Božična pravljica v Postojnski jami

Eden najlepših božičnih spektaklov na svetu zavzema pet kilometrov dolgo pot Postojnske jame, ki je zažarela v pravljičnih barvah z 2100 čarobnimi lučmi, v njej pa nastopa na osemnajst svetopisemskih prizorih in glasbenih točkah več kot sto nastopajočih.

Ob zaključku ogleda za presenečenje poskrbi Magično gledališče Serpentes in odlična pevka Raiven.

Gre za tradicionalne žive jaslice v Postojnski jami, dvaintridesete po vrsti (odpadle so samo dva krat – v času osamosvojitve in med epidemijo kovida), ki bodo na ogled od nedelje 25. decembra do petka 30. decembra. Obiskovalci začno obisk in ogled živih jaslic, s katerimi si družba Postojnska jama  prizadeva postati del Unesco-ve nesnovne kulturne dediščine,  z vožnjo z jamskim vlakom, nato ga nadaljujejo peš približno kilometer, nato pa spet z vlakom ( s katerim se skupno prevozijo okrog štiri kilometre).

Marjan Batagelj: »Nekateri nastopajoči v živih jaslicah so pred leti začeli kot angeli in pastirji, danes imajo že vlogo Marije in Jožefa.«

»Vsako leto dodajamo novosti, letos imamo nova kostumska lika Modrega Angela in Nadangela Mihaela, kar predstavlja skupaj osemnajst prizorov, štiri izjemne vokaliste, in sicer sopranistki Urško Kastelic in Aneo Mercedes Anžlovar, tenorista Blaža Gantarja in pevko Saro Briški Cirman, bolj znano kot Raiven, ki je domačinka, saj je doma iz Planine pri Postojni. Obiskovalci prisluhnejo tudi trem  inštrumentalistom – harfistki, violinistki in trobentaču. Nadgradnja kostumov je vsako leto bogatejša, prav tako tudi video animacija. Letos prvič svetijo v jami tudi lučke v obliki človeške ribice,« pripoveduje Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama.

Jaslice bodo na ogled od nedelje 25. decembra do petka 30. decembra.

Letošnje žive jaslice v Postojnski jami so posvečene miru na površju in v podzemlju. Pri pripravi živih jaslic Postojnska jama že vrsto let sodeluje z Magičnim gledališčem Serpentes. Zaradi pričakovanega velikega obiska (družinske vstopnice so pošle že v predprodaji) spektakla živih jaslic Marjan Batagelj svetuje, naj si obiskovalci vstopnice nabavijo preko spleta, kjer si lahko rezervirajo tudi časovni termin ogleda.

Besedilo: Duša Podbevšek – Bedrač

Fotografije: Gorazd Bedrač

Prejšen članekČarobni adventni čas v družbi turističnih društev
Naslednji članekDeklica s frnikolami