Mladi turistični vodnik: Mladi odkrivali mesto miru in se potegovali za naziv najboljšega

0
214

 Letos so mladi z vse Slovenije na zaključnem terenskem delu tekmovanja spoznavali Slovenj Gradec. Starodavno mesto v kotlini med Pohorjem in Uršljo goro je slovenski sinonim za kulturno središče, kjer si bogato izročilo preteklosti podaja roko s sodobnim utripom.

Turistična zveza Slovenije je letos pripravila že deveto tekmovanje za mladega turističnega vodnika, ki je namenjeno mladim od 16. do 29. leta starosti in je sestavljeno iz treh delov. Najprej poteka na regionalni ravni, na kateri morajo kandidati in kandidatke pripraviti seminarsko nalogo o poljubnem kraju in obdelati vse podrobnosti, ki jih mora turistični vodnik opraviti pred vodenjem. Za tem so mladi povabljeni k spoznavanju določenega kraja, za katerega morajo na državni ravni pripraviti načrt vodenja, čemur sledi dejansko vodenje. S tekmovanjem Turistična zveza Slovenije spodbuja mlade za poklic turističnega vodnika, ki je velikokrat prva in edina vez med turisti in lokalnim okoljem ter zato neprecenljiv del turistične ponudbe kraja.

Celotna trasa vodenja je bila razdeljena na 12 odsekov.

V septembru so se mladi vodniki udeležili strokovnega vodenja po Slovenj Gradcu, pri čemer so lahko na praktičnem primeru treh lokalnih strokovnjakinj spoznali turistične znamenitosti in slovenjgraške zanimivosti. Ob koncu strokovnega vodenja jih je za presenečenje pričakal še domačin – kantavtor Adi Smolar. Mladim je pri odkrivanju, raziskovanju in pripravah na terenski del zažele vse dobro in jih spodbudil z verzi iz svoje pesmi: »Je treba dela, če hočeš kaj postat, je treba delat …«

Konec oktobra je mlade v ‘koroški prestolnici’ pričakala strokovna komisija v sestavi Marija Lah, v. d. direktorice Spotur Slovenj Gradec, Drago Pogorevc, lokalni turistični vodnik Mislinjske doline in podpredsednik TD Mislinja, ter Marija Brložnik, turistična vodnica z nacionalno licenco. Celotna trasa vodenja je bila razdeljena na 12 odsekov. Vsak kandidat je z žrebom izbral en odsek, ki ga je nato vodil. Člane komisije so mladi seznanili z geografsko umestitvijo Koroške in Slovenj Gradca, predstavili so osnovne statistične podatke kraja in zgodovino mesta, se vživeli v čevljarski vsakdan Levovnikovih, jim predstavili dvorec Rotenturn, se sprehodili po sledeh srednjeveškega obzidja, seznanili so jih s trenutnim utripom mesta in povabili na bližajoče se prireditve. Mladi so predstavili bogato zgodovino mestnih hiš, obudili spomin na skladatelja Huga Wolfa, spregovorili nekaj besed v koroškem narečju, se podali mimo Vorančevega trga in nekoč obrambnega jarka vse do cerkva sv. Duha in svete Elizabete ter zbrane seznanili z zapuščino grofov Andenških. Mladi vodniki niso pozabili niti na predstavitev obrti medičarstva, lectarstva in svečarstva.

Zmagovalci natečaja. Čestitke!

S predstavitvami, znanjem in veščinami vodenja so bili člani komisije zelo zadovoljni. Prvo mesto je pripadlo Davidu Tovorniku, drugo Benjaminu Merzdovniku in tretje Nuši Prejac. Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je vse tri kandidate nagradila z bonom za udeležbo na tečaju za turističnega vodnika TGZS, zmagovalec pa je prejel tudi bon za opravljanje izpita. Prvo in drugo uvrščeni sta prejela še darilni bon gozdne vasice Theodosius za nepozabno doživetje in sproščujoč oddih. Tretje in četrto uvrščena kandidatka, Lana Kac Melak iz Šmartnega pri Slovenj Gradca, sta prejeli tudi darilni bon Jamarskega društva Sežana za ogled jame Vilenica.

o koncu tekmovalnega dela je zbrane v Medenem raju sprejel Hrabroslav Perger.

Po koncu tekmovalnega dela je zbrane v Medenem raju sprejel Hrabroslav Perger. Tu že deveta generacija z ljubeznijo in strastjo ustvarja najboljše izdelke iz medu in satja. Že od leta 1757 pa vse do danes se namreč najglobje družinske skrivnosti in znanja o medičarski, lectarski in svečarski dediščini družine Perger uspešno prenašajo iz roda na rod. Skrbno izbrane sestavine narave in družinske inovacije so njihovo zgodbo popeljale že na vse celine. Njihovi izdelki so upodobljeni na slovenski poštni znamki, prikazani v številnih domačih in tujih televizijskih oddajah, dokumentarnih in igranih celovečernih filmih, kot so Cvetje v jeseni, Tantadruj in Maškarada. Okus narave, dotik ljubezni in vonj harmonije so ne le prepričali, temveč tudi navdušili mlade turistične vodnike in njihove mentorje, da so uživali v vsakem grižljaju okusne in srčne predstavitve.

Ob koncu naj čestitamo vsem mladim vodnikom in iskrena hvala požrtvovalnim mentorjem, ki mlade spodbujajo in podpirajo ter jim nudijo strokovno pomoč pri pripravah na precej zahtevno tekmovanje. Zahvala gre tudi Turistični zvezi Slovenije, ki že vrsto let skrbi za prihodnost turističnega vodenja, ter Turistično-gostinski zbornici Slovenije, ki jo pri tem podpira s praktičnimi nagradami. Glede na veliko pomanjkanje dobrih kadrov v turizmu verjamemo, da vse sodelujoče, ki so pokazali srčnost in požrtvovalnost, veliko mero strokovnosti in suverenosti, čaka uspešna kariera na področju turizma.

Drugo in tretjeuvrščena sta z nami delila nekaj utrinkov za tokratni Lipov list, v naslednji številki pa bomo predstavili zmagovalca.

Ob koncu strokovnega vodenja jih je za presenečenje pričakal še domačin – kantavtor Adi Smolar.

Nuša Prejac, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor

  1. Zakaj ste se prijavili na tekmovanje?

Tekmovanje mi je predstavljajo odlično priložnost, da se preizkusim v vlogi turističnega vodnika, pred občinstvom, ki ga ne sestavljajo le sošolci iz srednje šole ali faksa, ampak komisija iz strokovnjakov s področja turističnega vodenja. V tekmovanju sem videla tudi priložnost, da izvedem turistično vodenje in zanj prejmem kritiko strokovnjakov, s tem pa izvem, katere so moje pomanjkljivosti, ki jih lahko v nadaljevanju šolanja izboljšam.

  1. Kaj je bilo najtežje na tekmovanju?

Osebno mi je bilo najtežje izbrati podatke, ki jih želim podati. Torej kaj povedati, kaj izpustiti ipd.

  1. Kaj ste odnesli od tekmovanja?

Da je včasih manj več. Mogoče tudi, da če ti je ponujena možnost olajšave, jo izkoristi. :). Namesto da si življenje (vodenje) kompliciraš, si ga olajšaj. Predvsem pa sem ugotovila, da je izjemno pomembno, da pri opravljanju dela turističnega vodnika uživam.

Benjamin Merzdovnik, Šola za storitvene dejavnosti, Šolski center Velenje

  1. Zakaj ste se prijavili na tekmovanje?

 K prijavi na tekmovanje me je v prvi vrsti spodbudil profesor, prav tako sem tudi sam začutil velik izziv in priložnost za turistično vodenje. Ne nazadnje so vodeno skupino sestavljali tudi strokovnjaki s tega področja, ki so mi dali odlične napotke za nadaljnje delo.

  1. Kaj je bilo najtežje na tekmovanju?

Zame je bila najtežja priprava na tekmovanje, saj je bilo treba preučiti kar nekaj gradiva, določiti, kaj povedati ter kako itd.

  1. Kaj ste odnesli od tekmovanja?

Od tekmovanja sem odnesel ogromno izkušenj in znanja, prav tako pa sem – ker je bilo to moje prvo tovrstno vodenje – ugotovil, da mi je delo turističnega vodnika zelo všeč in da bom v tej smeri zagotovo vztrajal še naprej.

Besedilo: Marija Brložnik

Fotografija: Arhiv TZS

 

 

 

Prejšen članekLjudje iščejo mirno okolje in lepo naravo
Naslednji članekOdskočna deska do najboljših slovenskih kuhinj

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here