Kjer najbolje diši po – langašu

Turistično društvo Lipa

0
840
Kolesarjenje v občini Beltinci – skozi tamkajšnja naselja, tudi Lipo Foto: arhiv TD Lipa

Vas Lipa leži v severovzhodnem delu Slovenije, v občini Beltinci. Ima okrog 650 prebivalcev. V vasi deluje pet prostovoljnih društev, med katerimi je tudi Turistično društvo Lipa. To je bilo ustanovljeno leta 1999, ima pa več kot sto članov, ki skrbimo za prepoznavnost naše vasi. Znani smo še zlasti po langašu, kulinarični posebnosti, ki slovi daleč naokrog.

Priprava langaša Foto: arhiv TD Lipa

Naša najbolj prepoznavna prireditev je langašijada, ki smo jo letos priredili že dvanajstič. To je tekmovanje v pripravi krompirjevega langaša. Zakaj krompirjevega? Zato, ker je bila naša vas nekoč znana pridelovalka krompirja.

Sodelujemo pa tudi z drugimi društvi naše občine in širše okolice. Tako se udeležujemo pečenja rib na »indašnji« (stari) način v Ižakovcih na Otoku ljubezni (Büjraški dnevi), kuhanja bučnega golaža v Lipovcih (Pozdrav jeseni), festivala praženega krompirja, folklornega festivala v Beltincih in še bi lahko naštevali, kje nas je mogoče najti.

O vasi

Na začetku vasi imamo hribček z napisom Lipa iz pušpana. V središču vasi je prekmurska domačija, mi ji rečemo »cimprana« hiša, ker je zgrajena iz lesa in ilovice, pokrita pa je s slamo. Zraven domačije je razstavljeno staro kmečko orodje. Za čim lepši videz vasi pa skrbimo z zasaditvijo rož.

Aktivni smo vse leto; med drugim pripravljamo krožek ročnih del, delavnice za otroke, potopisna in različna druga  predavanja. Vsako leto pa ob koncu leta pripravimo poučen izlet za člane društva.

Marta Ferčak, predsednica TD Lipa

Langaš je ocvrta jed iz krompirjevega testa. Pripravijo ga tako, da najprej naredijo kvasni nastavek z mlekom, temu dodajo moko, krompir in sol ter zamesijo testo. To vzhaja približno pol ure. Nato iz njega oblikujejo hlebčke in jih še enkrat pustijo vzhajati. Zatem jih raztegnejo v tanke kroge in ocvrejo v vročem olju do zlatorumene barve. Ko je langaš ocvrt, ga premažejo z vodo, v katero pred tem iztisnejo česen. Na letošnji langašijadi, ki je bila v začetku junija, so za langaše porabili 110 kilogramov moke in 40 kilogramov krompirja.
Prejšen članekFestival Stare trte v Mariboru
Naslednji članekGuštfest v Laškem: kulinarika in nostalgija

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here