Samorodne vinske trte

0
296

Vinogradništvo je delu Slovenije kmetijska dejavnost, ki omogoča tudi preživetje, vendar ne vsem. Mnogi vinogradniki še vzdržujejo vinograde zaradi lastnih želja, ljubezni, ohranjanja krajine in dediščine svojih prednikov.

Vlado Kostevc, predsednik TD Suha Krajina med točenjem šmarn’ce.

Žal je trtna uš – filoksera konec 19. stoletja začela uničevati in tudi uničila naše vinograde, tedanje oblasti pa so začele spodbujati lastnike k zasaditvi novih ameriških trt in križancev. Na območjih, kjer so manjše vinogradniške površine, so te tako imenovane samorodne vinske trte ostale in ohranile značilno kulturno krajino vinorodnega dela Slovenije. To velja tudi za Suho krajino. Odporne samorodne vinske trte tu dobro uspevajo in omogočajo pridelavo pijače, ki prinaša veselje, a tudi žalost.

Podelitev nagrad

V Turističnem društvu Suha krajina iz Žužemberka smo v ocenjevanju pijače iz grozdja samorodnih vinskih trt videli priložnost za sonaravni razvoj pokrajine in turizma. Na podlagi prvoaprilske šale iz leta 2005, z zbiranjem in ocenjevanjem vzorcev ‘šmarnice’ v Žužemberku, smo v letu 2009 zbrali dovolj poguma in izvedli prvo zbiranje vzorcev za ocenjevanje ‘vina’ – pijače iz grozdja samorodnih vinskih trt, ki je namenjena domači uporabi. Zbiranje vzorcev je potekalo zadnjo nedeljo v marcu, tako je zadnja nedelja v marcu postala tradicionalna nedelja za zbiranje vzorcev pijače iz grozdja ‘samorodnic’.

Nagrade

Na prvem ocenjevanju smo zbrali 32 vzorcev in bili zadovoljni, saj so bili ljubitelji in donegovalci te pijače zelo zadovoljni. V letu 2017 je upravni odbor TD sprejel tudi pravilnik za ocenjevanje pijač iz grozdja samorodnih vinskih trt. Pomemben del pravilnika je določilo, da gre za družabni dogodek, s katerim želijo izboljšati kakovost pijače iz grozdja samorodnih vinskih trt, da bo ta zdrava za pitje in uživanje. Z ocenjevanjem smo dokazali, da je danes suhokranjsko ocenjevanje pijače iz grozdja samorodnih vinskih trt zagotovo med najboljšimi, najbolj organiziranimi in strokovnimi. Kakovost vzorcev je iz leta v leto boljša, donegovalci pijače pa so začeli pridelovati celo polsuho, polsladko, sladko ter tudi penečo se pijačo. Ta ima vse lastnosti vina, vendar je ne smemo tako imenovati.

Najboljši del ocenjevanja je nedvomno podelitev, ki poteka v aprilu, in sicer v grajski kletni dvorani žužemberškega gradu in se je udeleži množica ljubiteljskih vinogradnikov, ki imamo samorodne vinske trte, ostalih ljubiteljev vina in tudi obiskovalcev. Drago Vovk z Radia Sraka nas je poimenoval kar trtogradniki, ki imamo te trte radi in jih po svojih najboljših močeh, znanju, sposobnostih negujemo in čislamo. Navdušeni in zadovoljni smo z našo ljubo kapljico z izjemno sadno cvetico …

Priznanja

Na prireditvi je naprej na vrsti strokovni del, sledi podelitev ter nato veselo druženje vseh, še posebno zadovoljnih in ponosnih prejemnikov bronastih, srebrnih in zlatih medalj. Najboljše ocenjeni vzorec pa postane šampion ocenjevanja, na katerega je trtogradnik neizmerno ponosen.

Če bodo naša pijača, šmarnica, izabela, jurka, amerikan, kvinton, otela itd., ki ima vse kemijske in organoleptične lastnosti vina, užitna in zdrava, bo tudi dobra in cenjena med ljudmi. Tako lahko to postane pijača s posebnim statusom, ‘ekološko sadno vino s posebnim zgodovinskim poreklom Ohranilo Vinorodno Območje – OVO’.

Podelitev medalj je iskreno veselo srečanje ljubiteljev vseh vrst vina in obiskovalcev, ki želijo doživeti posebno gastronomsko doživetje, s trtogradniki, ki so tudi ekologi, umetniki, zgodovinarji, pridelovalci in ljubitelji dobre kapljice in pijače samorodnih vinskih trt.

Besedilo: Vlado Kostevc, predsednik TD Suha krajina

Prejšen članek13. Festival modre frankinje v Sevnici
Naslednji članekVonj kot nov turistični trend

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here