Izlet za splet: Zgrabimo digitalizacijo za roge!

Digitalna orodja in digitalizacija sta besedi, ki prestrašita ali vsaj zdolgočasita marsikoga. Pravzaprav danes samo še čakamo, kdaj bo digitalizirana hrana in pijača. Kaj še ni?!

Piše: Katja Beck Kos, Rajzefiber

Sama sem odraščala brez računalnika, ki se mi je še na faksu zdel zelo naporen in neuporaben pripomoček. Dvajset let pozneje in približno tono izkušenj več, si ne znam več predstavljati dela brez ‘oblaka’ in sočasnega soustvarjanja dokumentov v teamu. Še več: mojo digitalno skepso je nadomestila odprta radovednost, s katero odkrivam nove programe, ki nam lahko olajšajo vsakdanje delo.

Zase lahko trdim, da sem se popolnoma znebila strahu pred digitalnim svetom: nikoli si ne bi mislila, vendar smo v času korone in zaprtih občin s sodelavci izvedli nekaj zelo prijetnih in pristnih zoom delavnic, ki so nam dale občutek, da se sprehajamo skozi pisane dnevne sobe drug drugega in smo še bolj osebno povezani. Digitalni svet je tako pomembno prispeval k druženju in povezovanju z ostalimi kolegi in kolegicami, ki so se v času krize soočili s številnimi izzivi.

Več kot dvajset let delam v in z društvi, zato poznam izzive, s katerimi se soočajo. Zagotavljam vam, da jih lahko enostavno rešujemo z vpeljavo digitalnih znanj in orodij. Z Rajzefibrom smo v sodelovanju z digitalno zelo izkušenimi sodelavci UP FTŠ sTOUdio Turistica in združenjem From Zero sprejeli izziv in skupaj s TZS posebej za vas, draga društva in lokalni ponudniki, pripravili koristna izobraževanja v sklopu projekta “Digitalizirajmo lokalne turistične vsebine” . Na njih se boste spoprijateljili z digitalnim svetom, ki vam bo olajšal  vsakdanje delo in prihranil čas za organizacijo izletov po Sloveniji, saj  boste lahko kar iz domačega naslonjača sestavili načrt za izlet ter ga povezali z aplikacijo Slovenski turistični vodnik, s pomočjo katerega si boste izbrane interesne točke na lokaciji tudi ogledali. Zmeraj znova nam je namreč hudo, ko odkrivamo krasne kotičke Slovenije in ugotovimo, da nanje težko opozorimo domače ali tuje prijatelje, saj ni ničesar na spletu oziroma stric gugl do tja ne najde poti.

Vljudno vas vabimo na brezplačne delavnice, ki jih pripravljamo v različnih krajih Slovenije, morda tudi pri vas doma! Na njih vam bomo predstavili številne programe okolja Google, vključno s koledarjem, mejlom, docsi in sheetsi, zoomom, mailchimpom, canvejem in drugimi. V živo bomo odgovorili na vaše izzive! Z veseljem se odzovemo tudi na vaše pobude in predloge, zato nam pišite na: katja@rajzefiber.si.

Prihajajoča dogodek

– Slovenski turistični vodnik se predstavi v sklopu Speculum Artium v Trbovljah v soboto, 24. 9. 2022. V sodelovanju z ekipo Delavskega doma Trbovlje bomo samo za vas organizirali tudi ogled razstave Speculum Artium. Ne zamudite!

Primeri dobre prakse

1.Mojstrana

Planinski muzej v Mojstrani je dodobra izkoristil in nadgradil svojo ponudbo s pomočjo digitalnih orodij: ne le da vas peljejo na Triglav, še z ziplineom se spustite iz njega! Dober primer prakse, ki realno izkušnjo ne nadomesti, temveč jo nadgradi. Raziščite na https://www.planinskimuzej.si/

Velenje