Odskočna deska do najboljših slovenskih kuhinj

Turistična zveza Slovenije je na Dnevih slovenskega turizma v Laškem v sklopu Gostinsko-turističnega zbora Slovenije pripravila tudi 13. državno tekmovanje Zlata kuhalnica, na katerem se je za zlato, srebrno in bronasto kuhalnico potegovalo 11 slovenskih osnovnih šol. Kot partnerici pri projektu sodelujeta tudi Turistično-gostinska zbornica Slovenije in Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Letošnje zaključno tekmovanje v Laškem je bilo po prikazanem delu in zavzetosti tekmovalcev eno boljših. Izziv, ki so ga dobili učenci z oblikovanjem in polnjenem raviolov ter raziskovanjem užitnih divjih rastlin, se je izkazal kot odličen spodbujevalec ročnih spretnosti in motivator za raziskovanje, kje lahko v okolici najdejo užitne rastline in plodove. Pri pogovoru z ekipami se je pokazalo, da so imele nekatere več kot deset treningov in usklajevanj receptur do okusov, ki so strokovno komisijo v celoti prepričali.

Zavzete kuharice iz OŠ Bistrica ob Sotli.

Ravioli ali tortelini?

Zakaj je testo za testenine danes ravno prav trdo, na naslednjem treningu pa že premehko kljub isti recepturi? Učenci so hitro ugotovili, da jajca niso iste velikosti, do odstopanj pa prihaja tudi pri potrebni moki. In od tu naprej je bilo testo vedno ustrezno.

Zmagovalni krožnik OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče.

Tako smo se na samem finalu lahko prepričali, da tudi ročno valjanje, če je trdota testa prava, ni nič posebnega. Vsaj tako so izjavile učenke. A komisija je vedela, da je bilo za tem izdelkom kar nekaj vaje. Na koncu pa smo izvedeli še, da je z nasveti pomagala tudi babica. Oblikovanje testa v raviole, ki so bili včasih res bolj podobni tortelinom, je pokazalo bujno domišljijo in spretnost oblikovanja. Komisija je dodobra spoznala raznolikost velikosti raviolov in nadevov.

Ocenjevalci so imeli nešteto vprašanj.

Užitne divje rastline in osvežilni napitki

Iskanje in nabiranje užitnih divjih rastlin ter zelišč je učencem predstavljalo poseben izziv, saj v terminu zaključnega tekmovanja teh ni ravno v izobilju. So pa vse ekipe našle ravno prave rastline, ki so se čudovito vklopile v njihove nadeve ali omake. Niso izpustili niti cvetov za dekorativni element na krožniku, ki je podal še zadnji pomembni vizualni dodatek k odličnemu videzu raviolov. Podobno je bilo pri pripravi napitkov in dekoraciji zanje. Napitki, pripravljeni iz raznih vrst sadja na podlagi čaja in redko uporabljenega sladkorja za sladilo, bi bili lahko tudi osvežitev na marsikateri poletni terasi naših gostiln in kavarn.

V ekipah so se pokazali tudi zametki odličnih vodij in motivatorjev, ki so imeli v svoji kuharski skupini celotni proces pod nadzorom.

Seveda je bilo nekaj tudi ponesrečenih zgodb zaradi treme nastopanja in želje po čim boljši izvedbi. Tudi kakšna kapljica krvi je pritekla, a učenke in učenci se niso dali motiti v svoji vnemi, dovolj je bil obliž ali dva in ekipa je izpeljala svojo nalogo. V ekipah so se pokazali tudi zametki odličnih vodij in motivatorjev, ki so imeli v svoji kuharski skupini celotni proces pod nadzorom in niso ničesar prepuščali naključju.

Upamo, da takšne učence kmalu srečamo v naših najboljših kuhinjah!

Besedilo: Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in vodja ocenjevalne komisije Zlata kuhalnica

Fotografije:  Tonči Hozjan

Zlato kuhalnico je prejela Osnovna šola Primoža Trubarja Velike Lašče, srebrno Osnovna šola Ivana Babiča Jagra Marezige, bronasto pa Osnovna šola Toma Brejca Kamnik. Priznanja je mladim kuharskim entuziastom podelil podpredsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja. Najboljše tri ekipe je znani slovenski chef Uroš Štefelin povabil na kuharsko delavnico v svojo restavracijo Hišo Linhart v Radovljico, kjer bodo nagrajenci dobili še eno novo izkušnjo in izboljšali svoje kuharske sposobnosti. Sponzor tekmovanja tako na regijski kot državni ravni so Ljubljanske mlekarne, ki so ob zaključku mlade nagradile z njihovimi izdelki.

Prejšen članekMladi turistični vodnik: Mladi odkrivali mesto miru in se potegovali za naziv najboljšega
Naslednji članekNaj bo vaša izbira kakovostna lokalna hrana in pijača