju že dobro desetletje pred ustanovitvijo turističnega društva; bili so člani Mladinske organizacije, Kulturnega društva, TVD Partizan in drugih. Zaradi številnih aktivnosti na področju športa, kulture in zabave smo v kraju zgradili večnamenski dom, po njegovem odprtju pa smo ustanovili še turistično društvo, da bi domu zagotovili vsebine. In smo jih. Najodmevnejše prireditve v domu v prvih petnajstih letih delovanja društva so bile: prvi iz niza zadnjih koncertov Avsenikov po Sloveniji (dvorana je bila razprodana v slabi uri); snemanje prvih petih novoletnih Video mehov z Borisom Kopitarjem; okoli trideset oddaj Poglej in zadeni s Stojanom Auerjem in svetovno znanimi glasbenimi gosti; pet festivalov Slovenska polka in valček. V živo so iz doma oddajali kar nekaj radijskih oddaj Radia Slovenija: Koncert iz naših krajev, Veseli tobogan in Prizma optimizma. Zelo odmevne so bile tudi oddaje Radia Celje in Radia Velenje, v katerih so dvakrat gostili predsednika države Milana Kučana. Pri vseh teh prireditvah smo bili člani TD Vinska Gora bodisi gostitelji bodisi organizatorji.

Franc Špegel

Prejšen članekOdprta še zadnja etapa pohodniške poti Alpe Adria Trail v Miljah
Naslednji članekFestival, ki ohranja tradicijo življenja pod Triglavom

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here