V Polhovem Gradcu odprli pravljično-doživljajski park

0
1814
Park so uredili pod obronki Polhograjske gore Foto: Mateja Gruden

V Polhovem Gradcu so konec junija odprli doživljajski park, v katerem otroci na zabaven način spoznavajo živali, rastline in druge značilnosti kraja, ki so ga poimenovali tudi po – polhih, kajpak! In prav polh igra osrednjo vlogo v doživetju, ki je namenjeno še zlasti družinam, vrtcem in šolam, torej: otrokom. Ti polhu, ki so ga zaradi zganjanja hrupa izgnali iz Polhograjske graščine, pomagajo iskati nov dom …

Na poti je deset izvirnih umetniških lesenih skulptur gozdnih živali Foto: Luka Dakskobler

Polhov doživljajski park, ki so ga uredili ob Polhograjski graščini, pod obronki Polhograjske gore ali Sv. Lovrenca, je celovit turistični produkt, ki ga sestavljajo: slikanica Polh rogovilež avtorja Uroša Grilca in ilustratorke, domačinke Maše Kozjek; povest Polh in Gradec Stena Vilerja in ilustratorja Igorja Ribiča ter istoimenska gledališka predstava v izvedbi KUD Polhov Gradec; glasbena pravljica po slikanici Polh rogovilež v izvedbi glasbenikov Sama Kutina in Ane Kravanja ter pripovedovalke Nine Peče Grilc; Polhova knjižica kot didaktično-pedagoško pomagalo na poti avtorice Nine Peče Grilc; deset izvirnih umetniških lesenih skulptur gozdnih živali avtorja Matica Zakrajška in njegove ekipe; otroški didaktični čebelnjak, hišica Živalska pošta in brlog Jazbina; didaktični elementi in spretnostni leseni elementi; vodniki interpretatorji.

Avtorja koncepta in vsebin Polhovega doživljajskega parka sta Uroš Grilc in Nina Peče Grilc iz zavoda Škrateljc, katerega poslanstvo je inovativno povezovanje naravne in kulturne dediščine ter oblikovanje turističnih produktov.

Spodbujanje otrok h gibanju v naravi

»Polhov doživljajski park je po Poti pastirskih škratov na Krvavcu druga v nizu nastajajoče transverzale pravljično-doživljajskih poti po Sloveniji. Polhov doživljajski park je zasnovan tako, da skozi preplet pravljičnega sveta in resničnih lastnosti živali ustvarja doživetja, ki otroke spodbujajo h gibanju v naravi in jih na nevsiljiv način učijo o naravi in kulturi Polhovega Gradca. Spodbujajo jih k lastnemu razmišljanju in razvijanju odnosa do narave ter budijo njihovo domišljijo in ustvarjalnost,« je o parku dejal Uroš Grilc.

Park je namenjen še zlasti predšolskim otrokom in učencem prve triade Foto: Luka Dakskobler

Park je sicer namenjen predšolskim otrokom in učencem prve triade, pot je lahko dostopna in krožna; začne in konča se v grajskem parku. Otroci potrebujejo za vsa doživetja na posameznih točkah približno dve uri. Obisk parka je mogoč od petka do nedelje od 10. do 20. ure, od torka do četrtka pa od 16. do 20. ure. Cena obiska je pet evrov na osebo. Park je mogoče obiskati tudi v spremstvu vodnika interpretatorja oziroma pripovedovalca.

Projekt, ki povezuje

»Polhov doživljajski park je poseben, ker je povezal številne akterje, ki si prizadevajo za razvoj kulture in turizma: Polhograjsko graščino, Tehniški muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, čebelarstvo Božnar, občino, KUD Polhov Gradec, Glasbeno šolo Emil Adamič in druge. Tako je nastal projekt, ki promovira lokalno okolje in lokalne akterje združuje v novi zgodbi družinskega turizma,« pa je o parku povedal Franc Setnikar, župan občine Dobrova – Polhov Gradec.

M. G.

Prejšen članekPo Vitrancu namesto na smučeh v pohodnih čevljih
Naslednji članekV Lendavi bo dišalo po bograču

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here