Jubilejni pohod po Jurčičevi poti

0
1430
Foto: Gašper Stopar

Zamisel o Jurčičevi poti, ki popelje pohodnike od Višnje Gore do Muljave, se je prvič porodila ob 150. obletnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Dežela, po kateri je vandral Jurčičev literarni junak Deseti brat, tako vsako prvo soboto v marcu povabi pohodnike na 15 kilometrov dolgo pot, na kateri udeleženci doživijo čudovito naravno in bogato kulturno dediščino destinacije Prijetno domače – občina Ivančna Gorica. Jurčičeva pot ima sicer tudi daljšo različico, ki je dolga 23 kilomtrov; krajša pripelje pohodnike iz Višnje Gore naravnost na Muljavo, daljšo pa dopolnjuje pot iz vasi Oslica do Znojil in nato do Krke ter nazaj na cilj na Muljavi.

Izhodiščna točka pohoda je srednjeveško jedro Višnje Gore. Mimo cerkve sv. Ane s cehovskimi oltarji in osrednjega trga z Valvasorjevim vodnjakom (iz leta 1872) se pot vzpne do razvalin Starega gradu, nekdaj imenovanega Turn (508 m). Ta je bil v 11. stoletju prebivališče grofov Višnjegorskih. Od gradu pot zavije k vasici Pristava (550 m) in nato naprej v Zavrtače, zatem pa na Polževo in nato na vrh Kriško-Polževske planote k cerkvici sv. Duha (630 m) z zanimivim gotskim portalom.

Na poti do vasi Male Vrhe (517 m) se očem razkriva čudovit razgled na dolenjske griče, v lepem vremenu pa pogled seže do Julijcev, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp ter Krima, Snežnika, Kuma in Trdinovega vrha. Iz vasi Male Vrhe se pot spusti do razvalin gradu Roje, prizorišča Jurčičeveve povesti Grad Rojinje. Zatem se pot spusti in se zravna nedaleč stran od gradu Kravjek, nekoč imenovanega Weineck; Jurčič mu je v romanu Deseti brat nadel ime Slemenice. Pot se nadaljuje mimo cerkve sv. Janeza Krstnika, kjer si je vredno ogledati nagrobnik viteza Foedransberga, ki naj bi bil eden zadnjih lastnikov gradu Kravjek.

Od tod skozi vas Oslica pot pripelje do razpotja, kjer se pohodnik lahko poda na krajšo pot do Muljave ali na daljšo traso Jurčičevega pohoda, ki pelje do vasi Znojile ter nato do izvira reke Krke in Krške jame. Slikoviti kraji ob reki so tudi čudovita kulisa televizijske zgodbe Reka ljubezni, pohodnikom pa so pod vodstvom domačih vodnikov na ogled lokacije snemanja nadaljevanke. Skozi Krko in nazaj skozi Znojile ter vas Potok pohodnik po devetih kilometrih hoje že prispe na cilj na Jurčičevi domačiji na Muljavi.

Sklepna prireditev na Jurčičevi domačiji

Domačija Josipa Jurčiča je svet kulturne dediščine in izvirne domačnosti. Razvila se je v etnografski muzej na prostem, ki ga vsako leto obišče več kot 10.000 ljudi. Posebno privlačnost ji daje tudi poletno gledališče na prostem, kjer domača gledališka skupina KD Josipa Jurčiča vsako leto uprizori eno od pisateljevih del. Na Muljavi si lahko obiskovalci ogledajo tudi poznogotsko cerkev Marijinega vnebovzetja, ki je znana po zlatem baročnem oltarju in freskah Janeza Ljubljanskega iz 15. stoletja, ob tamkajšnjem poslovilnem domu pa tudi prikaz arheološkega najdišča rimske Ville Rustice z zakladno najdbo rimskih novcev.

V naravnem amfiteatru muzeja na prostem na Jurčičevi domačiji je tudi sklepna prireditev pohoda z bogatim kulturnim in zabavnim programom.

Jubilejni, 25. pohod po Jurčičevi poti bo v soboto, 3. marca 2018, od 7. ure naprej. Letošnja osrednja tema pohoda bo Jurčičevo literarno delo Deseti brat. To je prvi slovenski roman in tako eno temeljnih del slovenske književnosti. Da pa bodo pohodniki čim bolj slikovito doživeli zgodbo Desetega brata, bodo med pohodom različne zabavne in izobraževalne literarne aktivnosti.

M. Ge.

Prejšen članekKako je Ajdovska žena preklela sonce in okamnela
Naslednji članekNekoč je zadoščala ena fotografija, zdaj jih mora biti čim več

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here