Obrezovanje najstarejše dame med trtami

0
673

Staro trto na Lentu, ki je simbol štajerske prestolnice in ponos Slovenije, bodo s prihodom pomladi, obrezali. Več kot štiristo let stara vinska trta, ki krasi južno pročelje enonadstropne hiše ob reki Dravi, je kljub starosti še vedno v odlični kondiciji. 

Obrezovanje je pomembno strokovno opravilo v vinogradu. Od njega sta močno odvisna rast in pridelek. Stara trta je v ne kaže znakov upešanosti, pravi skrbnik trdožive lepotice in mestni viničar, Stane Kocutar. Žametovka, oziroma modra kavčina je zaradi svoje starosti vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta trta, ki še vedno rodi žlahtne sadove.

Slavnostni prvi rez Stare trte na mariborskem Lentu se bo zgodil v soboto, 7. marca ob 11. uri. Maribor bo ob tej priložnosti poklonil v dar cepiče Stare trte osmim partnerskim mestom, ustanovam doma in na tujem. Potomke Stare trte rastejo skoraj na vseh celinah.

Rez in svečano podelitev cepičev bo spremljal kulturno-etnografski program, na stojnicah ob reki Dravi se bo med 10. in 13. uro mogoče okrepčati z lokalnimi dobrotami in kozarcem vrhunskega vina. Obiskovalci bodo lahko kupili tudi cepljenko Stare trte.

 

Prejšen članekTurizem združuje ljudi
Naslednji članekDan v znamenju žensk

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here