Odprte zidanice na Trški gori

0
306

Odprte zidanice utirajo Trški gori pot med vse bolj prepoznavne slovenske izletniške destinacije, z znano dolenjsko gostoljubnostjo pa lokalni vinogradniki privabljajo vse več obiskovalcev.

Trška gora je ena najznamenitejših vinskih goric v Sloveniji. Na njenem južnem pobočju je glede na površino posajenih največ zidanic na svetu. Razprostira se med dvema gradovoma, na vzhodu je Stari grad, na zahodu Hmeljnik, na njenem vrhu pa za prepoznavnost skrbi romarska cerkev Marijinega vnebovzetja. Trška gora s 428 metri nadmorske višine ponuja razgled na vse strani, tja do Gorjancev, proti Kočevskemu rogu in Krški dolini, vse do Sljemena nad Zagrebom. Pod njo leži dolenjska prestolnica Novo mesto, objeta v smaragdno lepotico reko Krko, ki ovija tudi edini rečni grad v Sloveniji, grad Otočec.

Zidanica Verček

Dolenjska vinska gorica ima bogato zgodovino, v najstarejših pisnih virih je omenjena že leta 1135, ko je oglejski patriarh Pelegrin cerkvico na vrhu gore ter vinograde in vinski dvorec Weinhof (med domačini se je prijelo ime Bajnof) pod njenim vznožjem daroval stiškemu samostanu. Stiški opat Jakob Reinprecht je dal leta 1620 na vrhu Trške gore sezidati novo cerkev, ki se od tistih časov ni prav dosti spreminjala. Cerkev Marijinega rojstva je priljubljena romarska božja pot že stoletja, o čemer je pisal že Valvasor. Ob cerkvi stojijo znamenite trškogorske lipe; največja med njimi je stara več kot 400 let in ima več kot osem metrov obsega. Spodnji votli del nudi zavetje pred dežjem gruči ljudi, mogočna krošnja dreves pa senco. Pod lipami kamnita miza in klopi nudijo počitek številnim obiskovalcem.

Vinogradi in zidanice na Trški gori so imele od nekdaj poetičen vpliv. V svojih zidanicah so ustvarjali skladatelj Marjan Kozina (prav tu je nastala znamenita Kekčeva pesem), znameniti harmonikar Lojze Slak; v njegovo čast na vrhu Trške gre stoji tudi spomenik, množično pa je obiskan tudi vsakoletni pohod Po Slakovi poti, še ene tematske poti na trškogorskih pobočjih. Tu so še zidanice harmonikašev Henčka Burkata in Franca Potočarja. Trška gora je omenjena v številnih pesmih, skladatelj Danilo Bučar je napisal opereto Na Trški gori, ki je bila premierno uprizorjena leta 1936.

Množična pozidava Trške gore se je začela v drugi polovici 20. stoletja, ko sta vinogradništvo in pridelava lastne rujne kapljice postala način življenja in preživljanje prostega časa delavnih Dolenjcev, ki so poskrbeli za ureditev cest in napeljavo elektrike. Gostoljubni lastniki vinskih hramov so obiskovalcem in pohodnikom od nekdaj radi ponudili kozarec rujnega vinca, tudi kakšen košček suhega mesa se je vedno prilegel zraven.

V zadnjih nekaj letih pa smo v Društvu vinogradnikov intenzivno ukvarjali z idejo, kako privabiti več obiskovalcev na Trško goro ter jih seveda tudi primerno pogostiti. Z idejo smo se prijavili na razpis MO Novo mesto za nov turistični produkt – Odprte zidanice na Trški gori. Danes na tematski poti sodeluje 11 zidanic. Vsako soboto in nedeljo, med 9. in 19. uro, so za pokušanje domačih dobrot na voljo izbrane zidanice. Kot izhodišča za popotnike izpod vznožja Trške gore služijo točke Črešnjice – Jelše, Sevno – Kmetijska šola Grm in Ždinja vas – gostilna Pugelj, kjer stojijo velike označevalne table. Na njih lahko popotniki vsak vikend odkrijejo, katere izmed enajstih zidanic sprejemajo obiskovalce in vabijo k postanku, prav tako je vsak petek aktualen seznam objavljen tudi na spletni in facebook strani in instagram profilu društva. Med zidanicami vodi dobro označena pot, po kateri se lahko pohodniki orientirajo s kažipoti.

Pohodniki najraje poskusijo avtohtonega vinskega posebneža – cviček, ki je zvrst rdečih in belih sort grozdja. Vinogradniki poleg t. i. cvičkovih sort – žametne črnine, modre frankinje, kraljevine in laškega rizlinga – pridelujejo tudi druga sortna vina in penine. Za svoje pridelke prejemajo priznanja na največjih ocenjevanjih vina pri nas in v tujini.

Projekt Odprte zidanice pa nikakor ni edini, h kateremu je pristopilo Društvo vinogradnikov Trška gora. Leta 2021 je bila izdana še Pohodniška in kolesarka karta Trške gore, ki ponuja tri pohodniške in pet kolesarskih poti. Pohod po Slakovi poti, ki vsako leto privabi več tisoč pohodnikov iz vse Slovenije, pa je že tradicionalna prireditev; letos je potekal že devetič.

Več informacij: www.trskagora.si, www.facebook.com/openvineyardcottages, www.instagram.com/odprtezidanice/

Besedilo in fotografije: Društvo vinogradnikov Trška gora

 

 

Prejšen članekKjer je zdravje doma: Z Etnobotaniko tudi nad sive lase
Naslednji članekVinske prireditve turističnih društev: V družbi z vinom vse leto

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here