Medvedkova pot – doživetje za otroke

0
367

Gozd je ena najlepših naravnih vrednot, ki jih ima Slovenija v izobilju. Mnogokrat slišimo, da nam gozd daje energijo in nam napolni ‘baterije’, kadar smo brez prave motivacije. Z vstopom v gozd začutimo mir in hkrati radoživost, ki nam jo v zaprtih prostorih tako zelo manjka. Zaradi številnih dreves in čistega zraka se tam počutimo bolje in čas nam v gozdu teče čisto drugače. Posebno otroci uživajo v sproščenem gibanju ter odkrivanju skritih gozdnih kotičkov.

Na poti je sedem igral , ki spodbujajo otrokove čute in jih usmerjajo k odgovornemu razmišljanju.

Eden takih kotičkov je zagotovo tudi Medvedkova pot na Žirovskem vrhu, ki je še posebno namenjena otrokom. Speljana je po nezahtevnem gozdnem terenu, po gozdnih poteh in stezicah. Doživetje na poti je obarvano z zabavnimi igrami na temo čutnega zaznavanja. Vsaka igra nosi svoje sporočilo, ki otroke opominja, da vsi naši čuti niso samoumevni in moramo biti hvaležni zanje. Prva igra govori o tem, da so med nami tudi ljudje, ki jim ni dano videti sveta okrog sebe. Njihove oči niso sposobne videti, zato jim je ta čut odvzet. Kako se bi otroci znašli, če bi jim zavezali oči in pred sabo ne bi videli ničesar? To dodobra spoznajo v gozdnem okolju, v katerem se morajo z zavezanimi očmi spopasti s hojo po razgibanih gozdnih tleh. Spotoma so opozorjeni, da morajo, ker ne vidijo, bolj poslušati, tipati in previdno stopati prek korenin. Na poti je sedem takih iger, ki spodbujajo otrokove čute in jih usmerjajo k odgovornemu razmišljanju. Zasnovane so tako, da se z otroki igrajo tudi starši oz. več otrok skupaj. Pot je zelo primerna za vrtčevske in šolske skupine prve triade. V ta namen izvajamo organizirana vodenja z ustvarjalnimi delavnicami ter različnimi tekmovalnimi igrami, povezanimi z gozdom. Produkt Medvedkova pot se je dobro prijel in želimo si, da bi se več šol odločilo obiskati pot in spoznati, kar nam sporoča gozd.

Doživetje na poti je obarvano z zabavnimi igrami na temo čutnega zaznavanja.

Zagotovo se že sprašujete, zakaj ima pot tako ime. Zgodba o medvedki sega precej v zgodovino, ko so v gozdovih Zale še bivali medvedi. Že pisatelj Ivan Tavčar je v povesti V Zali pisal o velikem medvedu, ki je napadel kanonika Amandusa. Ravno o tej zgodbi pa govori tudi vsebina tematske poti skozi Zalo, ki poteka tu mimo. Tako je padla ideja, da se sredi gozda postavi zelena skulptura medveda. V skrbi za naravo smo si želeli, da bi zaživela v gozdu, ne pa postala njegov tujek. In vse se je začelo odvijati čisto po naključju.

Medvedkova pot na Žirovskem vrhu je namenjena predvsem otrokom.

V letu 2014 se je v Poljanski dolini zgodila velika poplava, ki je uničila prenekatere ceste, sprožali so se plazovi, odnašalo je mostove. Eden takih nesrečnih mostov je bil tudi tisti v Todražu, ki vodi v smeri Medvedkove poti. Deroča Brebovščica je most izpodjedla in ga uničila do te mere, da je bilo treba zgraditi novega. Od starega mostu je ostala železna ograja, ki je nekako nismo mogli zavreči. V njej so se skrivali številni spomini na naše igrivo otroštvo. Most nas je spremljal vse šolske dni, na njem smo sedeli, ko smo čakali na avtobus, klepetali ter metali kamenčke v potok. Da bi ohranili to otroško razigranost, se je porodila ideja, da bi iz starega železa izdelali novo zanimivo skulpturo. Ideje so bile različne, vendar je na koncu zmagala skulptura medveda. Naša družina je tako zavihala rokave in se lotila skulpture, ki naj bi v Zali živela in navduševala mimoidoče. Živela pa na način, da bo preraščena z mahom, ki ga bo namakal namakalni sistem znotraj skulpture. Tako smo morali najprej najti ustrezno lokacijo na zasebnem zemljišču družine. Sledila sta skica in risanje proporcev, nato pa je oče Roman umetniško zvaril kose železne ograje. Ti kosi so služili kot glavno ogrodje medvedje skulpture, nato pa smo iz kompaktne mreže izdelali 3D-medveda. Sledil je prevoz na izbrano mesto, fiksiranje v tla ter polnjenje skulpture z materialom. Iz bližnjega potočka smo vkopali še cev, ki je pripeljala vodo do glave medvedke in tako omogočili zalivanje mahu. Na blatno skulpturo smo nato zasadili mah, ki je dodal lepo zeleno barvo. Tako je nastala medvedka Štefka, ki je vse od takrat velika atrakcija in ena od pohodnih ciljev v Poljanski dolini.

Produkt Medvedkova pot se je dobro prijel in želimo si, da bi se več šol odločilo obiskati pot in spoznati, kar nam sporoča gozd.

Žirovski vrh v Poljanski dolini tako vse leto vabi radožive mlade pohodnike na pot. Vsak letni čas je po svoje lep in nudi pravo doživetje sredi gozda. Izhodišče poti je pod domačijo pri Bukovcu (Žirovski vrh 44, 4226 Žiri), kjer so urejena parkirišča za osebne avtomobile ali avtobus. Od tam se odpravite na 3,5 km dolgo krožno pot, polno doživetij in zgodb. Pot lahko obiščete sami ali se obrnete na skrbnico poti Lucijo Kavčič (031 693 731), ki vam z veseljem poda informacije ali pripravi obogaten program za vaše nadobudneže. Vsi, ki že vse življenje živimo z gozdom, vemo, da je čas, preživet v gozdu, nekaj najbolj prvinskega in čudovitega. Če pa se ob tem še kaj naučiš, je cilj več kot dosežen.

Besedilo: Lucija Kavčič

Fotografije: TD Žiri

Prejšen članekPo poti štirih slapov
Naslednji članekNaša okolica – vselej nas učiš!

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here