Čipka na 40.000 poštnih znamkah

1
703

Pošta Slovenije je konec januarja v obtok poslala novo poštno znamko iz serije Sodobni rokodelci Slovenije z motivom idrijske čipke. Avtorica motiva je Tina Koder Grajzar, ki v tem projektu združuje klasične tehnike s sodobnimi vzorci.

Na Pošti Slovenija so ob izdaji te poštne znamke zapisali, da je izdelovanje klekljanih čipk morda edino rokodelsko ustvarjanje, ki je v primerjavi z drugimi rokodelskimi panogami najbolj odločilno usmerilo svojo ustvarjalnost v različne sodobne, tehnološke, oblikovalske, funkcionalne možnosti.

Po mnenju Janeza Bogataja je namreč »izdelovanje klekljanih čipk eno od značilnih rokodelskih znanj, ki imajo bogato dediščino, torej razvoj vse do sodobnega časa. Vendar iskanje novih, ustvarjalnih rešitev na temeljih te dediščine zahteva predvsem ustrezno znanje, ki ni zgolj tehnološko, ampak tudi oblikovalsko«.

Pomemben korak je bil narejen na tem področju z ustreznim šolanjem, ne le v temeljnih čipkarskih šolah in tečajih ampak tudi z ustreznimi univerzitetnimi programi, v katerih so poiskale in iščejo svoje kreativne možnosti predstavnice sodobnega klekljanja. Med njimi je tudi Tina Koder Grajzar, ki prihaja iz Idrije, središča slovenskega klekljanja, in se posveča predvsem ustvarjanju sodobnega klekljanega nakita. Ne toliko v sami tehniki, ki ji omogoča ohranjanje istovetnosti izdelkov s pretežno uporabo tradicionalnega idrijskega ozkega risa, ampak predvsem v ustvarjanju sodobnih vzorcev, se pravi v oblikovanju. Taka je tudi ogrlica na novi poštni znamki.

Fotografija: Pavla Bonča

Fotografijo za poštno znamko in motiv na priložnostni kuverti je posnel Gregor Grajzar, znamko in kuverto pa je oblikovala Pavla Bonča.

 

Prejšen članekOčiščevalna akcija v Zbiljah in #smeTek
Naslednji članekOb mednarodnem dnevu gozdov temelji za kopo velikanko

1 komentar

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here