Grad Sevnica kot osrednji protokolarni objekt

Grad Sevnica stoji na razglednem griču nad starim mestnim jedrom Sevnice. Na mestu sedanjega je nekoč stal grad, ki je bil verjetno sezidan v prvi polovici 12. stoletja. Prvič je pisno omenjen leta 1309 kot ‘Castellum Liechtenwalde’. V času hrvaško-slovenskega kmečkega upora leta 1573 se je za razliko od mnogih drugih izognil uničenju. V tem obdobju je bila na grajskem pobočju zgrajena tudi Lutrovska klet, ki naj bi jo občasno obiskoval Jurij Dalmatin (ok. 1547–1589), ki je kot prvi v celoti v slovenščino prevedel sveto pismo. V kleti sta pozneje našla poslednji počitek mož in hči zadnje lastnice sevniškega gradu, grofice Mathilde Arco Zinneberg. Po drugi svetovni vojni je grad ostal brez lastnika. V njem so bila urejena socialna stanovanja in za nekaj desetletji je postal dom kar šestindvajsetih družin.

Sevnica s Sevniškim gradom, Fotografija: Jože Hvala

Danes je grad v lasti Občine Sevnica, skrbništvo pa domena Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica (KŠTM Sevnica). V zadnjih letih so bila na gradu in v njegovi okolici opravljena številna prenovitvena dela, tako da grad in staro mestno jedro pod njim predstavljata čudovito srednjeveško veduto.

Notranjost gradu Sevnica, Fotografija: Dean Dubokovič

Grad Sevnica je osrednji kulturni, zgodovinski, politični in protokolarni objekt v občini Sevnica ter hkrati središče kulturnega in turističnega dogajanja. Poleg stalnih zbirk – baročnega salona, konferenčne dvorane, stolpa s poslikavo štirih letnih časov, šolske in gasilske zbirke, galerij, grajskega lutkovnega gledališča, grajske kapele, vinoteke in galerij, po katerih vas v odpiralnem času vodi lokalni turistični vodnik – grad skozi leto ponuja še mnogo več. Animirani ogledi gradu, ki ga izvajajo člani društva Sevniški graščaki in so namenjeni najmlajšim, tematska pot z imenom Gozd je kultura ter energijska pot, veličastne grajske poroke, v zadnjem letu tudi prav posebno vodeno doživetje – Večerni obisk gradu Sevnica in srečanje z grofico Mathilde, zadnjo lastnico sevniškega gradu, za katerega grad osvetlimo samo s svečami, degustacije v grajski vinoteki, kleti modre frankinje ali na terasah vinograda, različni dogodki – razstave, koncerti, predavanja, srečanja itd. zadovoljijo obiskovalce vseh starostnih skupin in najrazličnejših zanimanj.

Na grajskem pobočju je od leta 2007 zasajenih 500 trt modre frankinje, Fotografija: Dean Dubokovič

Na grajskem griču se pogosto prepletajo ideje in delovanje upravljavca ter društvene dejavnosti. Vse leto se v zdaj večinoma že tradicionalne dogodke vključujejo društva, katerih delovanje sega tudi na področje turizma. Na grajskem pobočju je od leta 2007 zasajenih 500 trt modre frankinje. Pri zasaditvi so sodelovala občinska vinogradniška društva, ki se v grajski vinograd vsako leto vračajo vsaj dvakrat – januarja na rezatev, jeseni na trgatev. Na pobudo Turistične zveze občine Sevnica vsako pomlad po občini potekajo spomladanske čistilne akcije. Tu ne izostane skrb za urejanje okolice sevniškega gradu in parka, ki vse leto privabljata številne obiskovalce. Če je v poletnem času na tradicionalnem Sevniškem grajskem poletju več možnosti za vključevanje kulturnih društev in folklornih skupin, se turistična društva ponovno pridružijo jeseni. Ob Lutrovski kleti je Turistična zveza občine Sevnica ob svetovnem dnevu turizma odprla eno od zelenih oken, ki spomni na pomen reke Save, ki se lenobno vije po dolini. 15. oktobra sledi praznovanje svetovnega dneva hoje, ki smo ga izbrali tudi za dan tematske poti Gozd je kultura. Pri tem sodelujejo tudi društva – turistična, planinsko ter aktivi kmečkih žena. Dvorana Alberta Felicijana je zdaj že tradicionalno prizorišče podelitve posebnih občinskih priznanj Moja dežela – lepa in gostoljubna v novembru, ko v Sevnici praznujemo občinski praznik. S tem dogodkom sklenemo občinsko in vsaka tri leta tudi regijsko ocenjevanje v sklopu vseslovenskega projekta o urejenosti in gostoljubnosti krajev.

Grad Sevnica je simbol Sevnice in turizma na Sevniškem. Fotografija: Vinko Šeško

Grad Sevnica je simbol Sevnice in turizma na Sevniškem. Zato ne preseneča, da se je njegova podoba znašla tudi v grbu Turistične zveze občine Sevnica. S tem zgodovinskim biserom se poistovetimo vsi prebivalci občine in si želimo, da bodo časi kmalu spet naklonjeni velikim druženjem in dogodkom, kakršne smo tudi na sevniškem gradu poznali še dve leti nazaj.

Besedilo: Annemarie Culetto, predsednica Turistične zveze občine Sevnica in svetovalka za turizem na KŠTM Sevnica

Fotografije: Arhiv KŠTM Sevnica

Prejšen članekSrečanje oglarjev Slovenije
Naslednji članekUvodnik: Čarobni svet kraškega podzemlja