29. april – Vseevropski dan travniških sadovnjakov

Na pobudo delovne skupine za ohranitev travniških sadovnjakov iz Avstrije (ARGE Streuobst) bo 29. aprila 2022 po Evropi potekal drugi “Dan travniških sadovnjakov“. S tem dogodkom se želi poudariti pomen ohranjanja biotske pestrosti rastlinskih in živalskih vrst in širši družbeni pomen, ki ga imajo travniški sadovnjaki v Evropskem prostoru.

Tudi v Kozjanskem regijskem parku smo se pridružili vseevropski pobudi o razglasitvi Dneva travniških sadovnjakov. V lanskem letu smo praznovali 40 letnico delovanja in prejeli  mednarodno nagrado Meline Mercouri, ki jo pod okriljem Unesca podeljujejo na področju varstva in upravljanja kulturnih krajin, kamor sodijo tudi travniški sadovnjaki. Že več kot dve desetletji izvajamo v njih številne aktivnosti s ciljem, da jih ohranimo, kot visokovredne habitate.

Ob drugem vseevropskem dnevu travniških sadovnjakov bomo organizirali:

• Jabolčni pohod s kozjansko culico, ki bo potekal iz Podsrede na Gradišče nad Podsredo v sadovnjak Kozjanskega parka, kjer bomo nadaljevali z dnevom odprtih vrat,
  • širši javnosti bomo predstavili aktivnosti , ki jih izvajamo v povezavi z divjimi opraševalci, ki pogosto nabirajo pelod na cvetovih sadnih dreves,
  • povabili smo lokalne gostince, da v petek, 29. aprila, svojo kulinarično ponudbo dopolnijo s produkti iz travniških sadovnjakov,
  • širšo javnost bomo povabili k ogledu fotografske razstave na Gradu Podsreda z naslovom Biodiverziteta – umetnost življenja 2021, kamor je uvrščena tudi kategorija Kozjansko jabolko,
  • na grajskega dvorišča Gradu Podsreda, si obiskovalci lahko pogledajo zunanjo razstavo o biodiverziteti,
  • na gradu Podsreda razstavljamo tudi Zgodbe iz narave, ki nam pripovedujejo o številnih doživetjih v naravi. Med drugim tudi zgodbica z naslovom Brez jablan tudi skovika ni. Zgodbe iz narave lahko tudi prelistate na spletni strani Kozjanskega parka. Obe razstavi sta rezultat aktivnosti v okviru projekta Life Naturaviva,
  • na ogled je razstava Glive Kozjanskega parka,
  • obiskovalce bomo povabili k ogledu kolekcijskega sadovnjaka v lasti Kozjanskega parka, številnih sadnih drevoredov, ki so zasajeni v Gregovcih, Podsredi, Bistrici ob Sotli in med Podčetrtkom in Olimjem,
  • kot novost letošnjega leta je tudi, da si lahko obiskovalci na gradu Podsreda najamejo električna kolesa in se z njimi odpravijo raziskovat okolico saj so visokodebelna sadna drevesa s cvetenjem v spomladanskem času še posebej opazna.

Gostinci, ki bodo svojo kulinarično ponudbo v petek, 29. aprila dopolnili s produkti iz travniških sadovnjakov so:

• Gostilna Šempeter, Bistrica ob Sotli; jabolčni štrudl po naše, krškopoljca z jabolko po receptu iz knjuge Kozjanske jabke na vaši mizi, renete -starano jabočno žganje iz bariqa, jabolčno penino  Kraljevič, jabolčno vino
  • Kozjanski dvor, Kozje; jabolčna tortica in jabolčni štrudl
  • Gostilna Krpan, Šmarje pri Jelšah; jabolčni štrudl in jabolčna pita
  • Jelenov greben, Olimje; jabolčni zavitek z domačo vaniljevo kremo

Veselimo se druženja in praznovanja z vami s ciljem, da okusite in spoznate pomen ohranjanja travniških sadovnjakov.

Adrijan Černelč

Prejšen članekDoživetja v Blagajevi deželi s culo lokalnih dobrot
Naslednji članekGrad Rače – gotska, renesančna in baročna arhitektura