Kjer je dobra vila preklela skopuškega mlinarja

Republiški Turistični drobnogled TZS

0
849
Ob rekah Lahinji in Dobličici leži Črnomelj; njegovo staro mestno jedro z zgodovinsko pomembnimi stavbami je prav na pomolu nad njima.

Na skrajnem jugovzhodu naše dežele leži v razkošju narave in bogastvu kulturne dediščine razgibana Bela krajina z dolgimi toplimi poletji ter vljudnimi in gostoljubnimi domačini. Zadnja leta se turistično smelo razvija, bogati svojo ponudbo z novimi ležišči na turističnih kmetijah, v apartmajih, kampih in glampingih. Čedalje več gostov privablja s svojimi rekreativno-adrenalinskimi programi, odlično kulinariko, vrhunskimi vini v pristnih kleteh in mestnimi skrivnostmi.

»Med turisti, prenočitev vseh je bilo 85.000, ki so v minulem letu obiskali Belo krajino, je bilo 70 odstotkov domačih, preostali so pripotovali iz tujine,« pravi Vita Jankovič iz Turistično-informativnega centra v Črnomlju. In prav mesto Črnomelj je bilo tokrat cilj republiškega Turističnega drobnogleda Turistične zveze Slovenije (RTD TZS). »Čeprav v ožjem središču v starem delu potekajo arheološke raziskave, obisk mesta s tako bogato zgodovino ni oviran,« meni Karel Vernik, predsednik RTD TZS.

Črnomelj na prepihu tisočletij

V Mestni muzejski zbirki, ki so jo odprli leta 2013 v rojstni hiši pesnika Mirana Jarca, so samo eksponati iz Črnomlja. Zbirali so jih v zadnjih štiridesetih letih, razlaga zgodovinar in kustos Janez Weiss; ob njem Karel Vernik, predsednik RTD TZS.

Med obiskom si je vsekakor treba ogledati Mestno muzejsko zbirko, ki razstira Črnomelj od prazgodovine do pozne antike, skozi srednji in novi vek pa vse do moderne dobe in nastanka samostojne države. Skozi tri nadstropja stavbe, ki je posebna že sama po sebi, s svojo notranjostjo z bogato poslikavo v obliki raznolikih cvetličnih in geometrijskih motivov, obiskovalce vodi zgodovinar Janez Weiss, ki je živa enciklopedija Črnomlja na prepihu tisočletij. »Tuji obiskovalci so nad zbirko še bolj navdušeni kot domači. Ko tujci vidijo denar, ki smo ga v zadnjih sto letih imeli v Jugoslaviji in Sloveniji, obnemijo. Malce pa me žalosti, ker se za mladino novejša zgodovina Slovenije začne šele po osamosvojitvi naše države,« opaža Janez  Weiss, saj so šolarji med  številnejšimi obiskovalci Mestne muzejske zbirke.

Znamenite črnomaljske stavbe

Na glavnem mestnem trgu je ena lepših črnomeljskih stavb – Posojilnica, ki so jo zgradili med letoma 1898 in 1900 in je tipična predstavnica ambiciozne historistične arhitekture.

Znamenitih hiš je v Črnomlju, mestu na sotočju Lahinje in Dobličice, s svojim majhnim Tromostovjem, še več, med njimi je najstarejša in najmogočnejša črnomaljski Grad, pa znamenita stavba Posojilnica, Stara šola z najdaljšim lestencem v Sloveniji, starodavna vinska klet, kjer so kulturno-turistični dogodki, Primožičeva hiša, v kakršnih je nekdaj bival nižji sloj črnomaljskega meščanstva … Črnomelj je mesto, ki je med drugo svetovno vojno po kapitulaciji Italije septembra leta 1943 postalo središče osvobojenega ozemlja – središče svobodne Slovenije, kjer so bili postavljeni temelji zdajšnje države Slovenije. In je mesto, v katerem je bilo 22. oktobra 1944 ustanovljeno Slovensko časnikarsko društvo, 21. februarja 1944 Slovensko narodno gledališče z izvedbo svoje prve predstave.

Za pester turistični ogled Črnomlja – prvič se kot mesto omenja že leta 1407 – in pokušnjo gastronomskih dobrot, med njimi znamenite belokranjske pogače, in vrhunskih vin, si je treba vzeti čas, kar ves dan. Za ogled njegove zanimive in gostoljubne okolice pa je tod vredno prenočiti. In si vzeti čas za prijazne in srčne domačine, ki vam bodo radi pripovedovali o ljudskih šegah in anekdotah. Tudi o tisti, da je Črnomelj dobil ime po skopuškem mlinarju ob reki Lahinji, ki ga je preklela dobra vila, odtlej pa so njegovi mlinski kamni vsako zrnje, tudi zlate pšenice, zmleli v črno moko.

Besedilo in foto: Duša Podbevšek – Bedrač

Prejšen članekJurjevanje v Beli krajini
Naslednji članekPozdrav poletju na Mariborskem Pohorju – v družbi Vlada Kreslina

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here