Grad Rače – gotska, renesančna in baročna arhitektura

0
344

Eden najlepše ohranjenih ravninskih gradov v Sloveniji in Evropi, prizorišče zgodbe in zarote iz prvega slovenskega zgodovinskega romana Ivan Erazem Tattenbach, nastalega izpod peresa Josipa Jurčiča.

Grad Rače izvira iz 16. stoletja in je zgrajen v obliki ključa ter znan po svoji gotski, renesančni in baročni arhitekturi. Je primer ravninskega otoškega ali vodnega gradu – dvorca, dodatno zavarovanega z visokim okopom. V notranjščini dvorca je poleg kapele, posvečene sv. Janezu Nepomuku, najbolj zanimiva Bela dvorana, ki v sedanjem času služi kot poročna, sejna in koncertna večnamenska dvorana. Danes je grad kulturno in družbeno središče občine. V njem so prostori občinske uprave, upravne enote in številnih društev, kinodvorana, slikarski atelje, turistična agencija ter v manjšem delu zasebna stanovanja.

Občina Rače – Fram je poskrbela za celostno obnovo gradu, ki je danes v ponos občanom. Na novo urejen je tudi promocijsko-degustacijski prostor VTC 17 z vinoteko in razstavno galerijo, kjer promoviramo lokalno samooskrbo in turistično ponudbo. V pritličnih prostorih gradu vabita obiskovalce bogata etnološka zbirka predmetov ter najnovejša pridobitev, na novo urejena knjižnica Rače.

Destinacija Rače – Fram – kjer se spočijeta srce in duša. Dobrodošli!

Informacije:

·        OBČINA RAČE – FRAM

Grajski trg 14, 2327 Rače

Tel.: +386 (0)2 609 60 10 • F: +386 (0)2 609 60 18

E-pošta: info@race-fram.si

• Info: www.race-fram.si

·        Primerjava videza gradu Rače v času začetka delovanja samostojne Občine Rače – Fram (leta 1995) in prej ter po dvajsetih letih, po njegovi celostni obnovi – predstavitev na povezavi https://www.racefram.si/Files/TextContent/109/1597735966410_grad%20neko%C4%8D%20in%20danes.pdf

Besedilo: Tanja KOSI, Občina Rače – Fram

Fotografije: Arhiv Občina Rače – Fram

Prejšen članek29. april – Vseevropski dan travniških sadovnjakov
Naslednji članekMaja Šmon, mlada turistična vodnica: »Turizem je vedno bil in vedno bo.«

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here