Podčetrtek je razvojno najprodornejša občina, tudi zaradi turizma

1
1353

Občina Podčetrtek je na današnjem tradicionalnem srečanju slovenskih občin in županov v Festivalni dvorani v Ljubljani prejela nagrado Zlati kamen 2017 za razvojno najprodornejšo občino v Sloveniji, poleg tega so jo razglasili tudi za najuspešnejšo v regiji. Preostale regijske zmagovalke so bile občine Cerkno v prvi regiji zahodne Slovenije s Primorsko in Gorenjsko, Kamnik v tretji regiji od Posavja do Koroške in Lendava v četrti regiji vzhodne Slovenije.

Župan Podčetrtka Peter Misja s priznanjem za najprodornejšo občino
Foto: KoKa Press/Planet GV

»Podčetrtek je zgleden primer razvojnega modela uspešnega manjšega kraja. V kraju ob Sotli so znali izkoristiti večino svojih danosti in s pomočjo prepleta najrazličnejših elementov zgraditi relativno močno blagovno znamko, ki Podčetrtek umešča kot ’kraj telesnega in duhovnega zdravja’. Na ta  vsebinski sklop so v Podčetrtku pripeli večje in manjše znamenitosti kraja in jih povezali v prepričljivo zgodbo, ponudbo pa s pomočjo dobro zasnovanih naložb še dodatno okrepili. Tako so se na znamko pripeli tudi lokalni podjetniki, s pomočjo njihovih izdelkov pa so v kraju razvili nove ponudbe. Ob trajnostnem poudarku, ki postaja že conditio sine qua non, in povezovalnosti, je za turizem v Podčetrtku značilen prav svojski perfekcionizem: ko na primer gradijo nove objekte, tako rekoč praviloma pobirajo nagrade za arhitekturo. Ob tem občina spada med bolj aktivne: z uspešnimi projekti, podprtimi z evropskimi sredstvi, jim je uspelo močno izboljšati kakovost življenja v kraju. (…) Ves ta razvoj se ni zgodil sam od sebe. Pravi premislek o identiteti kraja je bil prvi dejavnik, drugi pa zelo dobra uigranost  vseh vpletenih: občinske politike in uprave, razvojne lokomotive kraja podjetja Terme Olimia, domačih podjetnikov in vseh drugih deležnikov. Najpomembnejše gibalo razvoja v kraju ni bil kapital in niso bile naložbe. Vse to je bilo pomembno, toda kot orodje. Glavno gonilo so bili ljudje z dobro idejo in odprtostjo za sodelovanje. Ne denar in ne beton, temveč ljudje s pametjo in srcem,« sta odločitev med drugim utemeljila predsednik strokovnega sveta dr. Andrej Černe, profesor in prodekan za znanstveno in raziskovalno dejavnost ter mednarodne odnose Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, in Robert Mulej, vodja raziskave Zlati kamen, v okviru katere vsako leto pregledajo več kot 160.000 podatkov o vseh slovenskih občinah.

Rdeča nit letošnjega izbora razvojno najprodornejših slovenskih občin je bil sicer turizem. V konferenčnem delu dogodka je bilo tako mogoče prisluhniti predavanjem o razvoju destinacij, trendih v turizmu, s tem povezanih vidikih, kot so finančne spodbude, razumevanje prostora in infrastrukture, uporaba podatkov, in dobrih primerih turističnega razvoja.

U. L. L.

1 komentar

PUSTI SPOROČILO