Turistična zveza Brkini, Kras, Notranjska – občudovanja vredno območje!

0
619

Šopek brkinskih, kraških in notranjskih zanimivosti ter lepot ob prihajajoči dvajseti obletnici delovanja s povabilom na izlet za nova doživetja.

Furmanskemu prazniku se pridružijo tudi lepe dame iz Trsta.
Foto: Srečko Šajn

Območje Brkinov, Krasa in Notranjske ima bogato dolgoletno tradicijo v razvoju turizma, tako na področju naravnih vrednot, kulturnih znamenitosti kot tudi izvirne kulinarike ter etnološke dediščine. Postojnska jama s svojo bogato naravno in turistično dediščino je bila tisti neusahljivi vir in motiv za ustanovitev društvene dejavnosti v Postojni, ki je bil nato zgled za ostale kraje na območju. Turistično društvo Postojna je nastalo že 1883 leta – s pomenljivim imenom Društvo za olepšanje postojnskega trga in v povzdigo dohajanja tujcev. To je bilo tudi prvo društvo v Sloveniji, ki je imelo pravila napisana v slovenskem jeziku.

Dogodek pred Predjamskim gradom
Foto: Srečko Šajn

Motiv za ustanovitev zveze je nastal na pobudo Turističnega društva Postojna in predsednika Srečka Šajna; ob podpori turističnih ‘stebrov’ slovenskega turizma, ki se bohotijo na tem območju: Postojnske jame (dvestoletnica), Kobilarne Lipica (440-letnica), Parka Škocjanskih jam (dvestoletnica). Prostovoljna ljubiteljska prizadevanja in združevanja so temelj turistične simbioze, ki bogati turistični razvoj in ponudbo.

Turistično društvo Postojna in Turistična zveza BKN sta od vsega začetka včlanjeni v Turistično zvezo Slovenije ter sta bili vedno dejavna člana zveze. Slovenija je zelo razpoznavna prav po močnih društvenih dejavnostih in posledično tudi po prostovoljstvu, ki predstavlja pomemben gradnik družbenega življenja. Zveza združuje petindvajset društev z navedenega območja, dejavnih in raznolikih, in prav uspešnost posameznega društva daje pomen in odmev zvezi ter obratno – zveza s posameznimi projekti motivira člane in skrbi za promocijo območja.

Najpomembnejši projekt in povezovalni element zveze je že več kot 30 let izdaja koledarja prireditev Brkini, Kras, Notranjska ter v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo izdaja več kot 350.000 izvodov katalogov Skrivnostni KRAS in turistične jame Slovenije v šestih jezikovnih različicah. Namenjen je svetovnemu turističnemu trgu. Zelo uspešno se že 15 let z društvi območja predstavljamo na sejmu Alpe-Adria v Ljubljani. Zveza je regijski koordinator projekta Moja dežela lepa in gostoljubna, ki pronicljivo poskrbi za marsikatero prestižno priznanje posameznemu kraju, poti in objektu območja, saj je le-to posejano tako z odličnimi turističnimi znamenitostmi kot urejeno infrastrukturo.

Na furmanski praznik se zberejo ljudje z vseh koncev Slovenije.
Foto: Srečko Šajn

Zveza tesno sodeluje s Turističnim društvom Postojna tudi zaradi finančne podhranjenosti, zelo uspešno pa tudi pri organizaciji odmevnih prireditev, med katerimi izstopa tradicionalna vseslovenska etnološka prireditev Furmanski praznik, ki bo prihodnje leto praznovala že trideseto obletnico. Prav tako se Turistično društvo Postojna ponaša z organizacijo pol stoletja starega Pustovanja v Postojni, ki bo prav tako prihodnje leto. Izpostavili bi še pomemben povezovalni in medgeneracijski kulturni projekt, letos že dvaindvajseti Mednarodni glasbeni festival mladih, ki gosti številne kakovostne mednarodne orkestre in zbore mladih poustvarjalcev.

Povezovanje različnih svetov v okviru Mednarodnega glasbenega festivala mladih
Foto: Srečko Šajn

Turistična zveza Brkini, Kras, Notranjska je edina organizacija, ki na območju Brkinov, Krasa, Notranjske uspešno povezuje društveno dejavnost ter promovira turistično ponudbo celotne destinacije KRAS. Treba je poudariti entuziazem in prostovoljstvo članov. Zveza finančno ne obremenjuje društev, temveč se dejavno prijavlja na razpoložljive javne razpise ter druge finančne vire. Ena izmed temeljnih nalog zveze je privabiti tudi več mlajših članov, ki bodo ohranili in bogatili doseženo vsebino ter vlogo v turističnem prostoru.

Furmani z vse Slovenije ohranjajo etnološke eksponate. Ogledati si jih je mogoče na furmanskem prazniku v Postojni.
Foto: Srečko Šajn

Vse ljubitelje odkrivanja naravnih lepot, kulturnih znamenitosti, značilne kulinarike, obogatene s kraškim teranom, bogate etnološke dediščine pa vabimo na odkrivanje posebnosti območja, ki jih tudi s številnimi prireditvami skrbno organizirajo posamezna društva – www.tz-bkn.si in www.tdpo.si: Gasparijev nočni pohod ob polni luni na Špičasto Stržišče, Velikonočni pohod po Pliskini poti, Magajnov pohod v Vremski dolini, Br’stovsko špargljado s pohodom in koloosmico, Pohod po Krpanovi poti na Blokah, Festival Kraška gmajna, Tek na Slivnico, Pohod po Krožni poti Parka vojaške zgodovine v Pivki, Dan Lipicanca v Kobilarni Lipica, Tek ob Cerkniškem jezeru, V deželo ostrnic – Loška dolina, Grajsko poletje – grad Štanjel, Tekmovanje v dresurnem jahanju v Kobilarni Lipica, Opasilo in praznik kostanja v Rodiku, Zgodbo o Lipici v Kobilarni Lipica, Tradicionalno polharsko noč s tekom – pri gradu Snežnik, Praznik češp v Slivju ter tek skozi jamo Dimnice, Mednarodni festival Vilenica, Mesec kraške kuhinje, Tekaški pozdrav na Krasu, Dobrodošli v Harijah na Bučjadi – Ilirska Bistrica, Pohod po sledeh Soške fronte – Brestovica, Festival vojaške zgodovine v Pivki, Martinovanje na Krasu, Praznik terana in pršuta – Dutovlje, Etnološko prireditev Štefanovo – Harije, Žive jaslice v Postojnski jami … Za podrobnejšo predstavitev vabljeni na: www.visitkras.si in www.visitzelenikras.si.


Marica Gomboc

Turistično društvo Postojna

Prejšen članekIzziv za branje in izviren turistični projekt
Naslednji članekKoronavirus je resno zagodel turizmu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here