Sladice, ki ne osvajajo le brbončic, ampak začarajo tudi oči

0
808

Darja Cotar Seibert ustvarja sladice, ki jih lahko pojemo z užitkom in brez slabe vesti. V svoji kuhinji ne uporablja sladkorja, jajc, mleka in glutena, v pripravi zdravih slaščic pa je našla svojo strast. »Ljudem želim pokazati, da se da odlično posladkati tudi na malo drugačen način in da se zavoljo zdravja, kilogramov ali alergije ni treba ničemur odreči,« navdušeno razlaga.

Darja Cotar Seibert iz osnovnih sestavin pripravi odlične jedi.
Foto: Darja Tasty dieting

Ljubiteljska slaščičarka je veselje do priprave hrane odkrila že kot otrok, v babičini kuhinji. Od nje se je naučila osnov kuhanja in peke, sama pa danes hrano pripravlja na drugačen način. Darja je po poklicu diplomirana organizatorka turizma, a srce jo je vodilo drugam – zaposlila se je kot slaščičarka in vodja v vegansko-vegetarijanski restavraciji. Lani decembra pa se je odločila za nove izzive. V izkušnjah iz službe in zasebnega življenja je našla svoje poslanstvo – izobraževati o zdravem načinu življenja in pripravi hrane. Ljudem želi pomagati pri spremembi prehranjevalnih navad, jim pokazati, kako pripraviti odlične jedi, v katerih bodo lahko uživali in hkrati naredili nekaj dobrega za svoje zdravje.

V ozadju rastlinskega prehranjevanja je ogromno znanja

Pri njih doma ne boste našli mesnih izdelkov. Že več kot 25 let je vegetarijanka, po rojstvu hčere pa je zaradi nakazane alergije z jedilnika črtala še mleko in jajca: »To sem vzela kot izziv in se stvari resno lotila. Po dveh tednih take prehrane sem se odlično počutila in to je postal moj novi način prehranjevanja. Vse bolj sem začela raziskovati rastlinsko prehrano, zdravo prehrano in počasi smo z jedilnika črtali tudi sladkor. Sama sem izločila tudi vsa olja in tako pristala na presni prehrani. Otrokoma kuham vegansko. Lansko leto je sin po obisku bioresonance dobil dieto brez glutena, zato smo črtali še gluten. Mož ni vegan, vendar mesa skorajda ne je. Običajno si ga privošči le, ko kam gre.«

Za slaščice uporablja le sadje in suho sadje, nobenih nezdravih nadomestkov.
Foto: Darja Tasty dieting

Polnovredna rastlinska prehrana koristi zdravju

»To dokazujejo mnoge raziskave,« razlaga, »polnovredna rastlinska hrana pomaga omiliti ali popolnoma ozdraviti bolezni, kot so visok krvni tlak, holesterol, srčno-žilne bolezni, določene vrste raka, avtoimunske bolezni … Dvigne odpornost in pomaga pri hujšanju.« Sama sicer večjih zdravstvenih težav ni imela, je pa ob spremembi prehranjevalnih navad opazila, da ima več energije, boljšo prebavo, nobene teže v želodcu ali zaspanosti po obroku: »Včasih sem imela probleme s premalo železa v krvi, sedaj ga imam vedno dovolj. Predvsem pa se mi je močno izboljšala imunska odpornost. Že več let nisem zbolela, z izjemo kakšnega blažjega prehlada pozimi. Tudi otroka sta odličnega zdravja.«

Makova potica brez sladkorja, jajc, mleka in glutena
Foto: Darja Tasty dieting

Navdih za slaščice najde pri otrocih

O zdravi hrani veliko razmišlja. V vseh teh letih se je naučila, kako iz osnovnih sestavin z minimalno časa pripraviti odlične jedi: »Vedno poudarjajo, koliko kalcija vsebuje mleko, nihče pa se ne ukvarja s tem, kako zakisa telo ter ga dobesedno ropa bazičnih rudnin in posledično oslabi imunski sistem. Podobno je s sladkorjem, ki poleg vsega vsebuje prazne kalorije, ne prispeva vitaminov, mineralov in nas zasvoji. Več ga pojemo, bolj si ga želimo. Raziskave na miših so pokazale, da sladkor zasvoji celo bolj kot kokain.« Vsako jed tako prilagodi načinu življenja svoje družine: »Ne želim, da moja otroka jesta sladkor, ker se zavedam, kako škoduje zdravju. Ne želim, da jesta meso in mlečne izdelke, ker se zavedam, kako trpijo živali in da škodujejo zdravju. Vzgajam ju tako, kot čutim in verjamem, da je prav. Z njima se tudi veliko pogovarjam o tem, zakaj jemo drugače kot ostali. To sta lepo sprejela in se nikoli ne pritožujeta. Vendar vseeno ne želim, da se počutita, kot da sta za kaj prikrajšana.«

Otroci niso prikrajšani za sladice. To je sladkanje brez omejitev.
Foto: Darja Tasty dieting

Spremembe prehranjevalnih navad so lahko velik izziv

Se sprašujete, kaj ob vseh teh omejitvah sploh jesti, katera živila kupiti in kje ter kako pripraviti obroke? V ozadju je veliko študij: »Ko osvojimo osnove, vidimo, da je veganska prehrana lahko celo bolj raznolika in okusna. Potrebujete le malce iznajdljivosti. Ni treba, da nekdo strada ali cele dneve je samo zeljno juho, čeprav je ne mara, da bi izgubil kakšen kilogram. Takšni prijemi so recept za katastrofo. S premišljeno izbiro živil je moč skuhati odlične jedi, v katerih lahko uživamo brez slabe vesti in hkrati izgubiti odvečno težo,« je prepričana. Ljudem želi pokazati, koliko koristi lahko prinese rastlinska prehrana, da ni draga in je lahko zelo okusna ter raznolika.

Življenje brez sladkorja je lahko še bolj sladko

Če si tudi sama pred leti ni predstavljala življenja brez piškotov, tortic in sladoleda, ji danes sladkarije predstavljajo le sadje in suho sadje, brez vseh nezdravih nadomestkov. V začetku septembra pripravlja brezplačni 21-dnevni izziv brez sladkorja in štiri spletne delavnice, na katerih se boste lahko naučili pripraviti veganske sladice brez sladkorja, mleka, jajc in glutena, za tiste, ki želijo shujšati ali občutiti druge koristi polnovredne rastlinske prehrane, a se ne morejo odpovedati slaščicam, pa pripravlja delavnico polnovrednih rastlinskih slaščic.

Čokoladni namaz, s katerim se lahko brez slabe vesti sladkate za zajtrk.
Foto: Darja Tasty dieting

Čokoladni namaz ‘brez obresti’

SESTAVINE:

100 g indijskih oreškov

20 izkoščičenih datljev

25 g kakava v prahu

40 do 50 g kokosovega olja

250 do 350 ml vode

PRIPRAVA:

Vse sestavine zmešajte v mešalniku, da nastane gladka krema. Najprej dodajte 250 ml vode, po potrebi jo lahko postopoma dodajate še več. Namaz je takoj po pripravi bolj tekoč. Postavite ga v hladilnik za nekaj ur, da se strdi.

 

Anja Ciglarič

Prejšen članekDomači gostje odkrivajo Slovenijo
Naslednji članekNa terenu s Pavletom Hevko, predsednikom TZS

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here