Luksuz za vsak žep

Letošnje počitnice bodo zagotovo drugačne. Več Slovencev bo dopustovalo doma in odkrivalo lepote naše male države. Zagotovo bomo našli vsaj en neobrušen diamant, v katerega se bomo zaljubili. Morda pa si bomo letos lahko privoščili luksuzne počitnice, saj tujcev, ki so doslej polnili nastanitve višjega ranga k nam, vsaj množično, ne bo.

Glamping Bloke je plod domačih idej

Pravljične lesene hišice, plod slovenske ideje in izvedbe, umeščene v idilično gozdno okolje ob Bloškem jezeru, so pretekla leta postale enotedenski počitniški dom dogodivščin željnih tujcev. Glamping se je odprl takoj, ko so sončni žarki postali močnejši in se je ozračje dovolj ogrelo za prijetno bivanje v naravi. »Hiške so dovolj narazen, gostje imajo svoj mir, zajtrk lahko pojejo na majhni terasi pred svojim počitniškim domovanjem,« pravi lastnica Glampinga Bloke, Martina Lah. Takoj, ko se sprostijo ukrepi, ki veljajo zaradi epidemije koronavirusa in majhne nastanitve dobijo zeleno luč za zagon, bodo sprejeli prve goste, povpraševanje je namreč veliko. Letos si obetajo veliko domačih gostov. »Cen ne bomo nižali, saj smo med ugodnejšimi ponudniki.« Najem majhnih hišk za eno noč stane manj kot 80 eurov na noč, če pa želite še več luksuza se lahko odločite za spanje pod zvezdami na veliki postelji, ki jo lahko ponoči prestavite tudi v notranjost hiške, ogrejete se lahko v lastni finski savni in se sprostite v masažnem bazenu na strehi. »To je naša nova pridobitev,« se pohvali Martina Lah. Tak luksuz si lahko privoščite za manj kot 200 eurov na noč. Morda se zdi veliko, a še lani, ko je turizem cvetel, bi tujci za tovrstno doživetje plačali trikrat več.

Hiše so dovolj narazen, kar ustreza varnostnih standardom koronavirusa.

»Smo proti razprodaji in posledično razvrednotenju slovenskega turizma,« pa pravijo v Nebesih nad Kobaridom. Luksuzne hiške so zadnja poletja navduševale Američane, ki so se umaknili v mir in v dih jemajoče poglede nad dolino kristalne Soče ter svoje počitnikovanje strnili z obiskom svetovno poznane kuharske mojstrice, Ane Roš. Gostov z druge strani Atlantika letos ne bo, računajo pa še vedno na nemške goste. Res pa je, pravijo v Nebesih, da so izven glavne sezoni v njihovih hiškah uživali tudi domačini. »Se pa strinjajo z nadgradnjo in dodano vrednost obstoječi ponudbi za domače goste. Cena nočitve za dva je trenutno 280 eurov in vključuje hiško za dva, wellness s telovadnico, najem gorskih koles, zajtrk, pijačo in lokalne domače dobrote iz vinske kleti.«

Američani obožujejo Nebesa

Spanje in preživljanje v drevesnih krošnjah. Počitniško doživetje, ki spodbudi otroško domišljijo je umeščeno v turistično najbolj privlačno destinacijo pri nas, Bled. Tisti, ki je obiskal Slovenijo, se je zagotovo ustavil v našem alpskem biseru. »Cene so prilagojene tujemu trgu, saj so med našimi gosti predvsem tujci,« prizna Dejan Andrič v Garden Village Bled in dodaja, »letos bomo cenovno politiko prilagodili domačemu trgu, predvsem v smislu različnih paketov. Po strukturi gostov gre predvsem za družine, za katere pripravljamo različne aktivnosti ter animacije za otroke, tako da bodo tudi starši imeli nekaj uric zase.« V prejšnji sezoni je bila cena za štiri osebe v glavni sezoni 370 evrov na noč.

Počitnice v krošnjah dreves na Bledu
Foto: Iztok Medja

Vsi ponudniki nastanitev višje kakovosti pravijo, da bodo obogatili ponudbo ter domačim gostom ponudili privlačne pakete. Na koncu pa bo vendarle obveljala ekonomska logika ponudbe in povpraševanja.

Prejšen članekPonovno lahko raziskujemo podzemlje
Naslednji članekBazeni kmalu odprti