Mavrica pirhov – pobarvajte jajca s pomočjo narave

Za veliko noč se poleg tradicionalnih dobrot veliko vrti tudi okoli priprave pirhov. Pobarvana trdo kuhana ali spihana jajca so namreč eden najbolj prepoznavnih simbolov velike noči.

Foto: Alenka Košir

Pričarajte si mavrico na naraven način

Pozabite na umetna barvila in poiščite naravna kar v domači kuhinji. Rdeča, zelena, oranžna, modra in še bi lahko naštevali. Skoraj vse barve, ki jih ponujajo v vrečkah, si lahko pričaramo tudi na povsem naraven način.

Za rdeče pisanice si lahko pomagate s teranom, v katerem jajca namočite ali jih v njem skuhate. Za kuhanje lahko uporabite tudi olupke rdeče čebule, šipkov sok ali maline.

Oranžno barvo boste najlažje dosegli s kuhanjem jajc v vodi, v katero ste dodali nekaj žlic rdeče paprike. Vodo lahko obarvate tudi s korenčkovim sokom.

Tudi pri rumeni barvi je na voljo več alternativ. Jajca lahko skuhate v vodi, ki ste ji dodali žafraniko, kurkumo ali si pomagate s cvetovi ognjiča. Pri slednjem je treba cvetove najprej skuhati v vodi z dodatkom majhne količine kisa in soli, potem pa v obarvani vodi skuhati jajca. Če boste v vodo dodali le žličko kurkume, bodo jajca dobila zlati lesk.

Zelena barva pisanic zahteva več priprave. Najprej je treba skuhati zmes koprive, regrata, špinače in zelenega čaja. Sestavine se po kuhanju zmiksa in precedi. Jajca se potem v precejeni in močno obarvani tekočini kuhajo kar nekaj časa. Nežne zelene odtenke si lahko pričarate tudi s kuhanjem jajc v zelenem čaju.

Modro barvo boste najlažje dosegli, če boste kuhana jajca namočili v borovničev sok ali sok temnega grozdja.

Foto: Anja Ciglarič

Bi radi imeli vijolične pirhe? Potem jajca skuhajte v mešanici soka črnega ribeza in vode (1 : 1) ali v vodi, v katero ste dodali lupine rdeče čebule. Pomagate si lahko tudi s sokom rdečega zelja.

Tudi roza barvo si lahko pričarate na povsem naraven način. Jajca skuhate v razredčeni tekočini vložene rdeče pese ali za barvilo uporabite brusnice ali ribez. Že kuhana jajca pa lahko namočite v grozdni sok, ki mu dodate limonin sok.

Rjava barva pirhov se zdi najbolj uveljavljena, če govorimo o naravnem barvanju jajc. Pri tem si lahko pomagate s čebulnimi olupki ali precejeno turško kavo. Lepo rjavo barvo jajca dobijo tudi, če jih še vroča namočite v močno črno kavo, v katero ste dodali nekaj kisa.

Tudi črne pisanice lahko dobite na naraven način. Jajca je za to, da dobijo črno barvo, treba kuhati v gostem pravem ali ruskem čaju.

Barvanje s svilo

Če si želite malo več drznosti, bo morda barvanje s svilo po receptu najbolj znane ameriške gospodinje Marthe Stewart pravo za vas. Pred petimi leti ga je pri nas predstavila Alenka Košir, ki jo poznamo predvsem kot promotorko zdravega načina življenja in voditeljico telesne vadbo.

Barvanje s svilo
Foto: Alenka Košir

Postopek:

Surovo jajce je treba najprej očistiti, potem pa zaviti v košček svile (velikost 18 x 18 cm), tako da je ‘lepa’ stran svile obrnjena proti jajcu. Kot piše na svojem blogu (https://www.alenkakosir.si/blog/), se mora svila jajcu tesno prilegati, saj se tam, kjer se ga blago ne dotika, jajce ne bo obarvalo: »Tukaj nam je v pomoč, da jajce, že zavito v svilo, pomočimo v mrzlo vodo in s prsti pogladimo svilo, da se ga tesno oprime.« Blago je treba zavezati z žičko in zaviti še v bel bombaž, da se barva ne razliva na druga jajčka. Jajca se skuha v vodi z dvema žlicama kisa. Ko zavrejo, jih je treba na zmernem ognju kuhati še 25 minut. Ko se skuhajo, jih odstranite iz vode in počakate, da se ohladijo. Šele po tem jih odvijete.

Da se bodo pirhi lepo svetili, jih lahko premažete z jedilnim oljem ali slanino.

Ljudska umetnost okraševanja pirhov

Različne slovenske regije so razvile svojevrstno barvanje in okraševanje pirhov. Če so jih na začetku barvali s svetlimi barvami, ki so predstavljale svetlobo prebujajoče se pomladi, so jih pozneje začeli barvati bolj pisano, od tod tudi izhaja beseda pisánka. Pirhe na Koroškem denimo še danes imenujejo pisánke, ponekod na Štajerskem in v Prekmurju pa ramenice ali remenke. V Beli krajini ustvarjajo pisanke, ki zaradi svoje posebnosti predstavljajo enega od simbolov dežele ob Kolpi. Čudovite okraske, ustvarjene z raztopljenim čebeljim voskom in praskanjem v obliki finih vzorcev v črni in rdeči barvi, so nekoč dekleta posvetila fantom in jim s tem izkazala ljubezen.

Belokranjske pisanice
Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info.si

V Idriji jajca okrasijo s čudovito idrijsko čipko. Prava čipkarska mojstrovina z več kot 15.000 luknjicami pa so vrhniški pirhi.

Anja Ciglarič

Prejšen članekVelikonočna jajca – priložnost za igro
Naslednji članek50 let evropskih pešpoti