Podčetrtek je razvojno najprodornejša občina, tudi zaradi turizma

1
1538

Občina Podčetrtek je na današnjem tradicionalnem srečanju slovenskih občin in županov v Festivalni dvorani v Ljubljani prejela nagrado Zlati kamen 2017 za razvojno najprodornejšo občino v Sloveniji, poleg tega so jo razglasili tudi za najuspešnejšo v regiji. Preostale regijske zmagovalke so bile občine Cerkno v prvi regiji zahodne Slovenije s Primorsko in Gorenjsko, Kamnik v tretji regiji od Posavja do Koroške in Lendava v četrti regiji vzhodne Slovenije.

Župan Podčetrtka Peter Misja s priznanjem za najprodornejšo občino
Foto: KoKa Press/Planet GV

»Podčetrtek je zgleden primer razvojnega modela uspešnega manjšega kraja. V kraju ob Sotli so znali izkoristiti večino svojih danosti in s pomočjo prepleta najrazličnejših elementov zgraditi relativno močno blagovno znamko, ki Podčetrtek umešča kot ’kraj telesnega in duhovnega zdravja’. Na ta  vsebinski sklop so v Podčetrtku pripeli večje in manjše znamenitosti kraja in jih povezali v prepričljivo zgodbo, ponudbo pa s pomočjo dobro zasnovanih naložb še dodatno okrepili. Tako so se na znamko pripeli tudi lokalni podjetniki, s pomočjo njihovih izdelkov pa so v kraju razvili nove ponudbe. Ob trajnostnem poudarku, ki postaja že conditio sine qua non, in povezovalnosti, je za turizem v Podčetrtku značilen prav svojski perfekcionizem: ko na primer gradijo nove objekte, tako rekoč praviloma pobirajo nagrade za arhitekturo. Ob tem občina spada med bolj aktivne: z uspešnimi projekti, podprtimi z evropskimi sredstvi, jim je uspelo močno izboljšati kakovost življenja v kraju. (…) Ves ta razvoj se ni zgodil sam od sebe. Pravi premislek o identiteti kraja je bil prvi dejavnik, drugi pa zelo dobra uigranost  vseh vpletenih: občinske politike in uprave, razvojne lokomotive kraja podjetja Terme Olimia, domačih podjetnikov in vseh drugih deležnikov. Najpomembnejše gibalo razvoja v kraju ni bil kapital in niso bile naložbe. Vse to je bilo pomembno, toda kot orodje. Glavno gonilo so bili ljudje z dobro idejo in odprtostjo za sodelovanje. Ne denar in ne beton, temveč ljudje s pametjo in srcem,« sta odločitev med drugim utemeljila predsednik strokovnega sveta dr. Andrej Černe, profesor in prodekan za znanstveno in raziskovalno dejavnost ter mednarodne odnose Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, in Robert Mulej, vodja raziskave Zlati kamen, v okviru katere vsako leto pregledajo več kot 160.000 podatkov o vseh slovenskih občinah.

Rdeča nit letošnjega izbora razvojno najprodornejših slovenskih občin je bil sicer turizem. V konferenčnem delu dogodka je bilo tako mogoče prisluhniti predavanjem o razvoju destinacij, trendih v turizmu, s tem povezanih vidikih, kot so finančne spodbude, razumevanje prostora in infrastrukture, uporaba podatkov, in dobrih primerih turističnega razvoja.

U. L. L.

Prejšen članekSlovenija je postala primer dobre prakse razvoja trajnostnega turizma
Naslednji članekTesna povezanost človeka z naravo je bistvo bohinjskega turizma

1 komentar

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here