Koronavirus za turizem prinesel večjo negotovost kot katerakoli kriza do sedaj

0
1836

Turizem je med najbolj prizadetimi panogami posledično negativnim vplivom koronavirusa. Zaprtje nastanitvenih kapacitet in ostalih turističnih ponudnikov pomeni neposredni vpliv na zmanjšanje prihodkov v turizmu, ki jih kasneje ni moč nadomestiti.

Kot je 24. marca izpostavila Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj, situacija zaradi širitve koronavirusa pomeni večji gospodarski šok kot finančna kriza 2008/2009. Organizacija z vsako objavo navaja bolj pesimistične gospodarske napovedi, negotove so tudi napovedi, kako dolgo bo trajalo okrevanje gospodarstva ter koliko oseb bo ostalo brez dela, saj bo zdravstveni krizi sledila finančna kriza in težave na področju zaposlovanja.

Foto: Anna Shvets from Pexels

Kriza naj bi najintenzivneje prizadela Italijo, Nemčijo, Francijo, Združeno kraljestvo Brazilijo, Japonsko, Indonezijo in Indijo. Izguba delovnih mest v turizmu in zlom turističnega sektorja bi lahko vplival na ostale sektorje in na veliko zmanjšanje delovnih mest v drugih sektorjih.

Po predvidevanjih bi virus v letošnjem letu v primerjavi s predhodnim letom lahko vplival na upad mednarodnih potovanj v višini 25 %, kar je enako izgubi treh mesecev mednarodnih potovanj, ob predpostavki, da se kriza konča v 3 mesecih.

Kongresni in poslovni turizem med najbolj prizadetimi

Med tistim, ki jih je negativni vpliv virusa najbolj prizadel, je industrija poslovnih potovanj in organizacije poslovnih, oz. kongresnih dogodkov. Po rezultatih raziskave je kar 96 % podjetij odpovedalo ali prestavilo na kasnejši termin vsa ali večino mednarodnih poslovnih potovanj,  82 % anketiranih pa tudi vsa ali večino domačih poslovnih potovanj.

Foto: Anna Shvets from Pexels

Močno prizadeta letalska industrija

Po oceni Mednarodnega združenja za zračni transport bo koronavirus povzročil prvo zmanjšanje povpraševanja po letalskem prometu v zadnjih 11-ih letih. Zaradi strogih omejitev potovanj in pričakovane svetovne recesije se ocenjuje, da bi lahko prihodki potniškega prometa v industriji upadli za 252 milijard dolarjev oziroma za kar 44 % v primerjavi z letom 2019 .

Tudi v Sloveniji turizem med najbolj prizadetimi panogami

Dejstvo je, da je turizem med panogami, ki bodo najbolj močno čutile negativne posledice širitve koronavirusa. Večina turističnih kapacitet v Sloveniji je trenutno zaprtih; kot kaže analiza za obdobje od 9. do 15. marca 2020, je bil v tem obdobju, v primerjavi z letom 2019, zabeležen kar 68 % upad zasedenosti turističnih kapacitet. Najbolj prizadeti v turizmu so organizatorji dogodkov, hoteli in destinacije z bolj izrazito sezonsko ponudbo. Intenzivneje bodo upad števila gostov zaznale tudi destinacije, ki pretežno gostijo tuje turiste. Slovenija bo med tistimi destinacijami, ki bodo čutile velik negativni vpliv. Prisoten bo upad investicij v turizmu, okrevanje pa bo dolgotrajno, zagotovo nekaj let. Seveda na dejanski upad vpliva čas zajezitve virusa in obvladovanje kriznih razmer.

Analiza med ključnimi predstavniki turističnega gospodarstva kaže, da slovensko turistično gospodarstvo največji padec prihodov pričakuje v obdobju od marca do maja, manjši pa v obdobju od julija do avgusta ter za preostanek leta.

Foto: Cottonbro, Pexels

Upočasnitev rasti BDP

Napovedi gibanja globalnega, evropskega in slovenskega bruto-družbenega produkta v zadnjih tednih nastajajo v času velike negotovosti glede nadaljnje širitve koronavirusa in uspešnosti držav v boju za zajezitev širitve virusa, kar ključno vpliva na domala vse panoge, delovna mesta in investicije.

Institucije v scenariju napovedi izhajajo iz predpostavke, da bo širitev koronavirusa na Kitajskem in v evropskih državah v prvi polovici letošnjega leta dosegla vrh, v drugi polovici leta pa bo prišlo do postopne stabilizacije.

Prejšen članekPismo spodbude vsem turističnim društvom
Naslednji članekCvetna nedelja – uvod v veliko noč

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here