»Na terenu prav prideta ‘sokolje oko’ in hitro delovanje«

0
205

Laura Vesel je dijakinja Gimnazije Ledina v Ljubljani. Dobro pozna delovanje turističnih društev in turističnih vodnikov, saj je že od mladih nog na različne načine vpeta v turistično zgodbo. Menjala je različne vloge; delovala kot prostovoljka v turističnih društvih, turistična vodnica, predstavnica in promotorka na raznih sejmih, kot je Alpe-Adria, in prireditvah. Kadar se ne ukvarja s turizmom, čas rada posveti borilnim veščinam, opazovanju ptic in uživanju v dobri glasbi. Z njo smo se pogovarjali o natečaju Moja dežela – lepa in gostoljubna, pri katerem kot del strokovne ocenjevalne komisije sodeluje že tretje leto. Spoznajte Lauro Vesel, mlado ocenjevalko natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna. 

Ko smo že pri sokoljem očesu, nam na prvi pogled pade v oči, kako mlada je, kar nikakor ne velja, kar se tiče njenih bogatih ocenjevalnih izkušenj. »Menim, da prej opazim podrobnosti, naj gre za nekaj dobrega ali pomanjkljivost. Vsak član ima tudi svoja mnenja in poglede, kar prav pride pri primerjavah kandidatov,« odgovarja na trditev, da zaradi svoje mladosti na terenu verjetno prej opazi nekatere stvari kot njeni starejši sodelavci. Dodaja, da ljudje niso privajeni na mlade v turizmu, zato imajo žal nekateri do nje podcenjujoč odnos.

Laura v družbi ‘sotrpink’ iz strokovne ocenjevalne komisije Vanje Ločniškar in Andreje Vesel.

Ker se v Turistični zvezi Slovenije soočamo s kroničnim pomanjkanjem podmladka, nas zanima, kako bi sovrstnike prepričala, naj se včlanijo v turistični podmladek. »Žalostno je, da v slovenskih (splošnih) šolah ne poučujejo o pomembnosti turizma kot gospodarski dejavnosti, kaj šele o prednostih, ki jih prinaša. Moji vrstniki se ne zavedajo oz. so skromno seznanjeni s turizmom v lastni domovini. Začetek bi bil turizem približati mladim skozi razne krožke, ki bi vključevali delo s tehnologijo (npr. pisanje člankov in scenarijev, snemanje in slikanje objav ipd.),« se glasi njen nasvet.

Mladi poletja večinoma preživljajo na plaži, kopališčih, sama pa od jutra do večera secira prijavljene destinacije. Naše logično vprašanje se zato glasi – zakaj? »Osebno rada videvam in spoznavam nove kraje, morda celo ‘odkrijem’ kaj manj poznanega. Definicija mojih idealnih počitnic ni teden ležanja na isti plaži, saj s tem zelo malo pridobim. S tem projektom sem pridobila nova znanja, kot je boljše poznavanje lastne dežele, še posebno, ker Slovenija nikoli ne bo čisto popolnoma odkrita in se bo kje zmeraj našel še kakšen skriti biser. Ne morem pozabiti niti novih izkušenj, ki ne pridejo kar tako. Hvaležna sem, da sem lahko del tega projekta, produktiven član komisije, da lahko spremljam napredek destinacij.«

Ljudje še niso navajeni na mlade v turizmu, zato so imeli nekateri do nje žal podcenjujoč odnos.

Urejenost kraja je kot urejenost stanovanja

Letos je že tretjič ocenjevala na natečaju Moja dežela – lepa in gostoljubna 2023, na podlagi svojih izkušenj pa ocenjuje, da ima »Slovenija kot turistična destinacija zelo velik potencial, ki ga v zadnjih letih spretno izkoriščamo. Država kot destinacija počasi koraka po lestvici navzgor. Turistični delavci se zavedajo skritega čara in ga želijo predstaviti tudi tujim gostom, naj bo to z urejenostjo okolice, bogatim rastlinjem, ki obogati kraj, turističnimi doživetji in programi. Številčne destinacije so se zelo potrudile, kar se tiče urejenosti, kar se mi osebno zdi zelo pomembno, saj je to odsev kraja. Urejenost kraja bi lahko primerjali z urejenostjo stanovanja nekega človeka, kar ljudje radi počnejo.« Na vprašanje, katere so glavne lastnosti osebe, ki ocenjuje na tako zahtevnem projektu, odgovarja, »da pri dobrem ocenjevalcu ni nekakšne napisane formule, ker so si tudi ocenjevalci med seboj dokaj različni in je morda ravno to razlog za dobro delovanje, saj se med seboj dopolnjujemo in ekipa predstavlja celoto.

Laura Vesel med ocenjevanjem Črne na Koroškem, ki se je tudi tokrat zavihtela na prvo mesto.

Na terenu pa vsekakor prav prideta ‘sokolje oko’ in hitro delovanje, pri samem ocenjevanju ter vrednotenju pa nepristranskost in dolgoročni spomin«. Kar se tiče osebnih preferenc glede posameznih destinacij, pravi, da prisega na urejenost, saj ji to daje občutek dobrodošlice in varnosti. »Če govorimo o tem, kaj bi me pritegnilo na ogled oz. izkušnjo, bi izbrala bogato zgodovino, prepleteno s lokalno kulinariko. Še posebno se mi dopadejo zgodovinsko-naravoslovni muzeji z interaktivnimi dodatki. Kar se tiče kulinarike, menim, da lahko destinacijo doživimo tudi skozi značilno pripravljeno hrano, ne le z očmi, temveč tudi z drugimi čutili.« Zaupa nam še, da je bilo letošnje ocenjevanje zahtevno, saj so terenski del ocenjevanja bistveno otežile ekstremne vremenske razmere, z njenega osebnega vidika pa je bilo celo malo manj naporno, saj to sezono ni nosila bremena skrbi za družbena omrežja. »Opazovati in si zapomniti celotno okolico, ocenjevati, slikati material za poročila in facebook objave z delovno tablico ter snemanje tiktok in instagram objav hkrati je kar velik zalogaj. Letos je bilo moje delo rahlo olajšano, kar se tiče tega. Promocijo na družbenih omrežjih sicer vidi kot tisto, kar bo v turizem in TZS pritegnilo mlade, v tem kontekstu izpostavlja našo počitniško akcijo Slovenija za mlade, v kateri smo letos iskali spot in slogan, s katerim bi mladi sovrstnike prepričali, da je Slovenija kulska počitniška destinacija. »Poznam svoje vrstnike ter njihovo razmišljanje. Edina stvar, ki bi jih v tem trenutku zagotovo pritegnila je tiktok. Tiktok je aplikacija, priljubljena (večinoma) med mladimi, ki posledično predstavlja velik del današnjega življenja. Skoraj prepričana sem, da bi z nekaj humornimi vsebinami na platformi domača dežela postala bližja tudi mladim.«

Laura Vesel je že od mladih nog vključena v številne turistične zgodbe.

V najslabšem primeru zvesta turistka

Na vprašanje, ali tudi svojo bodočo poklicno pot vidi v turizmu, odgovarja, da njeni cilji še niso jasno začrtani in da ima poleg turizma tudi druge ambicije. »Trenutno si želim izpopolniti svoje matematične sposobnosti, morda me bo kdaj pot popeljala v te vode. Nimam namena popolnoma zapustiti turizma, vendar ves moj čas ne bo posvečen temu. V ‘najslabšem’ primeru bom ostala zvesta turistka.« Precej bolj ‘začrtan’ je njen odgovor na vprašanje, kam bi se odpravila na enodnevni, tridnevni in tedenski izlet v Sloveniji. »Enodnevni izlet: sprehod iz Kopra do Izole, značilna sladica izolanka, ogled starega mesta, vrnitev v Koper, Pokrajinski muzej Koper, vožnja v Piran, ogled Akvarija Piran, uživanje v razgledu in kosilo v Marezigah. Tridnevni izlet: ogled Tehnoparka Celje, ogled Fotoateljeja in Galerije Pelikan, Drevesna hiša Celje, doživetje Starega gradu Celje, obisk Pokrajinskega muzeja Celje skupaj z Celeio – mestom pod mestom, vožnja s kolesom do Laškega, sladica laška medenka in kopanje v Thermani. Tedenski izlet: Za tedenski izlet bi si izbrala ‘roadtrip’, saj sem si ga že od nekdaj želela izkusiti. Zdi se mi zanimiva izkušnja, ne ravno toliko tradicionalna, kot če le bivaš v hotelu. Navsezadnje nikoli ne veš, dokler ne poskusiš.«

Res je, nikoli ne veš, dokler ne poskusiš, zato vsi mladi vabljeni, da se preizkusite v podmladku Turistične zveze Slovenije!

Besedilo: Polona Frelih

Fotografije: Arhiv TZS

 

 

Prejšen članek»Zelo pomembno je, da turizem raste v sinergiji z lokalnim okoljem«
Naslednji članekCviček je oboževal in pil James Bond

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here