Italijani s čelado za merjenje telesne temperature potnikov

0
539

Čelada N901 lahko izmeri telesno temperaturo mimoidočih na razdalji do sedem metrov.

Spomnimo, da covid-19 spada v skupino koronavirusov, ki pri ljudeh lahko ne povzročijo ničesar (okužbe sploh ne zaznamo), blagi ali resni prehlad, gripi podobno obolenje ali pa odpoved pljuč. Imunski sistem večinoma z njim opravi brez težav. Pri 20 odstotkih populacije pa covid-19 povzroči resnejše zaplete. Okuženi najpogosteje razvijejo netipično pljučnico, odporno proti vsem trenutnim zdravilom, približno 2 odstotka pa jih umre.

Čelada izmeri telesno temperaturo.

Ker pa je bila predvsem Italija resno prizadeta, je osebje mednarodnega letališča Leonardo da Vinci, znano tudi kot letališče Rim – Fiumicino, pričelo uporabljati posebne čelade za merjenje telesne temperature potnikov. Termalna kamera je nameščena na čeladi in je del tako imenovanega sistema pametne čelade. Ta poleg merjenja temperature vključuje tudi zaslon, ki na podlagi navidezne resničnosti in slik z visoko ločljivostjo omogoča, da oseba, ki jo nosi, izmeri telesno temperaturo mimoidočih na razdalji do največ sedem metrov.

Če osebje letališča pri potniku ali obiskovalcu izmeri telesno temperaturo, višjo od 37,5 stopinje Celzija, ga takoj preusmeri k pristojnemu zdravstvenemu osebju.

Bodo fizične pregrade postale stalnica v letalstvu?

Pandemija novega koronavirusa je močno spremenila tudi mobilnost, ki se je od uporabe javnega prevoza in deljenja prevozov vrnila k uporabi lastnega avtomobila. Kakšne bodo dolgoročne posledice, je po mnenju strokovnjakov težko oceniti, poudarjajo pa, da bo vrnitev na javni prevoz, vključno z letalstvom, zelo težka. To je inovatorja iz Francije spodbudilo k pripravi rešitve, ki jo je mogoče uporabiti na vseh vrstah letal in bi lahko pomaga vzdrževati razdaljo in higieno z bolj ali manj sprejemljivim zmanjšanjem zmogljivosti potniških letal.

Premične predelne stene bi ločevale sedeže na letalih.

Nova rešitev inovatorja Floriana Barjota, imenovana PlanBay, je sestavljena iz premične predelne stene, ki bi bila postavljena na sedeže. S tem bi žrtvovali srednjega v vrsti treh sedežev, kar bi sicer zmanjšalo ‘zmogljivost’ oziroma število sedežev letala za tretjino. Prednost omenjene inovacije je, da jo je mogoče uporabiti na obstoječih sedežih, ne da bi spremenili njihove specifikacije in potrebo po certificiranju, je povsem prilagodljiva in jo je mogoče enostavno odstraniti, ko ni več potrebna.

Vsaj 27 držav po svetu prek mobilnih omrežij spremlja gibanje prebivalcev.
Foto: Pexels

Pregrada PlanBay je izdelana iz prozornega akrila (pleksistekla) ali polikarbonata. Potnikom zagotavlja zaščito pred ostalimi potniki, ki sedijo poleg, pred njimi in za njimi. Novost torej ščiti potnike pred neposredno izpostavljenostjo izdihanemu zraku drugih ljudi. Francoski inovator zdaj čaka na prvega kupca oziroma prvo letalsko družbo, ki bi v svoje potniško letalo vgradila takšne pregrade.

 

Prejšen članekŠvicar – začetnik zdraviliškega turizma na Bledu
Naslednji članekSkrb za Ljubljansko barje

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here