Ko Kranj osvetlijo pesniški verzi

Decembrski potep po Prešernovem mestu

0
1613
V zavetju Alp Foto: Luka Dakskobler

Kranj, prestolnica slovenskih Alp, spada med najbolj očarljiva mesta v Sloveniji. Obdaja ga mogočna kulisa Alp, stoji na konglomeratu med rekama Kokro in Savo, skozenj se vije trideset metrov globok kanjon, kar je velika naravna posebnost. Staro mestno jedro plemenitita šesttisočletna zgodovina in bogata kulturna dediščina, ki jo je vidno zaznamoval France Prešeren. V začetku decembra, ob obletnici njegovega rojstva, smo praznovali ta veseli dan kulture, ob obletnici njegove smrti, 8. februarja, bo Prešernov dan, državni kulturni praznik.

Naklonjenost do kulture in največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna je v Kranju občutiti na vsakem koraku. Pesnikov pečat dajejo mestu Galerija Prešernovih nagrajencev, v kateri se predstavljajo najodličnejši slovenski umetniki, Prešernova hiša, v kateri je pesnih deloval in bival zadnji dve leti življenja in je zdaj muzej, Prešernov gaj, kjer je pesnik tudi pokopan, Prešernov spomenik na Glavnem trgu in Prešernovo gledališče.

Praznična okrasitev mesta obiskovalce nagovarja z verzi iz pesmi Franceta Prešerna Foto: arhiv Turizem Kranj

Tudi praznična okrasitev mesta obiskovalce nagovarja s pesnikovimi verzi: Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo.

Praznični Kranj

Mesto letos krasijo tri praznične smreke. Na Maistrovem trgu, nad vodnjakom na Glavnem trgu in pri Prešernovem gledališču, kjer stoji osrednja smreka. Že same luči dajo mestu pridih romantike. Obiskovalci pa lahko v njem poiščejo tudi kotiček za spominsko fotografijo iz praznično okrašenega in prešernega mesta.

Otroško veselje

Otroci se bodo po mestu potepali v družbi škrata Krančka Foto: arhiv Turizem Kranj

Otroški december je še posebno skrivnosten. Pravljični gozdiček z Božičkovo hiško, živahnimi vevericami, sovami opazovalkami in Božičkovimi jeleni iskrijo otroško domišljijo. Za gostimi jelkami se skriva čisto pravi poštni nabiralnik, v katerega otroci oddajo svoja pisma. V nedeljo, 17. decembra, bodo otroci ob ognju znova ustvarjali zgodbe in igrali na inštrumente, prepevali božične pesmi in poslušali glasbeno pravljico Kako je medved odkril božič? Nekaj inštrumentov priskrbi Turizem Kranj, zelo pa so dobrodošla tudi domača glasbila.

Otroci so vabljeni tudi na enourno večerno vodenje po kranjskih ulicah v spremstvu izkušenega vodnika, prijaznega škrata Krančka (19. decembra). Zbirno mesto bo pred Kranjsko hišo na Glavnem trgu. Vsak otrok bo dobil laterno za osvetlitev poti. Kranček je velik vedoželjnež, zato ni čudno, da najbolj uživa takrat, ko otroke popelje po mestu in jim razkriva zgodbe hiš, pripovedke in legende starih mestnih ulic.

Otroci (in odrasli) so vabljeni tudi na odprto mestno drsališče na Slovenskem trgu, nad katerim se zvečer »prižge« nebo. Poskrbljeno je tudi za izposojo drsalk ter okrepčilo s toplimi napitki in prigrizki.

Prešerno dogajanje

V Kranju bo prešerno vse dni v decembru: do 20. decembra še zlasti pred Prešernovim gledališčem in na Maistrovem trgu, kjer bodo glasbeni nastopi. Bogat decembrski program so pripravili tudi v Layerjevi hiši. Po 20. decembru pa bo osrednje prizorišče prednovoletnega dogajanja na Glavnem trgu, kjer bodo nastopili Nina Pušlar (21. decembra) – na županovem koncertu, Avtomobili (22. decembra), pevke nagrajenega evrovizijskega zbora Carmen Manet (23. decembra), Lado Leskovar (25. decembra), Abba Mia (26. decembra), The Harlem voice (28. decembra) in drugi.
Za božič bo mesto obsijala svetloba nebesnih latern: z mostu čez Kokro bodo namreč ob 17. uri spustili lampijone.

Za silvestrovo bo na Glavnem trgu nastopila skupina Pop Design, namesto ognjemeta pa bodo ob zvokih dunajskega valčka z neba padali konfeti.

Na sprehodu skozi praznično okrašeno mesto velja obiskati tudi trgovine z domačimi unikatnimi izdelki in pokusiti dobrote kranjske kuhinje.

Urša Erjavec

Foto: Ksaver Šinkar

Prešernov smenj v Kranju, ki oživi spomin na 19. stoletje in našega največjega pesnika, je ena najbolj znanih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku, 8. februarja. Privablja več kot 20.000 obiskovalcev, ki se sprehodijo po sejmu domače in umetnostne obrti, prisluhnejo glasbi in petju, pokušajo kulinarične dobrote … V značilni meščanski opravi pa se skupaj z drugimi liki skozi mesto sprehaja veliki pesnik Prešeren.

Prejšen članekGrajski pobeg – nova igra na Ljubljanskem gradu
Naslednji članekLegenda o potopljenem zvonu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here