Izlet v fužinarsko in kovaško preteklost slikovite Krope

0
923
Foto: Gorazd Kavčič/www.slovenia.info

Ste vedeli, da je bila Kropa prvi kraj v Sloveniji, ki je bil razglašen za kulturni spomenik? Leta 1952. Je kraj z večstoletno fužinarsko in kovaško tradicijo. Po urbanističnih posebnostih ter po tehniških, kulturnih in zgodovinskih spomenikih spada med najpomembnejše slovenske zgodovinske kraje.

Najlepši vpogled v njeno fužinarsko in kovaško preteklost ponuja Kovaški muzej v Klinarjevi hiši v osrednjem delu starega trškega jedra. Odprt je bil leta 1952, kot prvi tehniški muzej na Slovenskem, na pobudo domačinov in strokovne javnosti, ki je si je prizadevala za ohranjanje tehniške dediščine »in situ«. Od leta 1963 muzej deluje pod okriljem Muzejev radovljiške občine.

Klinarjeva hiša s konca 18. stoletja je primer ene mogočnejših fužinarskih hiš. Njihova pročelja zaznamujejo kamnoseški detajli iz zelenega kamna in kovani dodatki, notranjost pa členitev na stanovanjski del hišnega posestnika in prostore njegovih najemnikov, delavcev. V prvem nadstropju, kjer je bilo stanovanje fužinarjeve družine, se je ohranila značilna osrednja soba, salon s kasetiranim stropom, dopolnjenim s tremi baročnimi oljnimi platni.

Muzej prikazuje tehnično-zgodovinski razvoj obdelave železa od rude do žeblja, gospodarske, socialne, demografske in kulturne razmere v Kropi in sosednjih železarskih naseljih od 15. stoletja do propada fužin v 19. stoletju ter ročnega žebljarstva v 20. stoletju. Posebno zbirko predstavljajo umetniško kovani izdelki iz železa mojstra Joža Bertonclja.

L. L.

Prejšen članekOb letu osorej: Gradovi kralja Matjaža
Naslednji članekZlata lisica znova v Mariboru

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here