Poletna vodenja po Poti miru od Alp do Jadrana

0
1465
Foto: Mateja Gruden

Fundacija Pot miru pripravlja julija in avgusta vodene oglede muzejev na prostem na Ravelniku pri Bovcu in Kolovratu nad dolino med Kobaridom in Tolminom ter Parka miru Sabotin nad Novo Gorico.

Ravelnik

Avstro-ogrska vojska je po italijanski zasedbi Bovca avgusta leta 1915 svojo prvo obrambno črto močneje utrdila na vzhodnem robu Bovške kotline čez dve vzpetini: Ravelnik (519 m) in Stržišče (486 m). Obe namreč tvorita naravno oviro, ki so jo avstro-ogrski vojaki z utrjenimi položaji, kavernami in strelskimi jarki spremenili v steber obrambe. Na pobočju Ravelnika je na območju nekdanje prve avstro-ogrske obrambne črte urejen muzej na prostem. Krožna pot povezuje očiščene in obnovljene strelske in povezovalne jarke, bunkerje, kaverne, mitralješka gnezda in rekonstrukcije barak. Na razmeroma majhnem prostoru je veliko ostalin.

Kolovrat

Foto: Mateja Gruden

Na desnem bregu Soče se med Kobaridom in Tolminom dviga razgleden greben Kolovrata, od koder se odpira izjemen pogled na nekdanje bojišče soške fronte od Kanina, Krnskega pogorja do Svete Gore; na drugo stran pa nam pogled čez Benečijo in Furlansko nižino seže do Jadranskega morja. Med prvo svetovno vojno je italijanska vojska na Kolovratu zgradila obsežen sistem tretje obrambne črte; del te je zdaj urejen v muzej na prostem. Tu so poveljniška in opazovalna mesta, mitralješki in topniški položaji, kaverne ter mreža strelskih jarkov. Obisk teh položajev je posebno zanimiv zaradi različnih podrobnosti, kot je na primer polžasto stopnišče v eni izmed kavern ter večinoma izvirnih materialov, ki so bili v uporabi v vojnem času. Muzej na prostem Kolovrat je sicer čezmejni muzej, ki se nadaljuje tudi na italijanski strani.

Sabotin

Vrh nad Gorico je bil zaradi strateške lege nad Sočo pomembno avstro-ogrsko mostišče na desnem bregu reke. V 6. soški bitki, avgusta leta 1916, je italijanska vojska zavzela Sabotin, kar je omogočilo zasedbo Gorice. Hrib je prepreden s sistemi jarkov in kavern, ki sta jih avstro-ogrska in italijanska vojska zgradili pri utrjevanju svojih položajev. Sabotin je zaradi svoje lege odlična razgledna točka. Pogled seže na Sveto Goro, Škabrijel, Vipavsko dolino, Kras, Furlansko nižino, Goriška Brda in Julijske Alpe.

Urnik ogledov

Julija in avgusta bodo vodeni ogledi Ravelnika vsako sredo ob 10. uri, Kolovrata vsak petek ob 10. in 12. uri, Sabotina pa vsako soboto, nedeljo in ob praznikih ob 10., 12., 14. in 16. uri. Ta vodenja so namenjena posameznikom oziroma družinam. Za skupine je potrebna vnaprejšnja napoved. Organizacija vodenih ogledov teh in drugih točk na Poti miru je mogoča po vnaprejšnji rezervaciji tudi izven teh terminov.

L. L.

Prejšen članekFlosarski bal
Naslednji članekPraznik žetve na Žirovskem Vrhu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here