Na družinski izlet v Domžale – v Pravljični Šumberk

1
1118
Foto: Luka Dakskobler

V Domžalah so sredi septembra odprli Pravljični Šumberk, četrto pot Pravljično-doživljajske transverzale po Sloveniji, ki jo razvija zavod Škrateljc. Po gorsko-pastirskih prigodah na Poti pastirskih škratov na Krvavcu, zamočvirjeni družinski dogodivščini na Poti močvirskih škratov na Mali plac in popotovanju s polhom rogoviležem v Polhovem doživljajskem parku v Polhovem Gradcu so odprli novo družinsko doživetje še v domžalskem mestnem gozdu Šumberku.

Otroci (pa tudi njihovi starši oziroma spremljevalci) v Pravljičnem Šumberku spoznavajo bogato zgodovino in naravno dediščino Domžal – na malce drugačen način. V domžalskem parku so namreč na posebni misiji. Lisički priskočijo na pomoč pri iskanju izgubljenega slamnika, ki je zanjo, pa tudi za druge živali na Šumberku in celo za ljudi v Domžalah zelo pomembna reč. Pri tem spoznavajo zgodbo o slamnikih iz Domžal  (slamnikarstvo ima tod tristoletno tradicijo!), odpotujejo v prazgodovino kraja in odkrivajo gozd Šumberk, poln različnih dreves, živali in kraških jam, v katerih domujeta jamski škrat Domželc in hrošček Simon, ki jih vodi po poti.

Nagrada za vse škratolovce

Foto: Luka Dakskobler

Pot Pravljični Šumberk se začenja v Kavarni Češmin v Češminovem parku v središču Domžal. V njej je na prodaj tudi knjižica z zemljevidom poti. Ta nato povede ob reki Kamniška Bistrica do Šumberka in krožno čez Šumberk nazaj na izhodišče, ker škratolovci za opravljeno nalogo prejmejo nagrado. Pot je dolga 3,54 kilometra, na njej je treba premagati 134 metrov nadmorske višine. Je dobro označena, za vsa doživetja na poti pa bo družina potrebovala približno tri ure.

Vodeni potepi po Pravljičnem Šumberku

Foto: Luka Dakskobler

Temelj zgodbe o pravljičnem Šumberku je sicer slikanica Izgubljeni slamnik Uroša Grilca in ilustratorke Anke Kočevar, avtorji poti pa so ustvarili tudi glasbeno pravljico Izgubljeni slamnik v izvedbi Nine Peče Grilc in Andreja Fona. Zavod Škrateljc bo predvidoma vsako drugo soboto v mesecu pripravil tudi voden sprehod po poti – v družbi jamarjev in s spustom v svet škrata Domželca.

L. L.

Prejšen članekFestival Mlada portugalka v Metliki
Naslednji članekPravljični svet, ki jeseni najlepše zažari

1 komentar

  1. Že nekaj let hodim na Šumberk, sedaj, ko je pravljični mi je pa še bolj všeč. Najbolj se mi dopadeta veverici, ki se gugata. Prav gotovo pa je za otroke še posebej zanimiv. Čestitke !

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here