Velikonočna jajca – priložnost za igro

0
1041

Pobarvana in okrašena jajca so sestavni del številnih tradicionalnih in zabavnih iger, kot so turčanje, valičanje in sekanje pirhov. Pisanice popestrijo marsikatero družinsko praznovanje. Običajno se igre z njimi igrajo na velikonočni ponedeljek.

Sekanje pirhov, ilustracija: Maksim Gaspari

Sekanje, šicanje, ticanje pirhov 

Sekanje pirhov sodi med eno izmed najstarejših velikonočnih tradicij na Slovenskem in se razlikuje od pokrajine do pokrajine. Običaj je priljubljen predvsem med starejšimi na Dolenjskem, Gorenjskem in v Posavju, kjer pripravljajo celo tekmovanja v sekanju in zbijanju pisanic. V igri je treba s kovanci zadeti pirhe v najmanj meter in pol oddaljeni košari oziroma peharju, tako da kovanec ostane v jajcu. Vsak tekmovalec lahko trikrat poskusi. Pri polnem zadetku, ko kovanec ostane v pisanici, tudi ko ga obrnemo, tekmovalcu pripadajo tri točke in pirh. Če zadene pisanico, a kovanec, ko jajce obrnejo, izpade, dobi dve točki. Če kovanec zadene in poškoduje samo lupino ter se odbije, dobi eno točko. Tekmovalci, ki si delijo prvo, drugo ali tretje mesto, gredo v finale. V finalu ima vsak tri dodatne mete, dokler se ne izkaže, kdo je najboljši. Zmagovalec lahko pobere še ostale kovance. Najdlje organizirano sekanje pirhov pripravljajo v Sevnici, najštevilčnejše pa je v Stopičah pri Novem mestu.

Sekanje pirhov
Foto: Turistično društvo Kokrica

Zbijanje pirhov

Pri zbijanju pirhov potrebujete 30 centimetrov dolgo krivo palico, s katero ciljate v šest metrov oddaljeno pisanico. Način metanja palice je poljuben. Vsak tekmovalec ima na voljo tri mete. Vsak zadetek pisanice, ne glede na to, kako je palica vržena in kako pade, šteje točko. Zmaga tisti z največjim številom točk. Pri neodločenem izidu odloča dvoboj. Tekmovalcu ostanejo le tiste pisanice, ki so ob zadetku počile. Nepoškodovane ostanejo zmagovalcu.

Sekanje pirhov, ilustracija: Maksim Gaspari

Valicanje – trkljanje pirhov po grabljah 

Zabavno preizkušnjo predstavlja tudi trkljanje pirhov po grabljah. Gre za kotaljenje pirhov z najvišje točke ročajev dveh vzporedno postavljenih grabelj in zadevanje ‘balinpirhov’ v krogu. Dvoje grabelj postavite vzporedno skupaj (1 do 2 centimetra narazen) z gornjimi konci, dvignjenimi 30 centimetrov od tal. Po tleh pogrnite odejo od konca grabelj naprej. ‘Balinpirh’ je postavljen na odejo v krogu premera 20 centimetrov, le meter od konca grabelj. Tekmovalec lahko postavi pirh na poljubno mesto v krogu. Pisanico zakotalimo z najvišje točke ročajev grabelj. Za vsak zadetek balinpirha šteje točko. Vsak tekmovalec ima pet poskusov (kotali pet pirhov), zmaga tisti, ki jih zadene največ. Pirhi, ki počijo na zadetku, ostanejo tekmovalcu.

 

Valicanje pirhov po perilniku in grabljah
Foto: Turistično društvo Kokrica

Velikonočne igre organizira Turistično društvo Kokrica

Glavna disciplina velikonočne kokrške prireditve je sekanje pirhov. Pirhe se seka s kovanci in običajno to igro spremlja velika gledalcev, ki navijajo za svojega kandidata. Hitro spoznajo, da sta pri sekanju pirhov poglavitni zbranost in natančnost. »Zadeneš ali ne, to je čisto tako. Doma se malo potrenira, čeprav je vedno, kot imaš srečo,« reče vsak, ki igra to igro. In od sreče, pravijo, je odvisno tudi metanje palice. Zelo kriva mora biti, pa vreči jo je treba čim bliže pisanici. In potem je tu še valicanje pirhov po perilniku in grabljah. »To so stari običaji, ki so se dogajali v velikonočnem času po Kokrici in okoliških vaseh,« predstavi velikonočne igre dolgoletna predsednica Turističnega društva Kokrica Mimi Rozman. Tako so se ob veliki noči igrali naši starši in mi želimo tudi za naše vnuke ohraniti kak običaj iz starih časov. Na koncu najboljši prejmejo tudi nagrade, med katerimi so tudi pirhi, odeti v lično spletene mojstrovine.

 

Trkanje, štruvanje 

Trkanje pirhov je igra, v kateri ne bodo uživali le odrasli, ampak tudi otroci. Gre za dvobojevanje z jajci. Vsak tekmovalec si izbere nekaj pisanic, s katerimi bo tekmoval v trkanju. Pomembno je poznavanje jajčne lupine, saj tisti, ki to dobro obvlada, hitro najde najbolj ranljivo točko nasprotnikovega pirha. Jajca so najbolj ranljiva na peti, kjer ima jajce lunico. Tekmovalca trkneta z jajci (običajno z zgornjim delom jajca). Zmaga tisti, katerega jajce po trku ostane celo – ali drugače povedano, tisti, ki ubije več nasprotnikovih pirhov. Paziti je treba, da se z jajcem ne udarja premočno, saj se v tem primeru razbije lupina tistega, ki to počne. Poraženec mora dati zmagovalcu svoje razbito jajce. Če je udeležencev več, se igra nadaljuje po sistemu izpadanja.

Foto: Turistično društvo Kokrica

Lov za pirhi

Tudi lov na pirhe je zelo priljubljena igra med otroci. V času velikonočnih praznikov love na pirhe organizirajo po različnih slovenskih krajih, pravi lov pa lahko pripravite tudi sami doma ali v sodelovanju s prijatelji in sosedi izvedete skupinski lov na te pisane zaklade. Če bo jajca iskalo več otrok različnih starostnih skupin, lahko za vsako starostno skupino pripravite svojo barvo jajc in jih skrijete po težavnosti, starosti primerno. Dobro je tudi, da območje iskanja primerno označite, da otroci ne bi odtavali na področja, kjer jajc ni. Zmaga tisti otrok, ki je našel največ jajc. Za dodatno motivacijo lahko pisanice označite s črkami. Ko jih otroci najdejo, naj poskušajo iz najdenih pirhov sestaviti čim več besed. Zmaga tisti, ki jih sestavi največ.

A.C.

 

Prejšen članekKristjani v pričakovanju največjega praznika
Naslednji članekMavrica pirhov – pobarvajte jajca s pomočjo narave

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here