Hiši Franko dve Michelinovi zvezdici, petim restavracijam po ena

0
635

Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš se bo odslej kot prva restavracija v regiji ponašala z dvema Michelinovima zvezdicama. Po eno zvezdico so prejele Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom in Vila Podvin z Urošem Štefelinom

Slovenija je na slovesnosti, razpeti med Ljubljano in Parizom, dobila prvi Michelinov vodnik, imenovan tudi rdeča biblija. V vodnik je skupno uvrščenih 52 slovenskih restavracij.

Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš je prejela dve zvedici.
Foto: Tomo Jeseničnik/www.sloveniainfo.si

Že omenjenih šest restavracij se s svojimi kuharskimi mojstri ponaša z najbolj zaželenimi zvezdicami. Michelin jih lahko posamični restavraciji podeli največ tri, na kar pa bo Slovenija morala počakati najmanj do naslednjega leta.

Devet restavracij je prejelo nagrado Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah. To so Gostišče Grič iz Horjula, Gostilna Repovž iz Šentjanža, Gostilna Mahorčič iz Rodika, Restavracija Evergreen iz Smlednika, Gostilna Rajh iz Murske Sobote, Etna iz Divače, Ruj iz Dola pri Vogljah, Jožef iz Idrije ter Na gradu iz Ljubljane.

V vodnik pa se je uvrstilo še 37 restavracij z znakom krožnik (plate). Gre za restavracije, ki jih Michelinovi inšpektorji priporočajo, čeprav jim niso podelili ne zvezdic ne naziva Bib Gourmand.

Šest restavracij in kuharskih mojstrov je prejelo posebno trajnostno nagrado. Z njo se ponašajo Roševa iz Hiše Franko, Ksenija Krajšek Mahorčič iz Gostilne Mahorčič, Luka Košir iz Gostilne Grič, Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof, Davide Cresci iz Gostilne za Gradom ter Bine Volčič iz Monstera Bistroja.

Mednarodni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec ni želel izdati, koliko slovenskih restavracij so Michelinovi inšpektorji oz. “iskalci zvezd” obiskali. Je pa povedal, da so mnoge med njimi, sploh tiste z najvišjimi nagradami, obiskali večkrat. Preveriti so namreč morali, da je izkušnja gosta konsistentna.

Gregor Vračko iz Maribora, prejemnik ene zvezdice.
Foto: Luka Karlin/www.sloveniainfo.si

Zatrdil je, da so bili inšpektorji v Sloveniji navdušeni nad živahnostjo, pa tudi potencialom. “Slovenija si resnično zasluži mesto na svetovnem kulinaričnem zemljevidu,” je dejal.

Z Michelinovim vodnikom bo tistim, ki iščejo najboljše v kulinariki, še lažje najti Slovenijo, je menila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. “Sigurno je rezultat današnje razglasitve dokaz, da je bila slovenska gastronomija že kar nekaj časa zrela za Michelina,” je izpostavila dejstvo, da je že v prvem letu ocenjevanja zvezdice prejelo kar šest restavracij.

Pakovo posebej veseli še dejstvo, da nagrajene restavracije prihajajo iz celotne Slovenije, izpostavila pa je tudi prejete trajnostne nagrade, ki jih Michelin ne podeli vedno. Spomnila je, da bo Slovenija Evropska gastronomska regija 2021 ter da kulinarično ponudbo STO vključuje tudi v shemo zelenega turizma Slovenia Green.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zatrdil, da je slovenski turizem po epidemiji covida-19 pripravljen znova pozdraviti turiste z vsega sveta. “Michelinove zvezdice so še dodaten razlog za obisk naše čudovite države,” je dejal. “To je krona vsega, kar smo v slovenskem gostinstvu dosegli doslej,” je menil Počivalšek.

Michelin je prišel v zelo pomembnem, v pravem trenutku,” je v izjavi za medije dejala Roševa. “Dejansko ne turizmu ne gostinstvu ta trenutek ni enostavno. Mi nismo odpuščali in ne želimo odpuščati. Potrebujemo čisto vsakega gosta, ki sede v avto in pride v Kobarid,” je povedala.

Tomaž Kavčič prisega na lokalne sestavine. Njegovo posebnost so prepoznali tudi Michelinovi ocenejvalci.
Foto: Nea Culpa/www.sloveniainfo.si

“Ljudje še vedno zelo selektivno izbirajo destinacije,” je spomnila in dodala, da bodo zvezdice verjetno prepričale številne ljubitelje kulinarike, ki so v kakovost slovenske ponudbe doslej morda dvomili. “Sedaj imamo črno na belem, da Slovenija je dobra gastronomska destinacija. Šest restavracij je prejelo zvezdico v prvem paketu, in to v državi z 1,9 milijona prebivalcev. Poleg tega vem, da je na listi še toliko kandidatov za zvezdice, da bodo prihodnje leto še velika presenečenja,” je izpostavila prejemnica dveh močno želenih zvezdic.

“To je praznik celotne slovenske gastronomije,” je dejal nosilec ene zvezdice Kavčič. Obenem pa je spomnil, da se svet vrti naprej. “Vsi imamo možnost v naslednjem letu in naprej pridobiti zvezde – in jih tudi izgubiti,” je izpostavil.

Z zvezdico nagrajeni kuharski mojster Fakuč je ocenil, da bo Michelin gotovo pomagal pri zagonu gastronomije po epidemiji z večjo prepoznavnostjo v Sloveniji in tujini. Med drugim upa, da bo restavracija Dam postala bolj prepoznavna tudi med Slovenci, ki trenutno pri njih predstavljajo le okoli desetino gostov. “Tega si srčno želim in jih pričakujem,” je dejal.

 

Vir: STO

Prejšen članekPočastimo prvi poletni dan
Naslednji članekOdkrivali bodo lepote Slovenije

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here