Izlet za splet: Odkrijte Slovenijo, kot bi vam priporočali domačini

Piše: Katja Beck Kos, Rajzefiber

Z družino radi potujemo po manj obiskanih krajih, tako doma kot v tujini. Za eno- ali dvodnevne izlete se praviloma odločimo v zadnjem trenutku, potem pa kar na poti brskam za informacijami, če seveda to dopušča pokritost mobilnega signala. Pogostose jezim, ko preveč verjamem googlu, naj gre za pot ali obisk gostilne.

Če poznam koga v tistih krajih, ga z veseljem prosim za nasvet, saj ga ni čez nasvet domačina. V krajih, kjer ne poznam nikogar, skoraj obupam ob brskanju po enem in drugem visitu, lokalnih občinskih straneh, družbenih omrežjih in googlu. Se tudi vam dogaja podobno?

Ker verjamem, da nas je precej takih, ki bi z veseljem odkrivali tudi manj znane kraje, in ker vemo, da naše vasi, kraji, trgi in gmajne ponujajo pristna in zelo kakovostna doživetja in vsebine, smo si v okviru projekta Digitalizirajmo lokalne turistične vsebine zadali nalogo, da na enem mestu izberemo edinstvene vsebine in lokalna doživetja iz celotne Slovenije. Kot bi vam jih priporočali dragi domačini! Na ta način bomo vsi skupaj lažje odkrivali Slovenijo in jo še bolj cenili. Vse to bo ponujal novi konfigurator – Slovenski turistični vodnik, ki bo povezan z obstoječo mobilno aplikacijo.

Lovrenc na Pohorju, Fotografija: Shutterstock

Gre za spletni portal – platformo, ki bo domovala kot podstran Turistične zveze Slovenije, na njej pa si boste lahko na neki sončni vikend v juniju 2023 po svoji meri oblikovali izlet. V Lovrenc na Pohorju, denimo. Na naši novi aplikaciji boste lahko izvedeli, da si lahko ogledate Trjenkovo kapelico ali Ladejenkovo, kupite kruh ali domači sok pri Saint Lorenzu, se namesto do Lovrenških jezer sprehodite do razgledov z Rdečega brega, morda izveste tudi, kaj je pajštva in kaj žvancanje, in prespite na Koči Dobnik ali z avtodomom parkirate pri zdravstvenem domu, kjer sta na voljo elektrika in odtok. Žal ne boste ulovili Jezernikovih dnevov, se boste pa lahko osvežili v Radoljni. Konfigurator vam bo med drugim zaupal tudi, koliko časa bo trajal izlet, kateri letni čas je primeren za obisk, kaj priporočajo domačini, kaj je na voljo za bolj aktivne, kaj za družine in kaj za tiste, ki želijo odkrivati nočno življenje (no, v Lovrencu na Pohorju vas bo povabil na koncert v Radegundo ali vas bo napotil v bližnji Maribor).

Fotografija: Shutterstock

Andreja Vesel, ki pri Turistični zvezi Slovenije skrbi, da vsi procesi oblikovanja novega konfiguratorja izletov tečejo, kot je treba, da oblikovanje sledi načrtom in ciljem, mi je zaupala, da imamo trenutno že več tisoč zanimivih vnosov iz vse Slovenije v skupaj 14 kategorijah – pssst! Ogledate si jih lahko, če prenesete aplikacijo prek Google Play – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.scresn.tzs&hl=sl&gl=US). Predvidoma boste uporabniki na koncu lahko izbirali tudi med predpripravljenimi izleti za vse interesne in ciljne skupine.

Konfigurator je plod številnih raziskovanj TZS in odzivov na potrebe ciljnih skupin, ki jih je TZS zaznala s svojo navzočnostjo na terenu, med svojimi člani in partnerji. Njegova celostna podoba s celotno vsebino platforme sta v zadnji razvojni fazi, ki se zaključuje s testno različico, z izvedbo vseh funkcionalnosti sistema. Nova in resnično vseslovenska turistična platforma, ki bo omogočala pogled v vse kotičke naše dežele, bo v javnosti dosegljiva na spletni strani TZS predvidoma do poletja oz. vrhunca turistične sezone.

Zdaj je pravi in skrajni čas, da na Slovenski turistični vodnik dodate tudi svojo ponudbo, edinstveno lokalno doživetje ali skriti kotiček svojega kraja ter s tem opozorite tudi na svoj, morda malo bolj oddaljeni konec.

Hkrati vabljeni, da si naslednji izlet v neznano Slovenijo oblikujete kar na spletu!

P. S.: Od februarja naprej se nam lahko vsak prvi in tretji torek v mesecu ob 17. uri pridružite na Spletni kliniki na zoomu, kjer vam pomagamo iskati rešitve za vaše vsakdanje izzive. Prijave in izzive zbiram na katja@rajzefiber.si.

Prejšen članekVinski turizem v Beli krajini
Naslednji članek13. Festival modre frankinje v Sevnici