V mestu vrtnic je dišalo po vrtnicah

0
91

V hotelu Perla v Novi Gorici je bilo v okviru 70. Gostinsko-turističnega zbora Slovenije, 14. novembra 2023, 14. državno tekmovanje za zlato kuhalnico. Letos se je pomerilo deset ekip učencev od 6. do 8. razreda osnovnih šol, pripravljali so mineštro, palačinke in brezalkoholni sadni napitek z okusom vrtnic, kar pomeni, da je bilo tekmovanje tudi lokalno obarvano. Drugo ime za Novo Gorico je namreč ‘Mesto vrtnic’.

Mladi so kuhali kot bi imeli najmanj eno Michelinovo zvezdico.

 Tekmovalna komisija je zaznala veliko motiviranost učencev pri pripravi tekmovalnih jedi, prav tako podporo mentorjev. Brez njihove zavzetosti si je težko predstavljati kakovostne jedi in serviranje, ne zgolj na dan tekmovanja, ampak in predvsem vse celotno šolsko leto. Vloga mentorjev je ključnega pomena pri zagotavljanju kakovosti.

Skupinska fotografija vseh nagrajencev.

Celodnevno tekmovanje je potekalo v prijetnem vzdušju in pričakovanju. Učenci so zavzeto rezali in pražili zelenjavo za mineštro in kuhali, bilo je prav prijetno opazovati, s kakšno vnemo so se lotili dela. Pri mineštri je komisija opazila izvirnost pri uporabi tradicionalnih sestavin, npr. pri tehniki rezanja kranjskih klobas, krompirja in zelenjave ter pri uporabi dodatnih sestavin, npr. zaseke. Pri peki in postavitvi krožnika za palačinke so pokazali izredno kreativnost, npr. uporaba jurke in pregrete smetane v nadevu. Pregreta smetana je sicer značilna za spodnji del Štajerske. Marsikateri krožnik bi bil lahko zgled kaki restavraciji. Tudi sadni napitek je pokazal domišljijo in kreativnost tekmovalcev, kar je bilo vidno predvsem v dekoraciji kozarca in okusu. Tekmovalci so uporabljali med, razno sadje in cvetove vrtnic.  

Sodniki so opazovali prav vsak detajl.

Strokovna ekipa sodnikov, priznanih kuharjev – članov Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije se je pri ocenjevanju osredotočila na osebno urejenost tekmovalcev, na način priprave delovnega mesta, sestavo recepta, čas priprave jedi, mehansko in toplotno obdelavo živil – ter najpomembnejše, na videz in okus jedi ter kreativnost krožnika.

Letos so si tekmovanje ogledali tudi visoki predstavniki politike in stroke.

Najbolje so se odrezale ekipe:

  • Osnovna šola Škofja Loka – Mesto, ki je komisijo navdušila z okusno mineštro z vlivanci in slastnimi pirinimi palačinkami s skuto in borovničevim prelivom z meto ter je prejela zlato kuhalnico.
  • srebrno kuhalnico je prejela Osnovna šola Križevci, njihova posebnost so bile palačinke z domačo jurko.
  • bronasto kuhalnico je prejela Osnovna šola Roje Domžale, ki je palačinke postregla kot pirin mošnjiček s figami.

Ocenjevalna komisija je imela tudi tokrat zahtevno delo, kajti vse tekmovalne ekipe so zelo potrudile in pripravile odlične jedi, odločilne so bile najmanjše podobnosti. Vidna je bila velika podpora mentorjev pri pripravi učencev na tekmovanje, zato jim izrekamo priznanje.

Zavzete kuharice

V Društvu kuharjev in slaščičarjev Slovenije smo zelo ponosni na tekmovanje za zlato kuhalnico, vsem tekmovalcem in mentorjem čestitamo, še posebno dobitnikom priznanj, in si želimo, da bi se na ta način krepil ugled poklica kuharja. Ustrezno vrednotenje in ugled poklica kuharja v strokovni in tudi laični javnosti je ključnega pomena za izobraževanja za poklic kuharja in ostali strokovni kader v gostinstvu in turizmu.

Čistimo, režemo, sesekljamo…

Na odločitev posameznika za poklicno kariero na področju gostinstva vplivajo številni dejavniki in aktivnosti zunaj šole, ki mnogokrat niso neposredno vidne na kratki rok. Tekmovalna komisija je zelo vesela, da so nas letos obiskali visoki predstavniki stroke in politike ter tako podprli prizadevanja vseh, vključenih v organizacijo in izvedbo tekmovanja.

Chef Uroš Štefelin, ki je najboljše povabil na kuharsko delavnico v svojo restavracijo Hišo Linhart v Radovljico s predsednikom TZS Dominikom S. Černjakom.

Najboljše tri ekipe je znani slovenski chef Uroš Štefelin povabil na kuharsko delavnico v svojo restavracijo Hišo Linhart v Radovljico, kjer bodo dobili še eno novo izkušnjo in izboljšali svoje kuharske sposobnosti, naučil pa jih bo tudi, kako kuhati iz lokalnih sestavin in prav ničesar ne zavreči. Natečaj Zlata kuhalnica je namreč že od začetkov trajnostno naravnan.

Sponzor državnega tekmovanja, Mlekarna Celeia, je ekipam zagotovil sestavine za pripravo palačink in ob zaključku mlade nagradil s svojimi izdelki.

Minister za gospodarstvo, g. Matjaž Han, in predsednik Turistične zveze Slovenije, g. Dominik S. Černjak, predsednik Gostinsko-turistične zbornice Slovenije, g. Andrej Prebil, in številni drugi gostje so izrazili veliko navdušenje in čestitke tekmovalcem pri pripravi jedi, nekatere jedi so celo osebno okušali.

Besedilo: Dušan Veršec, predsednik ocenjevalne komisije

Fotografije: Arhiv TZS in Studio Signal

 

Prejšen članekStolp Vinarium
Naslednji članekKosovelje, naše veselje, dobrodošli  

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here