13. Festival modre frankinje v Sevnici

Modra frankinja, avtohtona slovenska sorta grozdja, je pri nas razširjena v dveh vinorodnih deželah. Najdemo jo v Podravju in Posavju, v petih vinorodnih okoliših – Štajerska Slovenija, Prekmurje, Bizeljsko-Sremiški okoliš, na Dolenjskem in v Beli krajini. Je sorta, ki lahko daje visokokakovostno vino, in znano je, da je v vseh omenjenih okoliših vodilna po kakovosti izmed vseh rdečih sort. Modra frankinja je, sodeč po zgodovinskih virih, že dolgo prisotna v vinorodni deželi Posavje. Tudi zato ji v Sevnici prirejamo poseben praznik – Festival modre frankinje.

Letos bomo na KŠTM Sevnica v sodelovanju s posavskimi vinarji organizirali že 13. Festival modre frankinje. To je dogodek, ki se vsako leto odvije na sevniškem gradu in privabi številne ljubitelje in ljubiteljice vina iz modre frankinje. Festivalsko dogajanje zajema ocenjevanje vina iz sorte modra frankinja. Strokovna ocenjevalna komisija že pred festivalom oceni penine, svežo in zoreno frankinjo, roseje in predikate. Zadnja leta ta del dopolni še strokovna mednarodna konferenca, namenjena bolj strokovni javnosti.

Osrednji del predstavlja festivalsko dogajanje v edinstvenem ambientu grajskega parka, v katerem se na prizorišču predstavijo številni vinarji in v pokušino ponudijo najboljše, kar so pridelali iz modre frankinje. Bogat vinski nabor pospremita izbrana lokalna kulinarika ter zabavni program. Festival je največja promocijska in strokovno-izobraževalna ter kulturna prireditev, posvečena modri frankinji, v Sloveniji.

Ocenjevanje se navadno odvija že v maju. Člani strokovne komisije vino ocenjujejo po 100-točkovnem mednarodno uveljavljenem sistemu. Najprej izberejo ožji krog vina, potem z razvrščanjem od najbolj do najmanj všečnega med favoriti izberejo prvaka festivala. Najbolje ocenjeno vino je mogoče po razglasitvi v sklopu festivala okusiti na degustaciji pod strokovnim vodstvom.

Organizatorji letos obljubljamo nepozaben Festival modre frankinje in pester spremljevalni program, ki bo zadovoljil tako strokovno javnost kot ljubitelje dobrega vina, hrane in druženja. Z razširjeno turistično ponudbo bomo v Doživljaju, turistični agenciji Posavje, za vas pripravili namige, kako vikend, ko se bo odvil 13. Festival modre frankinje, izkoristiti za spoznavanje Sevnice in Posavja. Glavno dogajanje pa bo nedvomno modro obarvano. Za datum in več informacij o prireditvi nam sledite na facebooku in instagram profilu Visit Sevnica ali jih poiščete na spletni strani www.kstm.si. Se vidimo v Sevnici.

Besedilo: Annemarie Culetto, KŠTM Sevnica

Fotografije: KŠTM Sevnica

Prejšen članekIzlet za splet: Odkrijte Slovenijo, kot bi vam priporočali domačini
Naslednji članekSamorodne vinske trte