Virtualno doživetje tradicije rudarstva

Novomedijske vsebine turističnih Trbovelj

0
1021

Virtualni poligon Luknja v prihodnost pomeni kvantni skok v vsebinski nadgradnji in tehnični opremljenosti virtualne platforme, ki jo razvijajo v Delavskem domu Trbovlje. Prvi sklop vsebuje Virtualni muzej rudarstva 4. dritl, drugi sklop so odprli z Virtualnim poligonom Luknja v prihodnost, pripravljajo pa tudi postavitev multidisciplinarne virtualne izkušnje Pobeg iz rudnika. Tako zaokrožajo sklop novomedijskih predstavitev tehniške, socialne in kulturne dediščine Trbovelj.

Virtualni poligon Luknja v prihodnost

Virtualni poligon Luknja v prihodnost je navdušujoč novomedijski prehod iz globin trboveljske jame v neskončnost vesolja. Z novimi vizualnimi senzacijami, ki so na ogled, v Delavskem domu Trbovlje na inovativen način povezujejo 250-letno tradicijo rudarjenja z vsem tistim, kar se v Trbovljah, novomedijskem mestu, dogaja zdaj, od merilnih naprav za Nasine raketoplane do virtualnih rešitev simulatorjev letenja. Novi poligon popelje obiskovalca na pot v prihodnost, kjer se odpirajo nova in nova obzorja, polna neslutenih možnosti razvoja in delovanja.

Virtualni poligon so prvič predstavili na mednarodnem festivalu novomedijske kulture Speculum Artium (Delavski dom Trbovlje, od 13. do 15. septembra 2018), kjer si ga je ogledalo več tisoč ljudi. Po festivalu in uspešni predstavitvi poligona pa je celotna postavitev stalno nameščena poleg 4. dritla. Obiskovalci lahko Luknjo v prihodnost obiščejo v okviru obiska virtualnega muzeja rudarstva ali samostojno, doživetje pa bodo nenehno nadgrajevali z novimi tehnologijami.

Luknja v prihodnost je zasnovana z novimi tehnologijami (VR, AR, hologrami …), ki se vsebinsko navezujejo na rudarsko tradicijo Trbovelj (tehniška, socialna in kulturna dediščina) in so predstavljene v virtualnem okolju v interakciji z obiskovalci. Tako je v Trbovljah zaživel nov turistični produkt, ki se vključuje v že obstoječo ponudbo, ki Trbovlje turistom predstavi kot mesto z bogato tradicijo, usmerjeno v prihodnost. Z Virtualnim poligonom Luknja v prihodnost se nadaljuje uveljavljanje Trbovelj kot nove turistične destinacije v Sloveniji in krepi prepoznavnost kraja ter regije v Sloveniji in tujini.

Virtualni muzej rudarstva

Virtualni muzej rudarstva 4. dritl, projekt, ki deluje v okviru Delavskega doma Trbovlje, povezuje življenje rudarjev in industrijsko zgodovino mesta s pomočjo novih tehnologij. Odprli so ga junija leta 2017. Odtlej s svojo edinstvenostjo privablja ljudi iz vse Slovenije, dober glas pa se je razširil tudi v druge države, zato redno gosti tudi tuje obiskovalce.

Ko se gostje sprehajajo skozi virtualni muzej rudarstva, si lahko ogledajo pristno rudarsko opremo in dobijo občutek, kot da bi bili resnično v jami. Vsi materiali in orodja so avtentični, nekateri dobesedno pripeljani iz jame. Originalno leseno rudniško podporje so pomagali postaviti upokojeni rudarji iz društva za ohranjanje rudarske dediščine Perkmandeljc, ki so s svojim delom dosegli popolnoma stvaren vtis rudniške preteklosti.

Namen muzeja 4. dritl je poleg ohranjanja industrijske kulturne dediščine z novomedijskimi orodji tudi izvajanje različnih programov izobraževanja, virtualni ogledi resničnih rudniških rovov ter druge rudarske opreme. V muzeju je prikazano tudi socialno življenje, ta avtohtona trboveljska subkultura, na vseh področjih, od kulinarike, glasbe, bivalnih posebnosti, samosvoje govorice ter še kaj.

Obiskovalci, domači in tuji, so presenečeni, kako posrečen spoj realnosti in navidezne resničnosti (VR) utemeljuje zgodovino ter spregovori o njej na zanimiv in inovativen način.

L. L.
Foto: arhiv Delavskega doma Trbovlje

Ogledi so mogoči ob sobotah ob 10. in 11. uri, skupine pa sprejemajo po vnaprejšnjem dogovoru.
Prejšen članekPohod na Skozno nad Ozeljanom
Naslednji članekV slikovitem kraškem svetu – Rakov Škocjan

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here