Po prvi filmski tematski poti v Sloveniji: Na svoji zemlji

0
1360

Društvo Baška dediščina bo ta konec tedna (od 9. do 11. junija) že dvanajstič organiziralo prireditev Odmevi dediščine, s katero povabi širšo javnost k spoznavanju kulturne in tehniške dediščine Baške grape. Če se boste v teh dneh mudili tod, pa vas morda zamika tudi potep po prvi filmski tematski poti v Sloveniji: Na svoji zemlji.

Foto: Alenka Zgaga

Neverjetno je, kako včasih naključni dogodki zdramijo naše misli in spodbudijo velika dejanja. Leta 2007 so v okviru Poletne šole v Bovcu na temo Film in nacionalnost  prišli v Baško grapo študenti iz vse Evrope na pogovor z domačini, ki so sodelovali pri snemanju prvega slovenskega celovečernega igranega filma Na svoji zemlji. Nadjo Valentinčič Furlan, kustodinjo za etnografski film v Slovenskem etnografskem muzeju, pa je takrat prešinila zamisel o ureditvi tematske poti: Na svoji zemlji.

Zasnovala jo je že leta 2008, ob 60-letnici snemanja filma. Toda urediti jo je bilo mogoče šele leta 2011, ko je bila pot uvrščena v načrt izvedbenih projektov Posoškega razvojnega centra, in s tem upravičena do nepovratnih sredstev Kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Dveletni projekt je prevzelo Društvo Baška dediščina ob podpori tolminske občine kot nosilke projekta in v sodelovanju KS Grahovo ob Bači, Tolminskim muzejem, PD Podbrdo in še s petnajstimi vsebinskimi partnerji. Nastala je prva filmska tematska pot v Sloveniji, ki je film trajno povezala s prostorom, v katerem je nastal.

Odprli so jo 5. oktobra 2013, na dan slovenskega filma. Osem všečno oblikovanih tematskih tabel v slovenskem in angleškem jeziku na Grahovem ob Bači in na Koritnici nas spominja na lokacije, kjer so bili posneti ključni filmski prizori. Obiskovalce hkrati seznanjajo s fotografijami scenskega fotografa Erminia del Fabbra, ki prikazujejo ekipo pri delu in nam ohranjajo takratno podobo krajev.

Pot je primerna tudi za kolesarje. Foto: Alenka Zgaga

Pot je krožna. Voden pohod po njeni daljši različici (dobrih 12 kilometrov) traja s postanki malce več kot pet ur. Na njej je treba premagati 601 meter vzponov in spustov. Najvišjo točko, 689 metrov, doseže pot pri informacijski tabli ob cesti v Zakojco, ki je posvečena uvodnemu odlomku, v katerem slišimo prve slovenske filmske besede: »Stane, glej jo, našo Grapo!« Začne se pri KS Grahovo ob Bači, kjer napovedanim obiskovalcem pokažejo tudi tematsko sobo z medijsko točko in razstavo Tolminskega muzeja Na svoji zemlji – šestdeset let pozneje. Druga medijska točka je v gostilni Pri Brišarju v središču Grahovega, kjer je tudi cilj poti. Obe omogočata ogled filma in prinašata vrsto oddaj RTV Slovenija o njem. Koristne napotke vsebujeta tudi zgibanka v slovenskem in angleškem jeziku ter spletna stran Na svoji zemlji.

Krajša različica poti predvideva dve do tri ure hoje, v dolino pa se spusti pri gostilni Pri Brel’hu. Najbolj se nas dotakne filmska vsebina table v spodnjem delu Koritnice, ki razlaga antologijski prizor: »Sezula se bom!« Konča se na točki nasproti že omenjene gostilne pri edinem spomeniku filmu v Sloveniji. Prilagojena je tudi za invalide.

Olga Zgaga

Prejšen članekTežave v (gorskokolesarskem) raju
Naslednji članekFestival idrijske čipke

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here