Velenjsko jezero je primer dobre prakse uravnoteženega razvoja

0
479

V Velenju je prvo junijsko soboto potekalo 26. srečanja turističnih društev obvodnih krajev Slovenije, ki se ga je udeležilo kakih 400 turističnih prostovoljcev iz vse Slovenije. Nagovoril jih je tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka.

Pavletu Hevki, predsedniku TZS so na prireditvi voščili tudi ob osebnem jubileju.

 

»Prepričan sem, da v občini Velenje znate tankočutno prisluhniti zvokom narave in boste s svojimi projekti podprli in okrepili njeno izraznost, ki takrat, ko ljudje lepo ravnajo z njo, podeseteri svoje darove za vse nas,« je trajnostno noto izpostavil predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka.

Velenjsko jezero in razgledna ploščad Vista.

Tradicionalno srečanje so zaznamovali trije V-ji, saj je potekalo v Velenju, na razgledni ploščadi Vista, od koder je pogled na ogromno zaplato vode – Velenjsko jezero. Turistični strokovnjaki so se pogovarjali o Razvoju trajnostnega turizma ob umetnih jezerih.

Franc Špegel, predsednik Turistične zveze Saška, Marjan Kardinar, nekdanji predsednik Sveta obvodnih krajev Slovenije ter župan in predsednik TD Dobrovnik, Darij Vouk, prvi pobudnik srečanja, ter Karmen Grebenc Burger, glavna sekretarka TZS med rezanjem pršuta, ki so ga podarili člani TD Most na Soči

Ljudje si želijo, da se veliko dogaja, da je vse polno, hkrati pa bi imeli stik z naravo, z živalmi, je v uvodu poudarila Tina Belina z Zavoda za turizem Šaleške doline. »Treba je najti dobro ravnotežje,« je sklenila svojo predstavitev. Velenjsko plažo, ki bo vrata ponovno odprla 17. in 18. junija, že 25. junija pa bo tam Pljusk festival s Severino, na leto obišče več kot 100 tisoč obiskovalcev. Lani so prejeli nagrado za najboljše naravno kopališče v Sloveniji – že četrto zapored.

Iztok Pipan, predsednik Sveta obvodnih krajev Slovenije pri TZS.

Velenje je nosilec več trajnostnih znakov, podpisali pa so tudi zavezo za manj plastike in več trajnosti. Za aktivno preživljanje prostega časa so na samem jezeru sicer na voljo tudi napihljiva plastična igrala. »Osebno raje vidim plastična napihljiva igrala, kot da bi se po jezeru vozili z gliserji. Dejstvo je, da se otroci na ta način gibalno razvijajo,« je bil jasen Emil Šterbenk ‘glas narave’, ki ga prevečkrat ne slišimo, ko načrtujemo doživetje ob in na vodi.

Franc Špegel, predsednik TZ Saške

Pritrdil mu je tudi Dominik S. Černjak, ki je na posvetu predstavil turistično ponudbo ob jezeru Jasna v Kranjski Gori. »Vse, kar deluje na človeški pogon, je dobrodošlo, ker je del zgodbe aktivne destinacije. Vedno je treba narediti uravnoteženo zgodbo. Ne moreš popolnoma zapreti neke destinacije, da bi jo zaščitil. Glede na to, kar vidimo, imate v Velenj odličen primer dobre prakse uravnoteženega trajnostnega razvoja,« je postavil piko na i.

“Vedno je treba narediti uravnoteženo zgodbo,” je poudaril Dominik S. Černjak.

Razpravo je moderirala Marija Brložnik iz TD Velenje. 

Razpravo je moderirala Marija Brložnik iz TD Velenje.

Srečanje se je zaključilo s pristnim druženjem.

Turistično druženje po strokovnem posvetu in ekskurzijah.

Na prireditvi, pod katero so se podpisali Turistična zveza Slovenije, Regijska turistična zveza SAŠKA ter Turistična zveza Velenje ob podpori MO Velenje in ZTŠD, so nagradili tudi najboljši projekt natečaja TZS Avanture brez cenzure: Najboljši produkt/ideja iz turizma ob/na vodi za mlade. Prvo nagrado, ki jo je poklonilo TD Zbilje, so prejele mlade dijakinje Šolskega centra Ptuj, Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo – Summer break po Ptujsko! Predstavili jih bomo v avgustovski številki Lipovega lista.

Besedilo: Polona Frelih

Fotografije: Iztok Pipan

 

Prejšen članek16. G&T Cup, barmansko tekmovanje na Bledu: Zelena nota slovenskega turizma v koktajlih
Naslednji članekLipa v krajevnih imenih

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here