Lipa v krajevnih imenih

0
488

Naš kraj, Vinsko Goro, sestavlja sedem naselij, med njimi tudi naselje Lipje, kjer živi 450 prebivalcev na 1,29 km2. Naselje Lipje je bilo prvič omenjeno leta 1329. Navajamo podatek iz različnih virov, da je dobilo ime po nasadu lip.

Naselje Lipje, v varnem zavetju Radojča in Gonžarjeve peči

V naselju je Ekomuzej Grilova domačija, s katerim upravlja Muzej Velenje. Domačija ima še črno kuhinjo, belo sobo in je krita s slamo. Ob hiši in skednju je raznovrstni zeliščni vrt, več kot 90 različnih zelišč, zanj skrbi Društvo zeliščarjev Velenje, čebelnjak s čebelami društva čebelarjev Mlinšek Velenje, zelenjavni vrt, s katerim ima veselje Univerza za tretje življenjsko obdobje iz Velenja, pod domačijo rastejo stare sorte jablan in vinske trte. Od leta 2020 krasi domačijo mladika najstarejše trte v Sloveniji. Ob menjavi letnih časov se na domačiji odvijajo etnološke prireditve. Vabljeni!

Grilova domačija v Lipju

Ne daleč stran od Grilove domačije leži Gonžarjeva peč. Je odlična izhodiščna točka za najvišje vrhove in Paški Kozjak, na polici ponuja čudovit razgled. Pod njo je glasbeni vrtec, po Gonžarjevi peči je priljubljena, a zahtevna ferata s plezalnim poligonom.

Razgled s priljubljene Gonžarjeve peči nad naseljem Lipje

Lipa pri stari šoli v starem središču Šentjanža

Ob koncu naselja Lipje, kjer je stičišče treh naselij – Lipje, Vinska Gora in Janškovo selo, v starem vaškem središču s cerkvijo svetega Janeza Krstnika, ki stoji na skali in predstavlja markantno točko Vinske Gore, je stara šola, v kateri je pouk potekal od leta 1888, do leta 1973. V spomin na kralja Aleksandra so leta 1934 posadili lipo. Še danes omamno diši! V letu 2022 meri po obsegu 3,82 m.

Lipa pri stari šoli, posajena leta 1934

Lipa pri Domačiji Lamperček

Ob porazu Turkov na Dunaju, za katerega je poskrbel naš znameniti literarni junak Martin Krpan, so Turki ob povratku sadili lipe. Eno takih imamo tudi pri Domačiji Lamperček, kjer je bila nekoč žandarija, pozneje gostilna. Danes je priljubljena točka za različna praznovanja, na dveh piknik prostorih, na pokritem je prostora za do 110 ljudi in na odprtem do 40. Prostora sta ločena in oba ponujata športne aktivnosti in zabavo za najmlajše. Domačija Lamperček je odprta od aprila do oktobra, in sicer ob koncih tedna. Pri obisku najavljenih skupin odprejo tudi na dogovorjeni termin. Ponuja domače dobrote: domače narezke, štrudelj, raznolike vrste domačih pijač. V obori divjadi živi več kot sto jelenov, damjakov in muflonov. Mogoč je ogled lovske sobe, v kateri je tudi trgovinica z domačimi izdelki in spominki.

Lamperčkova lipa je začetna točka najboljše tematske poti leta 2019, Učne poti škrata Bisera, ki ima krošnjo v obliki srca. Ob vodenem ogledu vam povemo, za kaj vse lahko uporabljamo lipo. Pridite in poglejte!

Njen obseg je 6,20 m in jo lahko objame 16 otrok, starih 5 let.

Lipa s krošnjo v obliki srca pred domačijo Lamperček, začetna točka Učne poti škrata Bisera.
Objem lipe pred domačijo Lamperček – 16 otrok, starih 5. let

Lipov sirup

 Lipa nam ponuja, da lahko naberemo cvetove v maju ali juniju. Večina nas ve, da lipov čaj pozimi greje. Lipov sirup pa hladi vroče dni. To je naš turistični izdelek, ki ga ponujamo obiskovalcem na sejmih in drugih predstavitvenih dogodkih. Naš škrat Biser ga naravnost obožuje. Zakaj? Ker je naraven in je na njegovi poti, ki so mu zaupale živali.

Kako pa pripraviš najljubši sirup škrata Bisera? Poglej, priložili smo recept!

Na zdravje, za zdravje!

Za pripravo lipovega sirupa potrebujete:

5 litrov vode

10 do 15 pesti lipovih cvetov

šopek melise

3 kg sladkorja

3 kg sladkorja

sok 2 do 3 limon

Postopek priprave lipovega sirupa:

V veliko posodo natočite 5 litrov vode in ji dodajte 1 kg sladkorja. Vodo zavrite in pustite, da počasi vre vsaj 10 minut. Nato vodo odstavite in pustite, da se voda ohladi. V ohlajeno vodo dajte od 10 do 15 pesti lipovih cvetov in šop melise, ki jo predhodno narežete na majhne koščke. Več boste dali lipovih cvetov, močnejšega okusa bo sirup. Cvetove lipe in meliso pustite namočene vsaj 24 ur, lahko tudi do 48 ur. Dlje bodo cvetovi namočeni, močnejši bo okus in več učinkovin se bo izlužilo. Po preteku časa namakanja tekočino precedite ter dodate sok limon in preostali sladkor. Pristavite na ogenj in kuhajte še 30 minut. Lipov sirup nalijete v čiste in sterilizirane steklenice, saj boste le tako zagotovili, da se sirup ne bo pokvaril. Takšen sirup je uporaben najmanj eno leto.

Če ne bi želite ponovnega kuhanja, je pomembno, da že ob prvem vretju uporabite ves sladkor in dodate v vodo tudi na koščke narezane limone. Nato pustite vse sestavine stati od 24 do 48 ur ter precedite in nalijete v sterilizirane steklenice. Sirup, pripravljen po tem postopku, je uporaben nekoliko manj časa, so pa tudi nekatere steklenice, ki so dočakale eno leto.

Pri pitju lipovega sirupa svetujemo zmernost, saj povzroča hitrejše bitje srca.

Vir: https://aurora-planet.com/lipov-sirup/

DOBRODOŠLI V VINSKI GORI, V NAJLEPŠEM KRAJU, KJER SE ZA VSAKEGA KAJ NAJDE!

Pridite in se prepričajte!

Besedilo in fotografije: TD Vinska Gora

Lipica in lipicanci 

Poimenovanji Lipica in lipicanec sta povezani z zgodbo o lipi, drevesu, ki ga na Krasu pogosto srečamo. Zgodovina pravi, da je bil v sredini 14. stoletja na območju sedanje kobilarne, v bližini vasi Lokev, priljubljen vinotoč, pred katerim je bila majhna lipa, zato se mu je reklo ‘Pr’ lipci’. Ta mala lipa naj bi dala ime tudi takratni naselbini oziroma posesti tržaških škofov, ki so si tu postavili letno rezidenco in prostore za rejo konj.

Drugi slovenski kraji, ki so poimenovani po lipi, so še Lipce, Lipe, Lipa, Lipni Dol, Lipni vrh, Lipnica, Lipoglav, Lipovci, Lipovica, Podlipa, Podlipovica.

Iz knjige Čar gozda, avtorice Dušice Kunaver

 

 

 

Prejšen članekVelenjsko jezero je primer dobre prakse uravnoteženega razvoja
Naslednji članekRTDTZS: Prva večja poselitev že pred davnimi 7000 leti

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here