TPLG kot odskočna deska do Globalne konference o mladinskem turizmu

0
262

Učenka Osnovne šole Tončke Čeč iz Trbovelj Maša Neja Golob ter šolska vodja projekta Turizmu pomaga lastna glava (TPLG) Tanja Božiček Simnovčič sta se konec julija udeležili prve Globalne konference o mladinskem turizmu, ki je potekala v italijanskem Sorrentu. Pot jim je financiralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za turizem in je bila nagrada za uspešno sodelovanje na festivalu Turizmu pomaga lastna glava, ki ga vsako leto organizira Turistična zveza Slovenije.

Maša na konferenci v Italiji (na fotografiji druga iz desne)

Na konferenci je sodelovalo kar 130 mladih turističnih navdušencev iz kar 60 držav, starih med 12 in 18 let. Poleg Tima Cetina s Srednje gostinske šole v Celju je iz Slovenije v Italijo odpotovala tudi Maša Neja Golob, ki je skupaj z ekipo iz Trbovelj na festivalu Turizmu pomaga lastna glava že dvakrat prejela zlato priznanje. V šolskem letu 2020/2021 so ustvarjali na temo Moj kraj – moj chef, letos pa na temo Voda in zdravilni turizem.

»Na konferenci sem veliko izvedela o globalnem turizmu. Razmišljali smo predvsem o sodobnih problemih in rešitvah. Razpravljali smo o vprašanju trajnostnega turizma. Poskušali smo najti načine, kako ljudem s telesnimi omejitvami omogočiti potovanja oziroma kako narediti turizem dostopen tudi zanje,« je Maša povedala po vrnitvi s konference.

Na njej so med drugim predavali generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Zurab Pololikvašili, ambasadorska za odgovorni turizem Valeria Mazza, italijanski minister za turizem Pierfrancesco Vaga ter nogometaš in ambasador Svetovne turistične organizacije Didier Drogba. Vrhunec dogajanja je bila simulacija generalne skupščine Svetovne turistične organizacije, na kateri so mladi udeleženci podprli dokument Sorrento – poziv k akciji, v katerem so zbrali vse ideje in zamisli z delavnic in razprav.

»Najbolj mi je ostalo v spominu, da so nam predavali pomembni ljudje s področja turizma. Navdušil me je predvsem Didier Drogba,« nam je zaupala Maša.

»Najbolj mi je ostalo v spominu, da so nam predavali pomembni ljudje s področja turizma. Navdušil me je predvsem Didier Drogba,« nam je zaupala Maša.

Na pot jo je pospremila Tanja Božiček Simnovčič, učiteljica glasbe ter mentorica projekta TPLG na OŠ Tončke Čeč v Trbovljah. Zaupala nam je, da so imeli otroci res naporen teden, saj so delavnice potekale kar dvanajst ur na dan ali celo več. Program spremljevalcev je bil precej bolj počitniško obarvan. »Za nas so organizirali tri izlete. Najprej si se lahko odločil, ali boš šel v Pompeje ali na amalfijsko obalo, drugi dan smo imeli na izbiro Neapelj ali mali otoček Procida, tretji dan pa smo šli na Capri. Priložnost, ki je drugače ne dobiš,« je bila Simnovčičeva zadovoljna z izmenjavo. Na njej so se mentorji povezali in izmenjali izkušnje dela z otroki v različnih sistemih in šolah.

Besedilo: Polona Frelih

Fotografije: Osebni arhiv Maše Neje Golob

 

 

 

 

 

 

 

 

Prejšen članekIzlet za splet: Zgrabimo digitalizacijo za roge!
Naslednji članekTrbovlje – razgledna točka ob skulpturi Rudar Prometej

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here