Čarobni adventni čas v družbi turističnih društev

0
276

Kljub kratkim in mrzlim dnevom je december mesec, ki je najbolj poln veselih, svetlih in prijaznih praznikov. Doživimo jih v družbi naših turističnih društev.

Obiskovalce v Mozirskem gaju razveseljuje kar 1,6 milijona božičnih lučk. Fotografija: Irena Budna

Začenjamo v turističnem društvu Mozirje, kjer so si lahko njihovi člani kot občani Mozirja že 25. novembra ogledali praznični prižig lučk, brezplačno pa tudi otvoritev Božične bajke Slovenije v Mozirskem gaju, kjer bo vse do 8. januarja 2023 obiskovalce razveseljevalo kar 1,6 milijona božičnih lučk.

V adventni čas smo vstopili s turističnim društvom Šmartno ob Paki, kjer so 26. novembra s tradicionalnim blagoslovom adventnega venčka in prižigom prazničnih lučk na ploščadi pred občino vstopili v prelepi adventni čas.

Miklavžev sprevod, Fotografija Shutterstock

Prvi pravi decembrski praznik je sveti Miklavž, ki smo ga pričakali v družbi turističnega društva Solčava, kjer so Miklavža in solčavske ‘tajflne’ pričakali že 3. decembra, gostili pa so tudi Miklavžev sejem.

V družbi Kulturno-etnološkega turističnega društva Alojz Mihelčič Harije smo posejali božično žito, skupaj z njimi pa bomo praznovali vse do 26. decembra, ko obeležujejo svoj osrednji praznik sv. Štefana, ko goduje njihov vaški zaveznik.

Že od nekdaj so si poskušali ljudje polepšati dneve pred najdaljšo nočjo v letu s sajenjem božičnega žita. Fotografija KETŠD A. Mihelčič, Harije

Noč se vse bolj poljublja z zemljo. Dan omahuje pod težo bremena. Človek hrepeni po harmoniji in ravnovesju. Spogleduje se z zeleno barvo, barvo življenja, pomladi in svežine.

Že od nekdaj so si poskušali ljudje polepšati dneve pred najdaljšo nočjo v letu s sajenjem božičnega žita.

Setev je zgodovinsko povezana z obredi plodnosti. Simbolizira obilje in srečo.

Preden bo dogorela druga svečka na adventnem venčku, na Marijin praznik, 8. decembra, ga bomo skrbno posejali, da bo nared za božični večer, ko se bomo zbrali pri jaslicah v domači cerkvi.

Med prepevanjem ljudskih pesmi o Jezusu in Mariji, ki sta iskala prenočišče, zvezdi repatici, katere svetloba je zažarela na nebu, in prestrašenih pastirčkih bomo prisluhnili dramski pesnitvi Božičnica. Leta 1857 jo je še kot dijak reške gimnazije spisal duhovnik, pesnik, pisatelj in prevajalec Janez Bilc (1839–1906), jo objavil v Zgodnji Danici, pozneje pa predelal in preimenoval v pesnitev Pod jaslicami. Domačin Janez Bilc je vseskozi pesniško ustvarjal. Njegove pesmi so raznovrstne, prevladujejo pa pesnitve z nabožno, domoljubno in bivanjsko tematiko. Prijateljeval je z Valentinom Vodnikom, se od njega učil in mu posvetil več pesmi, od katerih je najbolj poznana Slovenija oživljena.

Kakšna letina nas čaka, zdravje in sreča v prihajajočem letu, bo naznanila bujnost rasti božičnega žita na godovni dan vaškega zavetnika sv. Štefana.

Konjarji iz bližnjih in daljnih krajev bodo prijezdili po Štefanov blagoslov. Duhovnik bo blagoslovil kruh, vodo in sol, zrak bo preplavilo na tisoče žitnih zrnj, za zdravje, za srečo, za domovino. (Alenka Penko, KETŠD A. Mihelčič, Harije)

Fotografija 4: Vabljeni v »Božični Vojnik, Fotografija: TD Vojnik

Božični Vojnik bo vrata odprl 16. 12., in sicer z otvoritvenim koncertom 5+band, ki bo v Telovadnici OŠ Vojnik. Od 16. do 20. ure, si bo mogoče ogledati zunanjo in notranjo razstavo jaslic. Prav tako bo v tem času gostinska ponudba s praznično tržnico. Zaključek Božičnega Vojnika bo 1. 1. 2023 v Telovadnici OŠ Vojnik, kjer bo koncert SoulGreg Artist & BigLights Band.

‘Božični Vojnik’, ena največjih razstav na Slovenskem, se že od leta 2015 odvija v treh ulicah Vojnika, v Jernejevem domu in farni cerkvi sv. Jerneja. To je tudi ena izmed najbolj obiskanih razstav jaslic, saj jo vsako leto obišče velika množica ljudi od blizu in daleč, celo iz tujine. Idejni oče razstave, upokojeni župan Beno Podergajs, je skupaj s Turističnim društvom Vojnik leta 2015 pripravil prvo razstavo 50 jaslic. Vsako leto po tem se je število jaslic povečevalo (razen med epidemijo), letos pa je razstavljenih več kot 300 različnih jaslic domačih društev, vrtcev, šol in posameznikov, nekaj celo iz Hrvaške in kar 25 papirnatih jaslic Jirija Škopka iz Češke.

»Vatikanske jaslice«, Fotografija: Jože Žlaus

Turistično-kulturno društvo Globoče tudi letos razstavlja približno 30 različnih jaslic, med njimi tudi ‘vatikanske jaslice’ avtorja Jožeta Žlausa, ki so bile leta 2019 uvrščene na svetovno razstavo jaslic v Rimu. Vabljeni, ljubitelji jaslic, da si pridete ogledat Božični Vojnik 2022 od 16. 12. 2022 do 2. 1. 2023 in nas prej pokličete na 041 705 678 (Jože).  

Razstavo jaslic v Vojniku vsako leto obišče ogromno ljudi, Fotografija: TD Vojnik

 V okviru TD Dobrepolje so ob robu trga sredi Vidma postavili »Tonetove jaselce«. Navdih zanje je litografija Toneta Kralja z naslovom Rojstvo, ki jo je ustvaril pred 80 leti in ima zanimivo zgodbo.

Kraljeve jaslice vsako leto krasijo trg sredi Vidma, Fotografija: TD Dobrepolje

Vas zanima, kako je ta posebni motiv jaslic nastal in prišel v dobrepoljsko dolino?

Tone Kralj je bil rojen v Zagorici v občini Dobrepolje in je vsa mlada leta preživel doma. Močna želja po šolanju ga je vodila v Ljubljano in pozneje po svetu. Tudi družino si je ustvaril v Ljubljani, kjer je na Gerbičevi ulici zgradil hišo, ki stoji še danes in v njej prebiva njegova vnukinja. Kljub temu se je v rodno Dobrepolje vračal vse življenje. Njegov spomin na rojstni kraj je kapelica sv. Cirila in Metoda, ki jo je postavil na Vidmu.

Tone Kralj je bil rojen v Zagorici v občini Dobrepolje in je vsa mlada leta preživel doma, Fotografija: TD Dobrepolje

Tone Kralj je veliko svoje ustvarjalne energije posvetil cerkveni umetnosti, s katero je na slikarski način ljudem približal svetopisemsko vsebino in jih, zlasti na Primorskem, tudi nacionalno osveščal, saj se marsikje verski motivi prepletajo z nacionalnimi simboli.

Njegova ustvarjalna dela krasijo poslikave v več kot štirideset primorskih cerkvah na slovenskem etničnem ozemlju, ki je z mirovno pogodbo v Rapallu pripadlo Italiji.

Leta 1930 je Tone Kralj ustvaril triptih litografij (ali kamnotiskov, odtisov risb s kamnite plošče na papir): Rojstvo (imenovana tudi Rojstvo Kristusovo), Dobrotnik (Kristus, ki ozdravlja bolnike) in Vstajenje.

Slovenski pravnik, prevajalec in umetnostni kritik Karel Dobida je v Mladiki (1930, str. 151) ob sliki Rojstvo zapisal: »Znan prizor: v betlehemskem hlevcu, komaj naznačenem z nizkim lesenim stropom, z nerodnimi vrati in z jasli v ozadju je sveta družina sama. Na tleh, s prtom pregrnjenih, leži Jezušček, ob njem vdano kleči Marija in ga ljubeče opazuje. Na dolgo romarsko palico oprt stoji za njo sveti rednik in skrbno gleda Dete in Mater. Vrč na tleh in popotna cula — to je vse. Dovolj je, da pove, da so to popotni, revni ljudje, ki se jim je v tem revnem hlevcu rodilo dete, ki bo odrešilo svet. Nič drugega ni umetnik dodal, ne pastirjev ne živali: da bi bile te glavne osebe tem bolj os in središče prizora, da bi se v njih in iz njih gledalec navzel nežnega čustvenega vonja, ki veje iz podobe.«

V številnih domovih pa bomo spomin na to imenitno grafiko obudili s praznično voščilnico Rojstvo, ki jih po umetnikovem zgledu dobite v Turističnem društvu Dobrepolje. Fotografija: TD Dobrepolje

Najboljše nabožno delo Rojstvo umetnika Kralja smo prepoznali kot izjemno dediščino in z dovoljenjem hčere Tatjane naredili povečane jaslice, ki vsako leto krasijo trg sredi Vidma.

Litografija Rojstvo, ki krasi tudi kakšno domovanje v Kraljevem rodnem Dobrepolju, je po 80 letih popotovanja po svetu in domačih krajih tako predstavljena na Vidmu v spomin in poklon našemu velikemu umetniku Kralju. Na njegovo izvirno in povsem drugačno umetniško delo smo Dobrepoljci izjemno ponosni.

V številnih domovih pa bomo spomin na to imenitno grafiko obudili s praznično voščilnico Rojstvo, ki jih po umetnikovem zgledu dobite v Turističnem društvu Dobrepolje.

Glavni material jaslic je les, bogatijo ga še dodatki slame in mahu. Velikost figur je približno en meter, hlevček pa je precej večji. Še posebno čarobne so, ko se zvečeri.

Naredite si letos božično zgodbo povsem drugačno in bodite del Kraljeve zgodbe tudi vi.

Naj se vaši praznični in čarobni decembrski dnevi zaključijo z ogledom Tonetovih jaselc in prav posebnim spominkom, voščilnico Rojstvo.

Gasparijeve slovenske narodne jaslice, Fotografija: Robert Kužnik, Studio Zibka

Prve Slovenske narodne jaslice je leta 1919 naslikal Maksim Gaspari in v prizor s 70 figurami postavil pisano druščino oseb v narodnih nošah, razne živali, kočijo s konji, angela, svete tri kralje, Prešerna in Julijo. Gaspari je želel, da bi papirnate jaslice prišle v vsak slovenski dom.

Ob stoti obletnici nastanka jaslic smo v Selščku, umetnikovi rojstni vasi, postavili njegove jaslice v naravni človeški velikosti. Ambient na vaškem griču, poleg cerkvice Povišanja svetega Križa, tradicionalno v decembru privabi številne obiskovalce iz Slovenije in tujine.

Tihe jaslice v Svečini, Fotografija: LOSI, društvo za organiziranje lokalnih aktivnosti

»Pred dva tisoč leti in več se je na Zemlji zgodil čudež. Letos se bo ta čudež ponovno zgodil pred našimi očmi. Med temnimi drevesi, trdo skalo in strupenim mrazom se skriva topel kotiček, kjer se zbirajo vsa ljubezen, dobrota in milina. Počasi, nežno pronica med ljudi. Mir, tišina, odrešenik je med nami. In vse besede so odveč,« s temi besedami Losi, društvo za organiziranje lokalnih aktivnosti, vabi na predstavo Tihe jaslice v Svečini. Predstava bo 23. 12. 2022, ob 18. in ob 20. uri (v primeru dežja oz. izjemno slabega vremena predstava odpade), v kamnolomu Pruh nad Svečino.

Tihe jaslice v Svečini, Fotografija: LOSI, društvo za organiziranje lokalnih aktivnosti

Božiček, kje si? je naslov prireditve, na katero vabi društvo Godi mi, in sicer v soboto, 17. 12. 2022. Potekala bo na romantičnem prizorišču Vrablove domačije v Črešnjevcu ob Dravi. Tisti, ki se bodo podali na dogodek po Jabolčni poti z laternami, se dobijo ob 16.30 na ploščadi Hrama kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi. Polurni pohod je primeren za družine. Laterne naj ljudje prinesejo s seboj, nekaj jih imajo tudi pri društvu. Obiskovalci bodo na stojnicah lahko kupili darila, dekoracijo in živila za božično večerjo. Otroci bodo ustvarjalni na delavnicah, okrasili bomo naravno jelko ter rajali v pravem mini disku z didžejem. Obiskal nas bo seveda tudi Božiček z malho daril. Obisk je brezplačen za male in velike.

Najmlajše razveseljuje Božiček, Fotografija: Bernarda Korez

Za tiste, ki vam je bolj všeč dedek Mraz, v TD Mislinja organizirajo Zimsko pravljico. Okrasili so nekaj dreves v centru in postavili mini deželo dedka Mraza. V sodelovanju z občino, ki je priskrbela drevesca, so pozvali društva, naj se jim pri tej akciji pridružijo in okrasijo svoje drevo. Obisk je bil zaradi covida sicer v manjšem številu, vendar je bila okrasitev prisrčna in domiselna. Prišel je tudi dedek Mraz, ki je v tem času obdaroval otroke ter dogodku dodal piko na i. Svoje drevesce so okrasili otroci iz vrtca, folklorna skupina, TD Mislinja, gasilsko društvo in občina Mislinja. Pričarali so lepo zimsko idilo, ki jo je dodatno okrasil še sneg naslednji dan. Mnogi so si prišli pogledat postavitev v naslednjih dneh.

ali pa dedek Mraz, Fotografija: TD Mislinja

Dedek mraz bo otroke obiskal tudi na Slovenskem trgu v Selnici ob Dravi in obdaril vse po vrsti. Turistično društvo Selnica bo po dveh sušnih letih ponovno organiziralo tudi tradicionalni blagoslov konj ob prazniku Sv. Štefana. Potekal bo na domačiji pokojnega Čebelka – Marjana Čepe.

Blagoslov konj na Štefanovo, Fotografija: TD Selnica ob Dravi

24. decembra na pohod z lučko miru na Pekrsko gorco vabi turistično-humanitarno društvo Glas, 26. decembra pa se lahko s turističnim društvom Tuhinjska dolina odpravite na Pohod z Jožefom in Marijo od jaslic do jaslic. Pohod se bo pričel na Knajpovi terasi in nadaljeval po cesti do 8. apartmajskega objekta in nazaj. Sodelovali bodo Jožef, Marija, pastirčki, ovce, osel in trije kralji na konjih.

Sveti trije kralji, Fotografija: LOSI, društvo za organiziranje lokalnih aktivnosti.
  1. januarja prijazno vabljeni v cerkev sv. Štefana v Postojni, kjer bo ob 19. uri ob 140. obletnici TD Postojna koncert Sv. treh kraljev dar z vokalno skupini Kresnik, ki jo vodi Miran Žitko, ob klavirsko-orgelski spremljavi Snježane Pleše Žagar.
Brez novoletne jelke ni pravega prazničnega vzdušja, Fotografija: TD Mislinja

Besedilo: Barbara Suholežnik Kugler, TD Vojnik; Jože Žlaus, Turistično kulturno društvo Globoče; TD Dobrepolje; Robert Kužnik, Studio Zibka; LOSI, društvo za organiziranje lokalnih aktivnosti; Društvo Godi mi; Petra Sušec, TD Mislinja; Ivanka Frešer, TD Selnica ob Dravi; Marica Gombač, TD Postojna

 

 

 

 

Prejšen članekIgor Jagodic, chef: »Pomembno mi je, da se konča z eno lepo, dobro, svežo domačo potico«
Naslednji članekBožična pravljica v Postojnski jami

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here