Čudovit preplet narave in kulturne krajine

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019: Črna

0
682

Črna na Koroškem obiskovalcem ponuja številne možnosti za spoznavanje naravnih lepot, kulturnih in sakralnih znamenitosti, možnosti za športno-rekreativno udejstvovanje in obisk tradicionalnih dogodkov.

Slikovito središče Črne Foto: arhiv Občine Črna

Središče Črne zaznamujejo Plečnikov spomenik, skala z zavarovano plezalno potjo in votlino z nagačenim medvedom v parku ter tri muzejske zbirke – domiselno urejena rudarska zbirka na prostem, etnološka zbirka in spominska soba sedmih olimpijcev iz Črne.

Pogled na Črno in razgibano pokrajino, ki jo obdaja Foto: arhiv Občine Črna

Priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa so na voljo tako ljubiteljem zimskih radosti kot poletnih avantur – pohodništva, alpinizma,  gorskega kolesarjenja, pa smučanja, teka na smučeh, atletike, nogometa, tenisa, odbojke, fitnesa na prostem do enega največjih slovenskih in mednarodnih hribovskih izzivov: K-24.

Narava tod ni skoparila z lepotami Foto: arhiv Občine Črna

V okolici Črne so lepo urejeni zaselki in slikovite doline, obdane s strmimi bregovi in bogatimi gozdovi – Krajinski park Topla z redkimi živalskimi in rastlinskimi vrstami in pogledom na kralja Matjaža v skalah Pece, Javorje z najviše ležečim vodnjakom in čudovitim pogledom na bližnjo Uršljo goro, Koprivna s strmimi bregovi ter cerkvijo sv. Jakoba in cerkvico sv. Ane s črno Marijo in Ludranski vrh z Najevsko lipo, do katere vodi pot ob slikovitem potoku Bistra, mimo Naravnega parka Bistra z urejeno pešpotjo in energetsko točko.

Svojstvena zanimivost je tudi ugasli vulkan Smrekovec, kjer je urejena interpretacijska točka Unescovega Geoparka Karavanke s prikazom vulkanske preteklosti tega območja.

V prihodnjem letu pa bo občina Črna na Koroškem v okviru čezmejnega Interreg projekta NatureGame  vzpostavila najdaljšo jeklenico za spust oziroma zipline v Sloveniji. Ta bo potekal od Navrškega vrha proti smučišču, kjer bo pod kmetijo Kogelnik pristajalna ploščad. Najvišja točka adrenalinske atrakcije bo skoraj dvesto metrov nad tlemi, jeklenica pa bo dolga približno 1200 metrov.

Predstavljamo finaliste letošnjega tekmovanja TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, tradicionalnega tekmovanja z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja. Kako so se uvrstili posamezni kraji, o katerih boste brali oziroma berete na teh straneh, pa bo znano prihodnji mesec na Dnevih slovenskega turizma 2019 v Ljubljani na prireditvi TZS 13. novembra.
Prejšen članekV Semiču bodo praznovali jesen in martinovo
Naslednji članekPustolovščina v naravi

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here