Skrb za Ljubljansko barje

0
780

Območje Barja je južni del Mestne občine Ljubljana, ki leži v Krajinskem parku Ljubljansko barje in je krhek naravni sistem, ki ga želijo barjani ohraniti čim bolj neokrnjenega za naše zanamce. Ena najpomembnejših nalog Turističnega društva Barje je varstvo okolja, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter negovanje ljudskih običajev, kot so rezanje šote, kopanje jarkov in zabijanje pilotov oziroma kolov.

Pohodniki, v ozadju Krim

Naloge društva, v katerem aktivno deluje 53 članov, se zadnjih trideset let, odkar društvo deluje s polno paro, niso bistveno spremenile – skrbi za pomembno naravno območje ter organizira turistične, kulturne in druge prireditve na barjanskem območju.

Spomladi, ko se narava začne prebujati, se običajno okoli 170 pohodnikov udeleži priljubljenega Pohoda po Barju. Pot, ki vodi po razkošni naravi Barja in njenih znamenitostih, ni zahtevna, je pa dolga skoraj petnajst kilometrov. Za udeležence je to bogata izkušnja, saj jih domačini in vodniki Krajinskega parka Ljubljansko barje seznanijo z naravnimi danostimi območja, po katerem hodijo. Pohodniki si na koncu prislužijo malico, ki jo priskrbi društvo, nato pa jih popeljejo še z ladjico po Ljubljanici do centra mesta, Tromostovja in nato nazaj na izhodišče. Štartnine ni.

Plečnikova cerkev Sv. Mihaela v Črni vasi je javnosti najbolj poznana točka Barja.

Tudi na najmlajše društvo ne pozabi. Vsako leto v juniju, še preden se otroci razveselijo počitnic, izvedejo Otroške barjanske žabarije. Na lanski prireditvi za otroke so prešteli več kot 350 zelo zadovoljnih obiskovalcev. Večina obiskovalcev je bila s širšega območja mesta in z iskrenim zanimanjem so spoznavali skrivnosti Barja. Otroci navadno uživajo v spoznavanju živali, ki živijo v in ob jarkih na Barju (žabice, pupki, belouške, polžki, murenčki, čebelice …), drevesnih vrst na in aktivni udeležbi pri igricah (pastirskih igricah, vlečenju vrvi, hoji po ‘čutni poti’, ustvarjalnih delavnicah, vožnji z gokarti in igranju ‘gasilcev’ ter reševalcev in policistov). Otroci izpolnjujejo tudi poseben vprašalnik, na katerem so vprašanja, povezana s poznavanjem značilnosti Barja, njegovih prebivalcev (živali, rastlin) in varovanja okolja (ravnanje z odpadki).

Otroške barjanske žabarije

Izjemno ponosni pa so v društvu Barje, da je njihovo resno delo prepoznalo tudi Ministrstvo za okolje in prostor RS, ki jim je podelilo status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave.

V skladu s svojim programom dela in v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Četrtno skupnostjo Rudnik društvo v posameznem letu izvede tudi čistilno akcijo v okviru akcije Za lepšo Ljubljano. K sodelovanju povabijo vse, ki želijo, da bi bilo okolje, v katerem živijo, čisto. Očistijo se vsa s pogodbo opredeljena območja oziroma površine Barja, vključno z okolico vseh turistično zanimivih lokacij na Barju ter bregovi barjanskih rek in potokov. Ob zaključku akcije pa sledi obvezna pogostitev udeležencev in razdelitev majic z napisom Ljubljana je lepo mesto. Prav s čistilno akcijo je društvo v lanskem letu doseglo prvo mesto med 42 sodelujočimi društvi iz vse Slovenije na vseslovenskem natečaju Moja reka.si 2019, in sicer za izkazano skrbnost za čisto in urejeno okolje in najboljšo organizacijo čistilne akcije. Društvo si je s tem naslovom zaslužilo tudi omembo v nacionalnem videu, ki ob evropskem dnevu CIVIC PRIDE slavi dosežke nevladnih organizacij, ki so svet vsaj malo spremenile na bolje.

Zmagovalci vseslovenskega natečaja čistilnih akcij Moja reka.si 2019

Uspešno pa sodelujejo tudi pri mednarodnih projektih. Skupaj s sosednjimi občinami v mednarodnem projektu WETNET, ki ima nalogo ohranjanja mokrišč, in mednarodnem projektu LIFE AMPHICON, ki je projekt nekaj evropskih držav za ohranjanje dvoživk in obnovo njihovih habitatov.

Društvo ima v lasti tudi zemljišče (mokrotni travnik), na katerem poteka t. i. Učna pot po Barju. Vse leto urejajo gozdni rob, ki meji na zemljišče, kosijo travo in odstranjujejo zlato rozgo in druge invazivne rastline. Tako društvu vse leto ne zmanjka dela.

Prejšen članekItalijani s čelado za merjenje telesne temperature potnikov
Naslednji članekČebelji turizem na Dolenjskem

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here