Guštfest v Laškem: kulinarika in nostalgija

Laško Foto: Tomo Jeseničnik/www.slovenia.info

Turistično društvo Laško, ki letos praznuje 130 let delovanja, je v minulih letih že večkrat pripravilo sprehod skozi zgodovino Laškega. Dober odziv obiskovalcev prireditve v lanskem letu, ko se je Laško potopilo v obdobje med obema svetovnima vojnama, je botroval odločitvi, da tudi letos pripravijo prireditev, ki bo budila nostalgijo. Poimenovali so jo Guštfest, bo pa ta konec tedna, v soboto, 21. septembra.

Beseda »gušt« pomeni zadovoljstvo posameznika ob dobri hrani, »guštati« pa njegovo uživanje v jedi, v dobrih spominih in prijetnem počutju. Gušt je torej povezan z užitkom, z nečim dobrim, ki pusti prijeten priokus in željo po še. Guštfest v Laškem bo tako povezal dvoje, v čemer radi »guštamo«: kulinariko in spomine.

Laščani premorejo odličnega chefa Marka Pavčnika iz Restravracije Pavus. Ta bo v soboto v Laško povabil svoje kuharske prijatelje, uveljavljene chefe, kot so Igor Jagodic, Uroš Štefelin, Branko Podmenik in Luka Gmajner. Sestavine, s katerimi bodo ustvarjali, ne bodo naključno izbrane: glavno vlogo kajpak prevzelo pivo, kot se za pivovarsko mestece tudi spodobi.

Nostalgičen pa bo sprehod skozi čas – po starem mestnem jedru Laškega, ki bo na svojstven način prikazoval obdobje od druge svetovne vojne naprej. Obiskovalci bodo potovali v preteklost in izkusili čas, o katerem so mogoče zgolj slišali pripovedovati druge, niso pa ga doživeli, ali pa bodo osvežili spomin na to, kako so nekoč živeli.

L. L.

Prejšen članekKjer najbolje diši po – langašu
Naslednji članekDogodki z vrhunsko glasbo v edinstvenih ambientih